miercuri, 27 februarie 2013

Budinca de cus-cus cu amestec de legume


Aceasta reteta este una rezultata din dorinta de a scapa rapid de niste smantana luata la oferta (in traducere - aproape de expirare) o punga de cus-cus si niste paste maruntele in forma de steluta care ma asteptau de ceva vreme in camara. Rezultatul a fost unul neasteptat de bun si de satios, prin urmare cred ca voi mai face budinca asta in mod repetat in viitor.
Desi in poza cu sectiunea budinca pare teapana bine, cus-cus-ul asta nu formeaza o masa compacta, ci se desface foarte frumos in mici bobite cand este taiat cu furculita.

Ingrediente (pentru o tava 35 X 25 cm):
- 350g cus-cus (eu am avut 250g cus-cus si 100g paste maruntele, in forma de steluta)
- 50 g unt
- 3 linguri ulei
- 2 pungi amestec legume congelate (800g) - eu am folosit amestec mexican pentru ca este format din mai multe legume diferite: ardei gras rosu, fasole boabe rosie, fasole pastai verde, mazare, morcov, telina, boabe de porumb)
- 2 cepe
- 5 oua
- 400g smantana fermentata
- sare si piper macinat


Am pus o oala cu apa la fiert si cand a inceput sa fiarba am adaugat o lingurita de sare si pastele. Cand au fost gata le-am strecurat de apa in care au fiert.
Intr-o craticioara am calit in unt + ulei + sare + piper macinat ceapa taiata marunt. Dupa ce a devenit sticloasa am adaugat legumele congelate si le-am calit si pe ele cateva minute. Nu am adaugat deloc apa si nu le-am gatit mai mult de 5 minute.



Am amestecat legumele si cus-cus-ul, apoi am turnat amestecul intr-o tava cu peretii inalti, captusita cu hartie de copt.
Intr-un castron am batut ouale cu smantana. Amestecul obtinut l-am turnat in tava, deasupra pastelor cu legume. Cu o furculita am intepat din loc in loc amestecul din tava pentru a permite oului sa coboare si printre paste si legume.



Tava am bagat-o la cuptor, la foc molcom, pe raftul din mijloc al cuptorului.
Dupa o ora arata asa:


Nu am idee de ce s-a bronzat mai mult intr-un colt, dar nu a fost bai mare.
Am lasat budinca sa se racoreasca o jumatate de ora apoi am taiat-o. Se taie foarte frumos.


Noi am servit-o cu dulceata de ardei iute si tare mult ne-a placut.



Ce a ramas a fost mancat a doua zi la micul dejun. A fost foarte buna si rece :)
Pentru diversificare se pot folosi ciuperci, si orice alte legume va plac. Cred ca nici ceva cascaval deasupra nu ar avea ce sa strice, dar va asigur ca si fara cascaval este foarte buna mancarea asta.
Sa ne fie de bine!

10 comentarii:

  1. Ce idee minunata... noi mancam mult cuscus. Imi place, pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut de mult taaaare reteta asta la italieni, in emisiunile lor culinare.
    Am incercat doar o singura data insa fara cuscus.
    Este delicioasa dar mail mult decit atit, are niste culori superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kyra, daca nu ai folosit cus-cus, ce ai folosit in loc?

      Ștergere
  3. Vai ce bine arata budinca asta, minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, Cristina. Tocmai ce am primit ieri reteta pe newsletter, si musai am facut-o aseara, cu o pofta mare. Am facut din 1/2 ingrediente, si a fost destul, este divina, si ca si tine, o s-o mai repet oricand, e buna si pt o masa festiva, pe post de aperitiv.. Eu am adaptat putin reteta, in sensul ca: am calit, in ulei masline + unt, pe langa 2 cepe mici (una alba si una rosie) si 1/2 ardei kapia, si apoi am bagat doar 1 punga (450 g) de amestec mexican si 1/3 punga ramasa de baby-carrots, morcovi de aia mici congelati. Am fiert quinoa, in loc de cus-cus (e sanatoasa, are proteine bune, si gust ca de spanac, anume pt aceasta reteta merge de minune), in apa cu sare si 1/3 lingurita turmeric/curcuma, pt culoare si sanatate. Iar la final, am ales sa bat 3 oua cu doar 1 lingura de smantana, iar restul: 1 cana cu lapte (sotiorul meu are arsuri la stomac daca bag smanatana in mancaruri). A iesit ceva divin, pur si simplu, mi-am umplut casa cu aroma ca de omleta cu legume bune.. Imi lasa gura apa, imi venea sa mananc cuptorul cu totul, pana s-a facut :) . Am servit-o cu cateva feliute subtiri de sfecla rosie coapta.. Multumesc de reteta asta grozava. Sa ai o primavara frumoasa, si sa fii sanatoasa. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, reteta este versatila si permite orice modificari :) Tare ma bucur ca a fost pe placul vostru!
      Multumesc frumos pentru increderea acordata si pentru vorbele frumoase!
      Quinoa nu am mancat niciodata si tare m-ai facut curioasa :D

      Ștergere
  5. Am pregatit aceasta reteta pe langa alte preparate la o masa festiva. Imi place sa prepar si mancaruri fara carne pe langa cele cu carne ( ca sa fie pentru toate gusturile ). Budinca a creat un impact vizual deosebit, gustul a fost placut mai ales glazurata cu pasta de ardei iute ca in imagine. Am fost multumita de rezultat, este o garnitura potrivita pe langa o fripturica sau un drob de ciuperci ( pentru cei care nu mananca carne ). O voi mai repeta cu siguranta. Multumesc , Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, deci asta v-a placut :D
      Sa va fie de bine!

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape