joi, 17 iulie 2014

Dulceata de nuci verzi


Tare eram necajita ca nici anul acesta nu reusisem sa culeg nuci verzi pentru dulceata! Credeam ca le-a trecut timpul si renuntasem la idee. Ei bine, pe 29 iunie, cand ma intorceam din parc cu fetita si familia mea, am zarit in nucii de pe marginea drumului micile comori verzi la care visam inca de anul trecut. Initial am vrut sa le ignor, gandindu-ma ca sunt prea batrane si nu mai sunt bune pentru dulceata, dar apoi m-am apropiat mai mult de pomi si am vazut ca nucile nu erau deloc mari si nici batrane. Cu ajutorul mamei si al surorii mele, am reusit sa adun in mai putin de jumatate de ora aproximativ 120 nuci verzi si astfel am reusit anul acesta sa prepar minunea de dulceata de nuci verzi.
Nu stiu daca vremea racoroasa sau zona in care locuiesc a facut posibila culegerea nucilor verzi atat de tarziu, dar sfatul meu este sa verificati inainte sa spuneti ca este prea tarziu smiley1653.gif
Iata nucile culese de noi:


Ingrediente:
- aproximativ 120 nuci verzi, curatate de partea verde
- 1 kg zahar
- 750 ml apa
- 1 lamaie

Un pont pe care l-am citit si eu pe internet: curatati nucile verzi sub jet de apa si astfel mainile nu vi se vor pata!
Eu nu am avut nici macar manusi chirurgicale sau pentru curatenie, ci manusi din plastic subtirel, din aceala ce se gasesc la raionul de paine din supermarketuri, pentru pus maina pe painea neambalata. Mainile si unghiile mi-au ramas curate, asa cum le-am avut inainte sa ma apuc de curatat smiley1653.gif



Nucile curatate de coaja le-am pus in apa rece in care am pus o lamaie feliata.
In decurs de 24 ore, nucile au stat in apa rece, pe care am avut grija sa o schimb de vreo 5 -6 ori, la interval de cateva ore.


A doua zi am fiert siropul de apa cu zahar pana s-a legat un pic.


In siropul fierbinte am pus nucile verzi si am lasat totul sa fiarba aproximativ o ora, pana cand nucile s-au inmuiat bine si siropul a devenit iar gros.



Am turnat dulceata fierbinte in borcanele curate, le-am pus capacul si am intors fiecare borcanel cu susul in jos pentru cateva minute. In acest fel borcanelele se sigileaza si dulceata se pastreaza mai bine.


Mie mi-au iesit 6 borcanele - 4 normale si doua mai mici, plus un polonic.


Delicioasa dulceata asta!!! ♥♥♥




Si uite asa, camara mea are in inventar anul acesta si dulceata de nuci verzi. Nu cred ca apuca iarna smiley1653.gif

6 comentarii:

  1. Eu nu ma prea omor dupa dulceturi, macar atat:), clatite nu fac, painea-mi place cu miere, la prajiturile de post folosesc gemuri, dar de ar trebui sa fac un top, pe primul loc as numi dulceata de nuci. Nu stiu de-i exact pentru gust si nu pentru drumetiile de le aveam in copilarie spre "la nuci":)) Cred ca stiu ce gust maine intai la mama:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa ai pofta Maria! :D
      Mie imi place dulceata de visine tare mult. Asta de nuci este pe locul 2 :D

      Ștergere
  2. Vai, Cristina, ce idee ! Stau ca bleaga cu nucul lângă gard, și nu mi-a dat prin cap să fac dulceață de nuci verzi ! După-masă mă și duc să văd dacă nu sunt prea dezvoltate și mă apuc de cules.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la treaba Zina! Sper ca nucile tale sa fie inca perfecte pentru dulceata :)

      Ștergere
  3. N-au fost ! :( S-au lemnificat deja, în parte. Dar lasă, că la anul mă jur că nu-mi mai scapă momentul ! Îmi place dulceața de nuci verzi nespus de mult și e o rarite în magazine. Și nici nu e la fel de bună ca aceea făcută în casă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si este si foarte scumpa! Un borcanel mic, costa 12 lei!!!
      Sigur anul viitor vei avea si tu dulceata de nuci verzi in camara, mai ales ca esti mandra posesoare de nuc :D

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape