Treceți la conținutul principal

Gogosi clasice


Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. Noua nu prea e ea, pentru ca e veche de cand lumea, dar e mereu in actualitate.
Cui ii plac gogosile, sa ridice mana sus!
Cui nu-i plac gogosile, il invit sa-si revizuiasca parerea si apoi sa-si schimbe declaratia.
Simple de facut, bune rau,spornice, ieftine. Si cu asta cred ca am elogiat destul dodolutele astea, asa ca sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba.
Avem nevoie de:
- 250 gr faina
- 3 linguri zahar
- 1 ou
- 100 ml lapte caldut
- 1 plic drojdie uscata sau un cubulet de drojdie proaspata (25g)
- un praf sare
- coaja rasa de lamaie sau portocala
- zahar pudra pentru tavalit

Incalzim putin laptele.
Intr-un pahar amestecam drojdia cu o lingura de zahar si doua linguri de lapte caldut si o lasam 10 minute sa faca spume si sa se umfle in pene. Intre timp cantarim faina necesara si o punem intr-un castron incapator, iar oul il batem bine cu restul de zahar si cu coaja rasa de lamaie/portocala in alt castronel.
Drojdia dospita o turnam in mijlocul fainii.


Cu ajutorul unei furculite incepem sa incorporam faina in lichid, adaugand pe rand si celelalte ingrediente.


 Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic si nelipicios. Daca considerati ca este nevoie, mai adaugati un pic de faina ca sa ajungeti la consistenta perfecta.


 Acoperim castronul cu un stergar curat si-l lasam sa se odihneasca si sa creasca vreo 30 de minute intr-un loc caldut si ferit de curent (in cuptorul cu microunde de exemplu). Dupa acest ragaz, rupem bucati de aluat si le intindem cu sucitorul in foi nu prea subtiri, din care apoi decupam cerculete cu un pahar intors cu gura in jos.


Intr-o craticioara cu peretii inalti punem ulei la incins. Uleiul trebuie sa fie mai multisor, cam de trei, patru degete. Dupa ce uleiul s-a incins, moderam focul si trecem la prajit gogosi. Sa nu puneti in ulei mai mult de doua - trei gogosele, pentru ca se umfla tare si repede si nu vor avea loc de desfasurare. Se prajesc foarte repede, deci atentie marita! Aveti grija sa le intoarceti pe toate partile.


Dupa ce au prins culoare frumoasa pe toate partile, le scoatem cu o paleta pe un servetel absorbant, pentru a scapa de surplusul de ulei.
Cand au fost toate gata, eu mi-am chemat in ajutor trei prichindei sa ma ajute sa tavalim dodolutele prin zahar pudra. Toate au fost tavalite prin zahar, insa putine au mai ajuns pe tava inapoi :)



Sfat: lasati toate ingredientele pe masa din bucatarie cel putin doua ore, pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel nu riscati un esec.
Pentru ca la prajit in interiorul gogosilor se formeaza un gol, cu ajutorul unei seringi puteti umple gogosile cu crema, gem, budinca sau orice altceva va place.
S-aveti pofta!

Comentarii

  1. mama,mama ce as vrea sa am 6-7 ani si sa stau cu pustii la masa.
    Bineinteles ca ar trebui sa fiu manjita cu zaha pudra pana la urechi . :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Moaama.. am deschis link-ul si m-a pocnit gogoasa-n fata!! super mega yummy !!! buuneee rau!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. cat de frumusele stau ele asteptand sa fie muscate! Imi amintesc de vremurile cand mergeam la scoala si stateam dimineata pe un geeeer la coada la gogosi. Ce bine miroseau si o rugam pe tanti sa mi le dea prin muuult zahar. Multumesc de reteta, chiar o sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lia, dar acuma ce are? :D Eu chiar daca nu mai am 6 ani, tot m-am "pudrat" toata cu zahar pudra :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Antonia, rea gogoasa asta! Auzi la ea sa pocneasca oamenii in fata :)) Drept pedeapsa, a fost mancata :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Paraschiva, astept sa-mi spui daca v-au placut :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ce poate fi mai bun decat niste gogosi calde...minunate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Observ ca ai avut o multime de pofticiosi la ele...

    RăspundețiȘtergere
  9. Loredana, stii cum au disparut de pe tava? Cu viteza luminii :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte bune, au fost un mare succes la noi! Multumiri pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  11. RETETELE SANT MINUNATE! VA DORESC MULTA SANATATE SI MULT SPOR! MI-AR PLACEA O PRESA PENTRU NUCI,UNDE AS PUTEA GASI?MI-AS DORI TARE MULT O PRESA, SA FAC NEPOTELULUI NUCI UMPLUTE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana, daca vrei sa castigi o astfel de forma, te invit la concurs :)
      http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura cu rabarbar

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Pizza cu blat din paine

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui

Frunze de vita de vie conservate in saramura, la borcan

Friptura frageda de cocos

Macrou marinat in sos de tomate

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Socata acidulata

Sunca fiarta in zeama de varza murata