Slaninuta murata


Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. 
De cativa ani insa nu am mai facut, pentru simplul motiv ca nu am mai avut porc, iar eu slanina nu cumpar din comert pentru ca nu consumam in mod normal. Anul acesta, in vara, am primit o bucatica de slanina proaspata de la nasii de botez ai fetiteti mele si pe loc am hotarat sa o murez. 
Postez acum aceasta reteta pentru ca abia acum, de putina vreme, am desfacut borcanul si am putut poza rezultatul final.

In prima faza am pus slaninuta la sare, ca sa-si lase cat mai mult din apa.


Intr-un castronel am pus un strat generos de sare de muraturi, o bucata de slanina, alt strat generos de sare, iar slanina si iar sare. Am lasat castronelul cateva zile intr-un loc racoros si am avut grija sa intorc slanina in fiecare zi, astfel partea de deasupra sa ajunga dedesupt si invers.



Dupa vreo 4 zile am scurs zeama lasata de slanina si am pregatit o saramura rece (1 litru de apa + 1 lingura varfuita de sare de muraturi), cateva boabe de piper negru, cateva foi de dafin, cativa catei de usturoi (pe care i-am taiat feliute) si un borcan curat.


Am spalat slanina in apa rece si am asezat-o in borcan, avand grija sa pun din cand in cand in borcan si feliutele de usturoi, boabe de piper si foile de dafin. La final am turnat saramura rece si am inchis borcanul cu un capac.


Se pastreaza foarte bine cateva luni in camara!
Iata cum arata slaninuta la cinci luni de la conservare:



Are gust foarte bun si merge de minune ca aperitiv chiar si la mesele de sarbatoare.
Sa ne fie de bine!

8 comentarii:

  1. Da, la ora asta io bântui în căutare de soluţii pentru derdeluşu lu tortu ştefănuţos!:)) Oi, ce tre să fie la tata cu slăninoasele astea! Ai mei tot aşa le ţin multă vreme, după care o parte o fierb în zeamă de varză ş-o pudrează cu multă boia. De afumat parcă le afumă făr de saramuri. Oi, ce poftă mi-ai făcut la ora asta, mie-mi place simultan şi cu ceapă şi cu muştar şunca! Da, o să-mi dreg pofta c-un suc de fructe:)))) Mă duc să caut checul cu mac şi lămâie că după el intrasem, spor la trebi, de mai ai :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ai gasit solutia? :D
      Mie slanina aia fiarta si cu boia nu prea-mi place, dar facea tata si din aia :D De afumat nu afuma pentru ca nu aveam afumatoare.
      Spor la treburi Maria!!! :*

      Ștergere
    2. Inca n-am gasit-o, dar abia e miercuri, pana sambata mai am vreme:))))) Initial am zis ca de fac un chec infipt intr-o tepusa e numa bine. Apoi m-am dumirit ca nici nu-l pot cioparti prea tare si apoi sa-l imbrac in pdz, nici n-are mare rezistenta inalt fiind. Ultima solutie gandita, pe baza careia ori il voi rata or ba, este sa amestec resturi de blat cu resturi de crema, ca un salam de biscuiti:)) Tort greu am vrut, tort greu am... de facut:))) Inca o data sa aveti parte de sarbatori fericite si sa-l petreceti bine pe 2014 de incheiere!

      Ștergere
    3. Abia astept sa vad ce ti-a iesit pana la urma :)

      Ștergere
  2. Este prima data cand aud de slanina murata, sunt foarte curiosa de cust are si cum se pastreaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gustul este foarte bun si se pastreaza foarte bine :) Poate incerci si tu :)

      Ștergere
  3. Dupa cate zile se mureaza, se poate consuma? Ma innebunesti cu retetele tale!!!! Trebuie s-o incerc si pe asta , dar nu stiu cat trebuie sa astept pana o pot gusta. Pup ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erika draga, daca folosesti slaninuta subtirica, de un deget grosime, o poti consuma dupa 3 saptamani de la murare. Daca slaninuta este mai groasa, musai sa o lasi macar 4-5 saptamani.
      Sa-mi spui daca ai incercat si daca ti-a placut :D La noi in casa este foarte iubita ♥

      Ștergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...