sâmbătă, 12 decembrie 2015

Sunca fiarta in zeama de varza murata


Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de sunca de curcan/pui/etc. Sunca in acest caz este o bucata faina de burta de porc, cu o generoasa fasie de carne pe mijloc.
Da, am taiat si noi porcul. Am facut jumeri, am pus slanina la sare, am umplut congelatorul cu carne, ba chiar am facut si pomana porcului. O bucata de burta am pastrat-o pentru aceasta reteta. "Vinovata" pentru aceasta incercare cu rezultat super bun este Simona, gazda provocarii "Weekend cu spor". La ea am vazut aceasta reteta si a fost musai sa incerc. Ei bine, ma felicit pentru alegerea facuta! ♥ Sunca fiarta in moare este delicioasa ♥♥♥

Ingrediente:
- 2 bucati burta de porc
- 2 litri zeama de varza murata
- 1 lingura cimbru uscat
- 1/2 lingurita rasa fulgi ardei iute
- 2 linguri boia dulce
- 3 foi de dafin
- 1 capatana usturoi


Intr-o cratita inalta si incapatoare am pus la fiert moarea impreuna cu foile de dafin, cimbrul uscat si fulgii de ardei iute.


Cand zeama a inceput sa fiarba, am pus in ea bucatile de sunca, usor crestate la suprafata.
Simona recomanda ca sunca sa nu fie fiarta mai mult de 15 minute, insa sunca mea a fost grosuta bine. Eu am fiert-o 30 minute, la foc mediu spre mic, cronometrat din momentul in care am pus-o in zeama fierbinte.


Dupa cele 30 minute am scos sunca din zeama de varza intr-o strecuratoare si am lasat-o 30 minute sa se scurga bine de apa si sa se racoreasca.


Intre timp am curatat usturoiul si l-am pisat.
Am asezat bucatile de sunca pe o tava si le-am frecat pe toate partile, inclusiv pe sorici si prin crapaturi, prima data cu usturoi pisat si apoi cu boia dulce.




Am dat sunca la rece pana a doua zi.
Nu-mi ajung cuvintele sa o laud, atat de buna este ♥♥♥ Multumesc Simona pentru idee!!!


Toti degustatorii au laudat sunca asta ♥
Este un aperitiv minunat chiar si pentru masa de Craciun ♥


Se pastreaza la rece si parca este mai buna dupa doua - trei zile de la preparare ♥
Sa ne fie de bine!

10 comentarii:

  1. Este super buna aceasta sunca,eu o pregatesc exact la fel de cand m-am casatorit,reteta fiind a tatalui meu doar ca eu tin sunca la sare cateva zile pentru ca altfel,capata un miros si un gust neplacut(am patit-o intr-un an)dar asta numai in situatia in care sunca este multa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi tinem sunca la sare Lulu :D Bucatile astea doua insa, le-am facut imediat dupa taierea porcului :D
      Este prima data cand fierb sunca si o imbrac in usturoi si boia, dar atat de tare ne-a placut ca o sa ramana o traditie :D

      Ștergere
  2. Vai ce nebunie, stau si salivez aici la pozele tale!
    Cred ca o sa ma gandesc mult si bine la reteta asta..nu am zeama de varza si nici burta de porc nu prea gasesc aici unde locuiesc, vai dar ce gust trebuie sa aiba preparatul tau, off! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zeama de varza cred ca se poate inlocui cu bors. Nici bors nu gasesti? Burta de porc nu stiu cu ce s-ar putea inlocui :D
      Multumesc frumos pentru vizita!

      Ștergere
  3. Oi, ce poftă mi-ai făcut! Pomana lu' porcu nostru e sâmbătă şi tata face şunca aşa, deci voi gusta şi io la Crăciun. Îmi amintesc că parcă mai ai o aşa reţetă, mă-nşel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am reteta de sunca fiarta, ci de slaninuta murata la borcan :D Uite aici: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2014/12/slaninuta-murata.html

      Ștergere
  4. Daca sunca este afumata si tinuta in slatina se mai poate prepara cu zeama de varza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de ce sa nu se poata? Doar cand puneti slaninuta afumata in sarmale, nu iese buna mancarea?
      Spor la treaba si pofta mare!

      Ștergere
  5. Poate sa-mi spuna cineva de ce prinde mucegai daca am pus-o in frigider? sau cum se pastreaza? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tot la frigider o pastrez, dar o mancam in scurt timp, deci nu sta prea mult la frigider. Daca ai facut o contitate prea mare, baga la congelator ce este prea mult si nu mancati imediat. Eu pastrez la congelator slanina afumata si cea proaspata si nu isi schimba gustul :)

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape