sâmbătă, 5 iulie 2014
Coliva - reteta in imagini
Reteta de coliva o am de la mamaita mea si a fost publicata pe blog in august 2009. Azi fac doar un update cu poze facute in timpul prepararii.
Am folosit doar jumatate din cantitati, deoarece aveam nevoie de un singur platou cu coliva.
Ingrediente:
- 1/2 kg arpacas
- 2 l apa
- 250g zahar
- 2 pumni de miez de nuca, taiata grosier cu cutitul
- miroase - cum le spune mamaia - coaja de lamaie, esenta de rom
***Pentru ornat:
- 1 pachet biscuiti transformati in pesmet (dar nu foarte fin)
- 200g zahar pudra
- bombonele colorate
Arpacasul musai sa fie spalat in noua ape, pentru a scapa de excesul de amidon, astfel rezultand o coliva "bob cu bob", nu o masa "noroioasa".
Intre timp apa (2l) e pusa la infierbantat. Eu folosesc mereu un ceaunel de aluminiu pentru a face coliva. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, am adaugat arpacasul spalat si l-am lasat sa fiarba la foc mediu spre mic pana ce toata apa este absorbita de boabe. Lingura (neaparat de lemn si care nu este folosita decat pentru coliva) trebuie sa stea dreapta, fara sa cada, daca este infipta in mijlocul compozitiei.
In acest moment am adaugat zaharul. Pentru ca la adaugarea lui se va forma iar zeama, arpacasul trebuie lasat la fiert pana cand trece iar proba cu lingura.
Cand toate au fost infaptuite intocmai, am lasat compozitia la racit (mamaia o fierbe seara si o lasa la odihnit pana a doua zi de dimineata). Dupa ce s-a racit bine, am afanat compozitia cu o furculita.
Am adaugat coaja de lamaie, miezul de nuca taiat si esenta de rom.
Biscuitii i-am transformat in pesmet cu ajutorul unui mixer.
Arpacasul fiert l-am asezat pe platou si l-am nivelat dandu-i forma de movila plata.
Pe toata suprafata colivei am presarat pesmet de biscuiti, apoi am ornat-o pe margine cu zahar pudra.
In mijloc am facut o cruce tot din zahar pudra si am presarat-o cu bombonele colorate.
Asta a fost coliva pregatita pentru ziua mortilor sarbatorita in iunie.
Sa fie primita!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Aceasta conserva am vazut-o prima data la soacra mea, acum cativa ani. Mi s-a parut foarte interesanta si mi-a placut foarte mult cand am...
-
Am tot scris in anii trecuti, cand am facut inventarul borcanelor puse pentru iarna ( In camara 2012 ; In camara 2013 ), ca eu pastrez v...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Musai sa puneti toamna asta macar un borcan mare cu pepene in saramura! O sa ma pomeniti la iarna! Pepenele murat are gust dulce-acrisor...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Piersicule de vie sunt micute, foarte dulci si parfumate. Daca aveti ocazia sa cumparat/gustati o astfel de piersicuta, va asigur ca va v...
-
Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
De ce compot de prune cu indulcitor? Pentru ca exista situatii in care zaharul este interzis. Merge sa faci compot cu indulcitor? Se ti...