joi, 17 iulie 2014
Dulceata de nuci verzi
Tare eram necajita ca nici anul acesta nu reusisem sa culeg nuci verzi pentru dulceata! Credeam ca le-a trecut timpul si renuntasem la idee. Ei bine, pe 29 iunie, cand ma intorceam din parc cu fetita si familia mea, am zarit in nucii de pe marginea drumului micile comori verzi la care visam inca de anul trecut. Initial am vrut sa le ignor, gandindu-ma ca sunt prea batrane si nu mai sunt bune pentru dulceata, dar apoi m-am apropiat mai mult de pomi si am vazut ca nucile nu erau deloc mari si nici batrane. Cu ajutorul mamei si al surorii mele, am reusit sa adun in mai putin de jumatate de ora aproximativ 120 nuci verzi si astfel am reusit anul acesta sa prepar minunea de dulceata de nuci verzi.
Nu stiu daca vremea racoroasa sau zona in care locuiesc a facut posibila culegerea nucilor verzi atat de tarziu, dar sfatul meu este sa verificati inainte sa spuneti ca este prea tarziu :)
Iata nucile culese de noi:
Ingrediente:
- aproximativ 120 nuci verzi, curatate de partea verde
- 1 kg zahar
- 750 ml apa
- 1 lamaie
Un pont pe care l-am citit si eu pe internet: curatati nucile verzi sub jet de apa si astfel mainile nu vi se vor pata!
Eu nu am avut nici macar manusi chirurgicale sau pentru curatenie, ci manusi din plastic subtirel, din aceala ce se gasesc la raionul de paine din supermarketuri, pentru pus maina pe painea neambalata. Mainile si unghiile mi-au ramas curate, asa cum le-am avut inainte sa ma apuc de curatat.
Nucile curatate de coaja le-am pus in apa rece in care am pus o lamaie feliata.
In decurs de 24 ore, nucile au stat in apa rece, pe care am avut grija sa o schimb de vreo 5 -6 ori, la interval de cateva ore.
A doua zi am fiert siropul de apa cu zahar pana s-a legat un pic.
In siropul fierbinte am pus nucile verzi si am lasat totul sa fiarba aproximativ o ora, pana cand nucile s-au inmuiat bine si siropul a devenit iar gros.
Am turnat dulceata fierbinte in borcanele curate, le-am pus capacul si am intors fiecare borcanel cu susul in jos pentru cateva minute. In acest fel borcanelele se sigileaza si dulceata se pastreaza mai bine.
Mie mi-au iesit 6 borcanele - 4 normale si doua mai mici, plus un polonic.
Delicioasa dulceata asta!!! ♥♥♥
Si uite asa, camara mea are in inventar anul acesta si dulceata de nuci verzi. Nu cred ca apuca iarna :D
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Aceasta conserva am vazut-o prima data la soacra mea, acum cativa ani. Mi s-a parut foarte interesanta si mi-a placut foarte mult cand am...
-
Am tot scris in anii trecuti, cand am facut inventarul borcanelor puse pentru iarna ( In camara 2012 ; In camara 2013 ), ca eu pastrez v...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Musai sa puneti toamna asta macar un borcan mare cu pepene in saramura! O sa ma pomeniti la iarna! Pepenele murat are gust dulce-acrisor...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Piersicule de vie sunt micute, foarte dulci si parfumate. Daca aveti ocazia sa cumparat/gustati o astfel de piersicuta, va asigur ca va v...
-
Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
De ce compot de prune cu indulcitor? Pentru ca exista situatii in care zaharul este interzis. Merge sa faci compot cu indulcitor? Se ti...