Prajitura rasturnata cu dulma


Pentru ca am folosit scortisoara la prajitura asta, particip cu ea la provocarea "Dulce Romanie", gazduita in luna decembrie 2013 de Kadia - In jurul Kadiei.
Prajitura asta este foarte usor de facut si foarte buna, deci nu este nici un motiv sa nu o preparati si voi! Mirosul ei delicios va atrage in bucatarie pe toti ai casei si-or sa roiasca toti pe langa ea intreband insistent: "S-a racit? Imi tai o bucatica?".
Reteta este conforma cu dieta Dukan - zile PL si din punct de vedere al toleratelor poate fi mancata de o persoana in doua zile.

Dulma = dovleac pentru placinta

Ingrediente:
- 1kg dulma razuita
- 3+3 linguri indulcitor pudra (eu folosesc Clio)
- 1 lingura scortisoara
- 4 oua
- 2 linguri tarate ovaz fine (recomand Pirifan)
- 1 plic budinca de ciocolata (se poate inlocui cu 2 linguri amidon+1 lingurita cacao)
- 4 linguri lapte (eu am folosit cu 1.5% grasime)
- scortisoara pentru deasupra

Dulmaua razuita se amesteca cu 3 linguri indulcitor pudra si o lingura scortisoara.
Intr-o tava inalta captusita cu hartie de copt se intinde dulmaua in strat uniform. Se baga tava la cuptor, la foc mediu, pana cand este gata compozitia pentru blat.


Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile se mixeaza 3 minute cu cele 3 linguri de indulcitor pudra.
Peste crema de galbenus se adauga laptele, taratele de ovaz si praful de budinca de ciocolata si se mixeaza totul bine. Aceasta compozitie se toarna peste spuma tare de albusuri si se amesteca totul incet, de jos in sus, ca sa nu se lase spuma.


Am scos tava din cuptor si am turnat peste dulmaua fierbinte compozitia pentru blat. Am nivelat frumos si am bagat iar tava la cuptor, la foc moderat spre mic, pe raftul din mijloc al cuptorului.


Dupa 40 minute a fost gata si a trecut cu brio testul scobitorii.


Am lasat-o sa se racoreasca in tava o jumatate de ora, apoi am rasturnat-o pe un carpator si am inlaturat cu grija hartia de copt.



Am pudrat prajitura cu scortisoara pudra si am lasat-o sa se raceasca bine inainte de a o taia.




Delicioasa!!!


Sa ne fie de bine si sa fim sanatosi!

11 comentarii:

  1. sincer, nu am facut sau mancat prajitura asta, dar la cum arata pare delicioasa si apetisanta, imi place culoarea care o are si deja ma gandesc cand sa o incep :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurica, este foarte usor de facut si cu siguranta o sa-ti placa!
      Astept vesti de la tine!

      Ștergere
  2. Arata foarte bine prajitura asta. Chiar nu stiam ce inseamna dulma, dar acum am aflat...si stiu ca-mi si place ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ptr a sti ce-i dulma , am intrat pe goagal :d am facut o singura data praji cu dovleac placintar , i-am adaugat si suc de portocala si tot mi s-a parut ,,fada"(n-am gasit alt cuvant) ... sa nu fi fost suficient de copt , sau ce mama soarelui o fi avut ?:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. No, ai invatat azi un cuvant nou :D
      Dovleacul e bun dupa ce a cazut bruma. Inainte de aceasta perioada cica nu e destul de dulce.
      Nu stiu ce-a avut placintarul tau, dar nu te lasa descurajata de un singur esec. Mai dai o sansa si poate o sa-ti placa :)

      Ștergere
    2. Mda , am invatat un regionalism :d Ahaaaaaaaaaaaa , asta era hiba , cred ca n-a fost copt , la anul voi sti cand sa-l cumpar

      Ștergere
  4. Pare delicioasa si imi place ca ai taiat-o romburi ! Crezi ca se poate inlocui dovleacul cu mere ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate, dar merele sunt acceptate in Dukan abia din faza de consolidare :)

      Ștergere
  5. Ce dimensiuni are tava in care ati copt-o?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o tava de friptura cu peretii inalti si are 35 X 22 cm.

      Ștergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...