Treceți la conținutul principal

Rulada cu mere


Da, stiu, iar am lasat provocarile pe ultima suta de metri. Sa mai zic ca timpul meu liber este limitat si ca imi gasesc tot felul de scuze pentru a amana proiectele pentru blog? Nu mai zic. Mai bine sa postez repede retetele si ma incadrez, chiar daca la limita, in paradele lunii iulie. Ziua de azi este dedicata provocarii secrete, gazduita luna asta de Geta - Pansy's recipes.
Azi este ziua mea si pentru ca am vrut sa-mi servesc colegii cu ceva bun, am ales de pe blogul Adelei - Ceva bun ceva dulce, reteta de rulada cu mere. A fost o alegere inspirata si rulada a fost foarte laudata si mancata toata.
Inainte sa trec la reteta, vreau sa precizez ceva: eu am folosit pentru blat 5 oua pentru ca 4 oua mi s-au parut prea putine pentru tava mare de aragaz (30 X 35 cm), dar blatul a iesit prea gros si astfel s-a crapat cand l-am rulat. Va sfatuiesc sa faceti blatul din 4 oua, cu modificarile de rigoare.

Ingrediente:
***Umplutura:
- 4 mere mari
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara pudra
***Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- un praf sare (cat iei in trei degete)
***Decor:
- 1 lingura zahar pudra


Merele curatate de coaja le-am razuit si le-am amestecat cu zaharul si scortisoara pudra. Le-am lasat deoparte pana cand am terminat compozitia pentru blat.


Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat zaharul si am mai mixat la viteza maxima 3 minute.


Am adaugat galbenusurile, unul cate unul, continuand mixarea la viteza maxima.


Faina am amestecat-o bine cu praful de copt, apoi am incorporat-o cu miscari usoare, cu ajutorul unui tel in forma de para, in spuma de oua.



Am captusit tava de la aragaz cu hartie de copt si am intins merele rase pe tot fundul tavii. Deasupra merelor am nivelat compozitia pentru blat.



Am bagat tava in cuptor, la foc mediu, pe raftul de sus, pentru 40 minute. Cand blatul prinde culoare aurie, este gata.


Am rasturnat tava pe un prosop de bucatarie udat si stors bine si am indepartat hartia de copt.


Am rulat incet, ajutandu-ma de prosopul umed.
Dupa cum precizam mai sus, blatul meu a fost prea gros si nu am putut evita craparea lui pe laterala.



Am transferat rulada pe o tava si am pudrat-o cu zahar pudra. Am lasat-o sa-si traga sufletul peste noapte si abia a doua zi am taiat-o.



Si cam asa a aratat gata taiata si pregatita pentru servit.


Feliile au iesit mari din cauza blatului gros, dar rulada a fost de o pufosenie greu de descris.♥♥♥


La multi ani mie si multumesc tuturor pentru urari si ganduri bune!
Sa ne fie de bine!

Comentarii

  1. Amu am închis la VD, unde e o ruladă cu zmeură, cu gându să-mi programez şi io pentru vineri o ruladită. Iaca reţetă de-ncercat! Interesant să mergi din prima şi cu umplutura. Îs curioasă la mine cum e cu 5 or cu 4, că la 4 îi subţire tare, e foaia de blat pe care o fac de regulă pentru torturi. La mulţi ani iară! Aştept mâinele:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Feliile au iesit cat palma mea de mari, deci clar blatul a fost prea gros in cazul meu :D O refac cu 4 oua si-ti dau de veste daca e mai bine asa.
      Sarut mana! Si eu astept mainele :D

      Ștergere
    2. Desigur c-am făcut foaia din 5, o ieşit groasă, da' nu s-o rupt. Altele le-am modificat, nu numărul ouălor:)

      Ștergere
    3. Ce ai modificat? :D
      Norocoaso! La mine s-a crapat chiar bine. N-a fost bai, toata s-a mancat :D

      Ștergere
  2. Ce faci când ai insomnie? Verifici de ce nu ti-o iesit buna rulada! Un raspuns posibil tine de faptul c-ai uitat de zahar:))) Am facut-o de asta data cu prune, mere, pere, piersici, migdale, ghimbir, de nu uitam zaharul si de nu foloseam toate fructele de la aprozar, chiar imi iesea perfecta:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Initial am crezut ca eu am uitat sa precizez zaharul :D
      Nu a mers sa o pudrezi cu mult zahar?

      Ștergere
    2. Asa incerc sa o salvez cu mult zahăr or multă ciocolată. Pentru mine e foarte in regula, dar "pretentiosii" mei sigur vor stramba din nas, pentru ei amandina e normal de dulce, cum crezi ca se prezintă în faţa lor amestecul ăsta ?!:)))) Cel mai mult îmi plac prunele cum s-au gemuit, motiv de refacere desigur:))) Pai de luam reteta de aci era o sansa din doua sa nu fi omis zaharul, dar am luat-o de la mine unde-l sarisem ca-i adaugasem şi un strat de dulceaţă cu brandy, dupa insomnie vad mult mai limpede "necazul":))))))

      Ștergere
    3. Prunele de anul acesta chiar au fost exceptional de bune si dulci ♥ Am facut gem fara nici un strop de zahar si a iesit atat de bun , ba chiar Teo zice ca este prea dulce :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura cu rabarbar

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Pizza cu blat din paine

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui

Frunze de vita de vie conservate in saramura, la borcan

Friptura frageda de cocos

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Macrou marinat in sos de tomate

Socata acidulata

Sunca fiarta in zeama de varza murata