luni, 6 august 2012
Castraveti murati la soare
Castraveti din acestia facea bunica mea, Dumnezeu s-o ierte! Tare mult imi placeau! Nu stiu din ce motiv eu nu am facut niciodata. Poate pentru ca am crezut ca bunica o sa traiasca o mie de ani...
Castravetii murati astfel si alte cateva feluri de mancare imi aduc aminte de copilarie, de vacantele la bunici si de perioada cand nu stiam ce-i aia grija, plictiseala sau nervi.
Anul acesta mi-am adus aminte de castravetii murati la soare si iata ca nu am lasat vara sa treaca fara sa pun si eu castraveti la murat intr-un borcan mare (cum altfel) .
Castravetii murati astfel sunt conformi cu dieta Montignac, fazaI.
Ingrediente:
- castraveti
- sare mare, de muraturi
- marar verde sau uscat
- cimbru verde sau uscat
Pentru conserva asta nu e musai sa ai numai castraveti mititei si drepti. Merge si cu castraveti mai mari sau strambi, sau mici, sau... Va prindeti voi de idee.
Castravetii i-am spalat si i-am crestat in patru, fara a taia pana la capat. I-am asezat in borcan si am pus peste ei o lingura de marar uscat si una de cimbru uscat. Cine are marar verde si cimbru verde, sa foloseasca din alea.
Intr-o oala am incalzit apa (nu am fiert-o, doar am incalzit-o!) si am dizolvat sarea in ea. La fiecare litru de apa se pune o lingura cu sare. Saramura asta am turnat-o peste castraveti si am scos borcanul pe balcon, la soare. Gura borcanului nu se inchide ermetic cu capacul. Capacul se pune doar asa, fara a-l infileta. Se poate pune si o farfurioara, daca nu aveti capac pe masura gurii borcanului.
In ziua in care apa se tulbura si castravetii si-au schimbat culoarea, putem da cep borcanului.
Timpul in care sunt gata depinde de cat soare dispuneti, ca sa zic asa. Bunica punea borcanele pe un scaunas langa casa si batea soarele in ele toata ziua. Castravetii erau gata in trei zile. Eu am prins niste zile mai ploioase si soare pe balcon nu am decat dimineata. Castravetii mei au fost gata in 7 zile.
Mama, ce merg langa o ciulama sau langa o tocana de cartofi sau cu o felie de paine unsa cu untura sau cu vinete! Eu i-am mancat pe cei din imagine asa, simpli, fara nimic alaturi, ca prea-mi era dor.
Nu lasati sa treaca vara si faceti si voi castraveti murati la soare! N-o sa va para rau!
S-aveti pofta!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Aceasta conserva am vazut-o prima data la soacra mea, acum cativa ani. Mi s-a parut foarte interesanta si mi-a placut foarte mult cand am...
-
Am tot scris in anii trecuti, cand am facut inventarul borcanelor puse pentru iarna ( In camara 2012 ; In camara 2013 ), ca eu pastrez v...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Musai sa puneti toamna asta macar un borcan mare cu pepene in saramura! O sa ma pomeniti la iarna! Pepenele murat are gust dulce-acrisor...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Piersicule de vie sunt micute, foarte dulci si parfumate. Daca aveti ocazia sa cumparat/gustati o astfel de piersicuta, va asigur ca va v...
-
Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
De ce compot de prune cu indulcitor? Pentru ca exista situatii in care zaharul este interzis. Merge sa faci compot cu indulcitor? Se ti...