Prajitura delicioasa de post, cu foi si gem


De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥
Odata cu trecerea anilor am uitat de ea, dar intr-o zi, in care depanam amintiri cu cineva drag, mi-am adus aminte de prajitura minunata si de atunci nu am mai avut pace. Am sunat-o pe mamaia sa o intreb de reteta, dar nu si-a adus aminte de ea, pentru ca de cand ne-am facut noi mari ea nu a mai facut prajituri. Am cautat atunci pe internet, ghidandu-ma dupa amintirile mele si dupa multe cautari si multe zile am ajuns pe blogul Bucataria casei noastre, unde am gasit exact ce cautam. Tare fericita am fost!
Prajitura a iesit exact ca cea pe care o stiam eu, deci scriu reteta repede pe blog sa o gasesc si alta data! Este o prajitura de post, foarte usor de facut si absolut delicioasa!!! ♥♥♥

Ingrediente:
***Foi:
- 300g cartofi fierti (2 cartofi marisori si jumatate)
- 250g margarina pentru prajituri (recomand Unirea)
- 150g zahar
- 450g faina
- 1 plic praf de copt
***Umplutura:
- 400g gem de caise
- 100g miez de nuca
***Glazura:
- 150g ciocolata amaruie (eu am folosit Kandia cu 55% cacao)
- 1 lingura ulei
*****Tava folosita este tava de la aragaz si are dimensiunile 30 X 35 cm


Cartofii i-am fiert, i-am curatat de coaja si abia apoi i-am cantarit sa am 300g pentru reteta.
Margarina, lasata din vreme sa ajunga la temperatura camerei, am mixat-o cu zaharul.


Cartofii fierti i-am transformat in piure si i-am adaugat in bol, peste margarina mixata. Am continuat mixarea pana cand compozitia a devenit omogena.


Faina am amestecat-o cu praful de copt, apoi am incorporat-o in amestecul din castron. La inceput am amestecat cu o lingura, apoi am framantat un pic cu mana, pana cand coca a devenit neteda si s-a desprins de pe peretii vasului.


Coca obtinuta am impartit-o in trei parti egale.
Fiecare bila de aluat am intins-o pe un placaj presarat cu faina intr-o foaie subtire, de dimensiunea tavii in care urma sa coc prajitura.
Tava am uns-o cu putin ulei si am pudrat-o cu faina.
Am rulat cu grija foaia de aluat pe facalet si am transferat-o in tava. Am taiat marginile foii cu un cutit.


Intr-un castron am amestecat bine gemul de caise cu miezul de nuca macinat.
Peste foaia intinsa in tava am nivelat jumatate din amestecul de gem cu nuca.


Am acoperit gemul cu a doua foaie de aluat si am repetat procedeul inca o data.


Dupa ce am asezat in tava ultima foaie de aluat, am intepat prajitura in mai multe locuri cu o furculita, avand grija sa intep pana la fundul tavii.


Tava astfel pregatita am bagat-o in cuptorul fierbinte, pe raftul de sus, la foc mediu, pentru 45 minute.
Doamne, ce bine mirosea la noi in casa! ♥♥♥
Sa nu va fie teama ca foaia din mijloc ramane cruda, pentru ca nu este cazul! Prajitura se coace exact cat trebuie si cum trebuie ♥♥♥


Peste prajitura am nivelat ciocolata topita la microunde si amestecata bine cu o lingura de ulei (pentru luciu). Am lasat-o sa se raceasca un pic, apoi am taiat-o si am servit-o mesenilor, care deja dadeau tarcoale cu insistenta.



Sa mai repet cat de buna si extraordinara este??? Curcubeu pe cerul gurii, cum zicea bine cineva smiley5179.gif

Nu-si da nimeni seama ca este o prajitura de post si face fata cu brio la orice masa festiva! De la noi a primit nota 10+ smiley5179.gif Dar nu ne credeti pe noi pe cuvant, ci incercati si ne veti da dreptate.



Sa ne traiasca amintirile, ca bune bucate mai facem noi din cauza lor! ♥♥♥

10 comentarii:

  1. la cat de bine arata nici nu mai conteaza ca e de post!

    RăspundețiȘtergere
  2. mmmm ce buna e....eu o numesc gerbeaux fals..de post....e suer buna

    RăspundețiȘtergere
  3. Oi, ce-mi trebeau niste foi de post pentru miercuri! Le-am facut cum m-am priceput, da gasesc io ocazia sa le incerc si p' astea. Am mancat prajitura cu cartof dar de frupt:) Fain tare arata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata fain si a fost super buna, deci gaseste o ocazie si incearca foile! :D

      Ștergere
  4. Ar trebui să vină vreun taifun, ceva, ca să nu fac eu prăjitura asta sâmbăta ce vine ! ☺

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...