duminică, 21 aprilie 2013

Tort "Inghetata topita"


Pe 13 aprilie o fetita frumusica si-a serbat ziua de nastere. Mama ei m-a rugat sa pregatesc cu aceasta ocazie un tort, lasand la alegerea mea forma si culoarea. O singura dorinta trebuia indeplinita: tortul sa fie de ciocolata.
De ceva vreme admiram pe Pinterest o poza cu un tort foarte simpatic. Prin urmare, inspirata de acea poza, am ales sa decorez tortul asa cum vedeti. Georgiana a fost incantata de forma finala!
Blatul a fost unul tarcat, crema din interior a fost ganache de ciocolata cu lapte, iar la exterior l-am invelit cu ganache roz de ciocolata alba.
Ingrediente:
***Blat:
- 4 oua
- 2 cani zahar
- 1 cana lapte
- 1 cana ulei
- 4 cani faina
- 2 plicuri praf de copt
- 2 linguri cacao
***Crema interior:
- 500ml frisca lichida
- 300g ciocolata cu lapte
***Crema decor:
- 300ml frisca lichida
- 150g ciocolata alba
- cateva picaturi colorant alimentar
***Decor:
- 1 con gol de inghetata
- 1 tableta ciocolata cu lapte
- inimioare de zahar

Blatul este cel de la Checul simplu cu cirese si l-am facut cu o seara inainte de ornare.
Am batut ouale cu zaharul cateva minute apoi am adaugat laptele si uleiul. Am mai mixat un pic, cat sa se amestece bine toate.
Faina am pus-o intr-un castron separat si din ea am luat 4 linguri si le-am pus intr-un castronel. Peste faina din castronul mare am adaugat praful de copt si am amestecat bine. Jumatate din compozitia rezultata am turnat-o intr-un alt castron.
Intr-unul dintre castroane am adaugat cele doua linguri de cacao, iar in celalalt am pus doua linguri de faina. Am amestecat bine cele doua compozitii.
Am aprins focul la cuptor si l-am lasat sa se incalzeasca bine.
Intr-o tava rotunda, captusita pe fund cu hartie de copt, am inceput sa "construiesc" blatul: in mijlocul tavii am turnat doua linguri de coca alba, peste ea am pus doua linguri de coca maro, apoi iar coca alba si tot asa pana cand am terminat cele doua compozitii. Tot timpul coca se toarna in mijloc, una peste alta.


Am batut usor tava de masa pentru ca cele doua compizitii sa se aseze mai bine, apoi am bagat-o la cuptor, pe raftul din mijloc, la temperatura moderata. Dupa 50 minute blatul avea o culoare frumoasa, aurie, si a trecut testul scobitorii. L-am lasat sa se raceasca in tava in care l-am copt, pana a doua zi.
A doua zi am taiat blatul in patru foi egale.


Crema ganache este usor de facut. Prima data am folosit-o la Prajitura Rigo Jancsi. Acelasi mod de lucrul l-am folosit la ambele creme. La cea roz, am topit in frisca lichida colorantul alimentar.
Am topit ciocolata in frisca lichida. Compozitia nu are voie sa fiarba. Se tine pe foc doar pana se incalzeste frisca si ciocolata incepe sa se topeasca. Compozitia rezultata, dupa ce s-a racit, am bagat-o la frigider, unde trebuie sa stea minim trei ore. Este de preferabil sa stea peste noapte, deci ar fi bine daca ar fi facuta in seara dinaintea pregatirii tortului.


Cremele scoase de la frigider le-am batut cu mixerul pana au denenit spumoase.
Cu crema maro am umplut tortul:


Crema roz am folosit-o la ornarea tortului.
Pe marginea tortului am facut un model simplu, la fel cum am facut la tortul "Floare alba".


In mijlocul tortului am pus o gramajoara de crema de ciocolata, peste ea am turnat ciocolata topita, apoi am adaugat conul de inghetata si inimioarele de zahar.




In sectiune tortul a aratat asa:



La multi ani Georgiana! Sa ai o viata frumoasa si lipsita de griji!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana