luni, 5 ianuarie 2015
Tort "Anul Nou" - dukan style
Pentru prima zi a noului an, 2015, am pregatit un tort minunat, cu blat pufos si aromat si crema de branza usoara si racoritoare. Aroma acestui tort a fost de caise, o alegere foarte inspirata daca este sa ma iau dupa multele laude primite de la meseni ♥♥♥
La prepararea blatului am folosit faina de arorut, o pudra fina si alba ce se aseamana foarte mult cu amidonul. Sunt sigura ca aceasta faina a fost ingredientul hotarator pentru obtinerea acestui blat inalt si pufos, deci o recomand. Faina de arorut este permisa ca si tolerat in dieta Dukan, in limita a 1 lingura/zi, se foloseste ca inlocuitor pentru amidon si faina (2 lingurite faina arorut = 1 lingura amidon; 1 lingura faina arorut = 1 lingura faina). Nu contine gluten, se ingroasa la temperaturi mai scazute si nu trebuie fiert prea mult pentru ca isi schimba repede proprietatile, are gust neutru, nu este afectat de inghet, iar preparatele care sunt ingrosate cu aceasta faina (sosuri, jeleuri, budinci) raman clare si nu devin opace. La copt se comporta foarte bine! Se poate cumpara de pe site-ul adiograsime.ro (arrowroot flour).
Ingrediente:
***Blat:
- 6 oua
- 4 linguri tarate ovaz
- 6 linguri lapte praf 0.1% grasime
- 2 linguri faina de arorut
- 3 linguri eritritol cu stevia
- 3 linguri iaurt 0.1% grasime
- 1 lingura esenta caise
***Crema:
- 450g branza de vaci granulata (0.5% grasime)
- 3 linguri eritritol cu stevia
- 1 lingura esenta caise
***Glazura:
- 3 linguri lapte praf 0.1% grasime
- 1 lingurita eritritol cu stevia
- 1 lingura esenta caise
- 1 lingura nu prea plina iaurt 0.1% grasime
***Insiropat:
- 200 ml lapte rece (1.5% grasime)
Pentru blat am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile le-am mixat bine cu restul ingredientelor: taratele de ovaz, lapte praf 0.1% grasime, faina de arorut, eritritol cu stevia, iaurt si esenta caise.
Am amestecat usor, cu un tel, cele doua compozitii.
Amestecul l-am turnat intr-o tava metalica rotunda (diametrul 24 cm), captusita pe fund cu hartie de copt.
Am bagat tava in cuptor, pe raftul din mijloc, la foc mediu spre mic, pentru 45 minute. Blatul a crescut foarte frumos la copt si s-a lasat foarte putin la mijloc dupa ce am scos tava din cuptor.
Am scos blatul din tava, am indepartat hartia de copt de pe fundul lui si l-am lasat sa se racoreasca pana am pregatit crema si glazura.
Pentru crema am pus intr-un castron toate ingredientele necesare si am transformat totul in crema cu ajutorul pasatorului electric.
Pentru glazura am amestecat intr-un castronel, cu ajutorul unei linguri, toate ingredientele necesare.
Blatul l-am taiat in doua foi.
Pe platou am pus prima data foaia de deasupra, deoarece blatul de la fund are suprafata mai dreapta si arata mai bine deasupra.
Am insiropat prima foaie cu 100 ml lapte rece si am intins pe ea toata crema aromata de branza. Deasupra cremei am presat usor cea de-a doua foaie de blat si am insiropat-o si pe aceasta cu restul de lapte rece.
La final am intins usor pe suprafata tortului glazura. Pentru decor am folosit in scop ornamental cateva bombonele ornamentale de zahar, dar le-am inlaturat de pe felia mea de tort.
Am lasat tortul peste noapte in camara, la rece. A doua zi s-a feliat foarte frumos ♥♥♥
Aromat, pufos, usor, perfect langa o cafeluta ♥♥♥
Esenta de caise si-a facut bine treaba si a parfumat perfect acest tort ♥♥♥
Am inceput bine noul an, indulcind frumos prima lui zi ♥♥♥
Sa ne fie de bine!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Aceasta prajitura de post a fost prima prajitura incercata de mine, cand eram copila. Este o reteta foarte usor de facut si nu necesita i...
-
De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥ ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Sotul meu coace paine ♥♥♥ Da, sotul meu coace paine de doua ori pe saptamana ♥♥♥ Cu putina vreme in urma am trecut in faza de consolidar...