Zilele trecute am gasit pe blogul Laurei Adamache o reteta de pizza rapida ce se coace in tigaie in fix 8 minute. De la inceput mi-a parut o reteta simpla si m-am hotarat sa o prestez aseara. Am adaptat un pic reteta , insa a iesit neasteptat de buna. Blatul perfct!
Multumesc Laura pentru ca ne-ai destainuit secretul acestui fel de pizza!
Reteta Laurei o puteti citi AICI, unde veti putea saliva in voie la cateva poze cu pizza ei minunata.
Dar sa trecem la treaba. Pentru 4 pizza cu diametrul de 22 cm aveti nevoie de:
450 gr faina
225 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1 lingurita zahar
225 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1 lingurita zahar
Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte ( nu fiarta) si o lingurita de faina; amestecam si lasam maiaua la crescut aproximativ 10 minute. Intr-un pahar amestecam restul de apa fierbinte cu sarea si cu uleiul. Faina o punem intr-un castron mai inalt si facem in mijlocul ei o adancitura, in care turnam maiaua crescuta. Cu ajutorul unei furculite amestecam incet incorporand cate putina faina de pe marginea adanciturii. Periodic turnam cate putin din apa sarata cu ulei. Continuam asa pana am incorporat toate ingredientele. Tin sa precizez, pentru ca mi se pare important: Am folosit exact canditatile date si nu am avut nevoie de alte adaugiri de faina sau lichid. Coca a iesit perfecta, moale, elastica si nelipicioasa.
Am incalzit un pic cuptorul (vreo 10 minute cu usa deschisa), am oprit focul si am bagat acolo castronul cu coca, la crescut, pentru o ora.
Laura ne sfatuieste sa lucram cu coca pe un fund de lemn (nu de silicon sau blat de marmura) "pentru ca in contact cu lemnul glutinele confera aluatului elasticitate". De asemeanea, blaturile de pizza trebuie intinse cu MANA nu cu sucitorul. " Stiu ca ma repet dar nu folositi in nici un caz facaletul pentru intinsul foii. Preferati o pizza mai neregulata ca forma decat o pizza perfect rotunda dar fara gust care isi pierde elasticitatea in momentul in care se raceste" mai spune ea si ii dau dreptate. Sa va arat cum am lucrat eu:
Nu am avut un plan de lucru prea mare din lemn, insa m-am descurcat :)
Dupa ce coca a crescut frumos, o scoatem din castron si, pe un plan de lucru din lemn putin infainat, o impartim in patru bucati egale (sau in cate doriti in functie de marimea tigaii). Fiecare bucatica de coca o intindem incet cu mana in forma cat de cat rotunda (a se vedea poza de mai sus:)) ).
Laura spunea ca a folosit o tigaie de teflon cu capac etans, insa eu nu am o asemenea tigaie. Am una normala de tabla neagra. Ca sa nu vina in contact direct cu flacara aragazului si sa se incinga prea tare, am pus mai intai o tabla groasa( 0.5 cm) de fonta si apoi tigaia. Capac am folosit unul normal, emailat, un pic mai mic decat tigaia mea.
Acoperim tigaia (neunsa cu nimic) cu capacul si o punem pe foc mare la incins. Cand e destul de incinsa, punem un blat de pizza , dam focul mai mic (mijlociu spre mic), acoperim iar cu capacul si lasam pe foc fix 4 minute.
Cand au trecut cele 4 minute, cu ajutorul unei palete intoarcem blatul pe partea cealalta, ungem cu sos de rosii si imprastiem umplutura.
Pentru ca suntem in plin post, eu am folosit pentru umplutura crenvusti de post, salam de post cu ardei, parizer de post cu masline, feliute de ciuperci, rondele mici de ceapa verde si fasii subtiri de ardei gras rosu.
Acoperim iar cu capacul si lasam iar 4 minute. Gata!