marți, 16 aprilie 2019

Chec delicios - reteta perfecta


   In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicios, perfect de moale si usor umed ♥♥♥
   Nu este prima reteta de chec publicata pe acest blog si in mod sigur nu este nici ultima. Ceea ce o scoate insa in fata este simplitatea ei si rezultatele perfecte obtinute de fiecare data. Un chec delicios, o reteta perfecta ♥♥♥


Ingrediente:
- 5 oua de marime mijlocie
- sare cat iei in trei degete
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana iaurt grecesc (10% grasime)
- 2 cani faina
- 1 lingura esenta vanilie
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu o lingura otet
- zahar pudra - pentru pudrat la final
*** optional:
- picaturi de ciocolata
- miez de nuca tocat mai marisor
- coaja de lamaie
- cacao

   Am folosit aceeasi cana pentru a masura ingredientele, iar cana folosita are capacitatea de 250 ml.
   Adaosurile de la final sunt optionale, deci checul iese si fara ele. Daca totusi se doreste folosirea unui optional, nu se exagereaza cu cantitatea folosita din acel ingredient. 100 - 150g sunt suficiente in cazul picaturilor de ciocolata sau a miezului de nuca, iar in cazul prafului de cacao o lingura este indeajuns.

   Intr-un castron incapator am mixat bine, la viteza maxima, ouale cu praful de sare. In momentul in care si-au dublat volumul, am adaugat in castron zaharul si am continuat mixarea pana cand compozitia a devenit cremoasa si s-a deschis la culoare (5 minute). A urmat uleiul, iaurtul grecesc, esenta de vanilie si bicarbonatul stins cu otet. Le-am adaugat pe rand si am mixat bine dupa fiecare in parte.
   Faina a fost adaugata ultima si mixerul a fost folosit la viteza mica, doar cat se se amestece bine toate. In acest moment compozitia se poate folosi ca atare sau se pot adauga in ea diferite adaosuri, care se amesteca usor in compozitie cu ajutorul unei linguri.
   Eu am ales sa adaug de data asta picaturi de ciocolata amaruie.


   Am captusit cu hartie de copt doua tavi de cozonac (nu detin tavi de chec, deci m-am descurcat cu ce am avut) si am impartit in ele, in mod egal, compozitia de chec. Tavile mele de cozonac au urmatoarele dimensiuni : la fund 28 X 9 cm  si 31 X 12 cm in partea de sus.
   Dupa cum se observa si in poza, nivelul compozitiei din tava nu trebuie sa depaseasca jumatatea inaltimii tavii. La copt checul creste mult si are nevoie de loc.


   Tavile le-am bagat in cuptorul fierbinte, pe raftul din mijloc, la 160 grade, caldura sus si jos, pentru fix o ora.


   La copt, checurile au crescut foarte frumos ♥♥♥



   Le-am lasat sa se raceasca in tavile in care s-au copt. Nu s-au lasat deloc si nu si-au schimbat forma in timpul racirii.


   S-au feliat foarte frumos si usor cu un cutit cu lama subtire si cu zimti mici.
   Arata minunat si miros delicios ♥♥♥



   Aroma checului poate fi schimbata, in functie de dorinta si posibilitati de moment.
   Pe langa aceasta varianta, cu esenta de vanilie si picaturi de ciocolata amaruie, eu am mai incercat si urmatoarele variante:
- cu coaja de lamaie si esenta de lamaie
- cu zahar brun in loc de zahar alb si esenta de rom
- cu vanilie si miez de nuca, pudrat la final cu zahar pudra
- 3/4 simplu si 1/4 cu cacao - rezultand un chec in doua culori
- in forma de briose - au nevoie de 25-30 minute la copt
- cu smantana 12% grasime in loc de iaurt grecesc
   Da, l-am refacut de foarte multe ori 😜 Poze insa am acum doar pentru aceasta varianta.





   Sursa de inspiratie mi-a fost Miha cu ale ei Briose bicolore. Multumesc!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana