duminică, 12 august 2012

Tort " Cursa de masini"


Acest tort l-am facut pentru un prieten, pasionat de masini si curse de masini.
La multi ani Mircea!

Ingrediente:
*** Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
*** Crema:
- 250g unt
- 4 linguri faina
- coaja de la 2 lamai
- 4 linguri zahar
- 1 litru lapte
- 1 fiola esenta de lamaie
*** Sirop:
- zeama de la cele doua lamai
- 4 linguri zahar
- 100ml apa
*** Glazura:
- 300g ciocolata alba
- 150ml frisca lichida
*** Decor:
- 100g ciocolata neagra
- bombonele de ciocolata
- 2 masinute de plastic, 3 stegulete si 2 braduti de plastic

Blatul este unul simplu, cu care nu dau niciodata gres. Pentru prepararea lui am procedat exact ca la tortul "Foc de tabara" . Dupa ce s-a racit l-am taiat in trei foi.
Pentru crema am topit tot untul intr-o cratita, am adaugat toata coaja de lamaie si dupa doua minute am pus faina. Am lasat doua minute si apoi am adaugat laptele, zaharul si esenta de lamaie. Am tinut pe foc (mic!), amestecand mereu, pana s-a ingrosat ca o budinca.
Tava in care am copt blatul am captusit-o cu folie alimentara si in ea am cladit tortul: foaie > crema > foaie > crema > foaie. Foile le-am insiropat prin pensulare cu un sirop rece facut din zeama lamailor, zahar si un pic de apa. Tava am bagat-o apoi in frigider unde a stat pana cand crema s-a mai intarit (aproximativ 3 ore).



Dupa ce am scos tava din frigider, am asezat deasupra ei o tava si am rasturnat tortul pe ea. Am indepartat folia alimentara si m-am apucat de ornat.
Am topit ciocolata alba in frisca lichida si am lasat compozitia sa se racoreasca un pic. Am turnat-o apoi peste tort, avand grija sa acopar toata suprafata tortului.
Din ciocolata neagra topita am incropit o bucata de drum serpuit. 
Am asezat si ornamentele tematice si asta a fost rezultatul:




Bineinteles ca am poza si cu sectiunea:


Observatii:
- crema asta a iesit mai buna si mai fina ca cea de la tortul "Foc de tabara"
- blat de cacao + sirop de lamaie +  crema de lamaie = LOVE
- ciocolata topita in frisca lichida este o glazura minunata si usor de facut; la o portie de ciocolata se foloseste jumatate de portie de frisca lichida (ex: 200g ciocolata - 100ml frisca lichida)

10 comentarii:

  1. Crema de lamiie, racoritoare si aromata, intotdeauna cucereste. Felicitari pentru tort.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi suntem fani lamaie, deci ne bucuram de orice bunatate ce contine lamaie :)
      Multumesc frumos pentru apreciere!

      Ștergere
  2. Frumos tort! sa va traiasca prietenul!

    RăspundețiȘtergere
  3. sa mori langa tort si altceva nimic... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba, Doamne fereste sa moara cineva! :)

      Ștergere
    2. M-ai salva de ai cântări făina dintr-o lingură de-a ta. Mulţumesc!

      Ștergere
    3. Maria, am cantarit faina care intra intr-o lingura de-a mea: 22 g. Sper ca-ti va fi de folos informatia asta :) Te astept cu vesti bune :)

      Ștergere
    4. Multumesc tare mult, vreau sa umplu cornete cu ea, de va fi vreme saptamana asta pentru Sf Maria, de nu, cea care vine pentru la cules de struguri, cand iara e prilej de mare bucurie:)) Is tare curioasa cate grame am pus eu cand a luat-o la vale

      Ștergere
    5. Si eu sunt curioasa :) Ia sa cantaresti si tu faina si sa-mi zici si mie :)
      Astept cornetele minunate!

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape