marți, 11 septembrie 2012
Tort "Ecler"
Tortul acesta l-am facut pentru mama mea, care in 27 august si-a sarbatorit ziua de nastere. Stiam ca ii plac mult eclerele si am zis ca acest tort ii va face mare placere. Am avut dreptate! Mama s-a bucurat mult cand a vazut surpriza :)
La multi ani mama! Sa fii fericita si iubita, inteleasa si ajutata, sanatoasa si vesela!
Ingrediente:
***Blat:
- 250ml apa
- 100g de unt (eu am folosit unt cu 82% grasime)
- 150g faina
- 4 oua
***Crema:
- o cutie crema pentru cremsnit de la Dr. Oetker
- 750ml lapte rece
- 250ml frisca lichida
***Glazura:
- 200g ciocolata amaruie
- 100ml frisca lichida
Pentru blat am folosit reteta de la Choux a la creme - Mini eclere si va invit sa vedeti acolo ce am folosit si cum trebuie procedat pentru a face coca.
Din coca rezultata am pus gramajoare mici intr-o tava de tort captusita pe fund cu hartie de copt.
Tava am bagat-o in cuptor, pe raftul cel mai de sus, pentru 15 minute la foc mare si apoi la foc moderat pana cand blatul se bronzeaza frumos.
L-am scos pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca bine.
Intr-un bol am turnat laptele rece de la frigider şi am adaugat mixul pentru cremă cremsnit. Am preparat crema conform indicatiilor de pe cutie. La sfarsit am adaugat in crema frisca batuta spuma.
Blatul l-am taiat cu grija in jumatate.
Tava de tort in care am copt blatul am captusit-o cu folie. Am pus jumatatea de jos a blatului in tava, am turnat crema si apoi am pus deasupra ei jumatatea de sus a blatului.
Pentru glazura am topit ciocolata in frisca lichida. Am turnat totul peste tort.
Tava am bagat-o la frigider pentru vreo 4 ore.
Tortul l-am scos cu grija pe un platou si am indepartat folia.
Poza frumoasa cu sectiunea nu am pentru ca tortul s-a "evaporat" imediat ce a fost taiat. Mai sa raman fara portie!
Asta e ce mi-a ramas mie:
Foarte, foarte bun! Toata lumea l-a laudat, chiar si mofturosii :) Pentru cine nu stie, am doi "mofturosi" care nu prea mananca dulciuri. Ei bine, dulcele asta l-au mancat :)
Concluzii:
- ideea este faina si merita refacuta!
- crema a fost un pic prea moale; data viitoare adaug mai putina frisca batuta. Poate fac crema eu singura, fara cutia de crema de-a gata.
- blatul trebuia facut din mai multa coca; au ramas goluri intre gogosele si m-am chinuit sa tai blatul in jumatate. Data viitoare fac o portie si jumatate de coca. Sau folosesc o tava mai mica de tort :) Tava folosita de data asta are 26 cm diametrul.
Sursa de inspiratie: Tort Ecler
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Nu stiu daca exista multi amatori de salata de sfecla rosie, mai ales daca exista alte optiuni (muraturi asortate, castraveti bulgarest...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥ ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Aceasta prajitura de post a fost prima prajitura incercata de mine, cand eram copila. Este o reteta foarte usor de facut si nu necesita i...