Acest aperitiv simpatic l-am facut de foarte multe ori pana acum, pentru ca este perfect pentru o aniversare sau o intalnire mai putin formala. De asemenea poate fi o gustarica delicioasa alaturi de o cana cu iaurt gros. Se preteaza foarte bine si pentru pachetel pentru scoala sau serviciu. Se face foarte usor si nu necesita tehnici complicate de prelucrare. Cele de mai sus le-am facut pentru ziua de nastere a unei fete foarte dragi mie, Diana.
Ingrediente:
- un pachet aluat de foietaj (eu am folosit Bella)
- 6 ciuperci taiate felii
- 1 gogosar taiat felii
- 100g masline negre (le-am curatat de samburi)
- 200 g salam cu sunca taiat bastonase
- 100g boabe porumb din conserva
- o cana sos pentru pizza (se poate inlocui cu ketchup)
- 200g cascaval ras fin
Aluatul l-am lasat la dezghetat de seara pana dimineata in frigider. Nu trebuie lasat prea mult la temperatura camerei pentru ca devine lipicios si greu de manevrat.
Am aprins focul la cuptor, am pregatit o tava captusita cu hartie de copt si m-am apucat de "crosetat".
Fiecare foaie de aluat (sunt doua in pachetul folosit de mine) am intins-o un pic cu sucitorul si am taiat-o in doua, pe lung. Am uns aluatul cu sos de pizza si am asezat uniform felii de ciuperci, felii de gogosar, bucatele de masline negre, bastonase de salam cu sunca si boabe de porumb. Nu trebuie incarcat foarte tare aluatul!
Am rulat foaia de aluat si am taiat rulada formata in bucati de doua degete latime.
Fiecare bucata am asezat-o cu o sectiune in sus in tava, cu un pic de loc intre ele, le-am aplatizat putin cu dosul unei linguri si le-am pus un mot de cascaval razuit. Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc mare.
Dupa 15 minute trebuie verificate. Cand sunt gata au o culoare frumoasa, aurie.
Le-am scos cu o spatula pe un platou.
Se pot servi atat calde cat si reci - sunt la fel de bune.
Pun si trei poze mai vechi, in care apare o tava cu mini pizza. Aperitivele astea le-am facut la una din zilele de nastere ale junioarei mele si au avut mare succes la copilasii invitati:
S-aveti pofta!