luni, 5 ianuarie 2015

Tort "Anul Nou" - dukan style


Pentru prima zi a noului an, 2015, am pregatit un tort minunat, cu blat pufos si aromat si crema de branza usoara si racoritoare. Aroma acestui tort a fost de caise, o alegere foarte inspirata daca este sa ma iau dupa multele laude primite de la meseni ♥♥♥

La prepararea blatului am folosit faina de arorut, o pudra fina si alba ce se aseamana foarte mult cu amidonul. Sunt sigura ca aceasta faina a fost ingredientul hotarator pentru obtinerea acestui blat inalt si pufos, deci o recomand. Faina de arorut este permisa ca si tolerat in dieta Dukan, in limita a 1 lingura/zi, se foloseste ca inlocuitor pentru amidon si faina (2 lingurite faina arorut = 1 lingura amidon; 1 lingura faina arorut = 1 lingura faina). Nu contine gluten, se ingroasa la temperaturi mai scazute si nu trebuie fiert prea mult pentru ca isi schimba repede proprietatile,  are gust neutru, nu este afectat de inghet, iar preparatele care sunt ingrosate cu aceasta faina (sosuri, jeleuri, budinci) raman clare si nu devin opace. La copt se comporta foarte bine! Se poate cumpara de pe site-ul adiograsime.ro (arrowroot flour).

Ingrediente:
***Blat:
- 6 oua
- 4 linguri tarate ovaz
- 6 linguri lapte praf 0.1% grasime
- 2 linguri faina de arorut
- 3 linguri eritritol cu stevia
- 3 linguri iaurt 0.1% grasime
- 1 lingura esenta caise
***Crema:
- 450g branza de vaci granulata (0.5% grasime)
- 3 linguri eritritol cu stevia
- 1 lingura esenta caise
***Glazura:
- 3 linguri lapte praf 0.1% grasime
- 1 lingurita eritritol cu stevia
- 1 lingura esenta caise
- 1 lingura nu prea plina iaurt 0.1% grasime
***Insiropat:
- 200 ml lapte rece (1.5% grasime)



Pentru blat am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile le-am mixat bine cu restul ingredientelor: taratele de ovaz, lapte praf 0.1% grasime,  faina de arorut, eritritol cu stevia, iaurt si esenta caise.


Am amestecat usor, cu un tel, cele doua compozitii.


Amestecul l-am turnat intr-o tava metalica rotunda (diametrul 24 cm), captusita pe fund cu hartie de copt.


Am bagat tava in cuptor, pe raftul din mijloc, la foc mediu spre mic, pentru 45 minute. Blatul a crescut foarte frumos la copt si s-a lasat foarte putin la mijloc dupa ce am scos tava din cuptor.
Am scos blatul din tava, am indepartat hartia de copt de pe fundul lui si l-am lasat sa se racoreasca pana am pregatit crema si glazura.


Pentru crema am pus intr-un castron toate ingredientele necesare si am transformat totul in crema cu ajutorul pasatorului electric.


Pentru glazura am amestecat intr-un castronel, cu ajutorul unei linguri, toate ingredientele necesare.



Blatul l-am taiat in doua foi.
Pe platou am pus prima data foaia de deasupra, deoarece blatul de la fund are suprafata mai dreapta si arata mai bine deasupra.


Am insiropat prima foaie cu 100 ml lapte rece si am intins pe ea toata crema aromata de branza. Deasupra cremei am presat usor cea de-a doua foaie de blat si am insiropat-o si pe aceasta cu restul de lapte rece.


La final am intins usor pe suprafata tortului glazura. Pentru decor am folosit in scop ornamental cateva bombonele ornamentale de zahar, dar le-am inlaturat de pe felia mea de tort.



Am lasat tortul peste noapte in camara, la rece. A doua zi s-a feliat foarte frumos ♥♥♥





Aromat, pufos, usor, perfect langa o cafeluta ♥♥♥
Esenta de caise si-a facut bine treaba si a parfumat perfect acest tort ♥♥♥


Am inceput bine noul an, indulcind frumos prima lui zi ♥♥♥
Sa ne fie de bine!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana