O banala salata de legume fierte, legate intre ele cu ajutorul maionezei, ascunsa de privirea mancaciosilor si mofturosilor sub o cupola de trandafiri din clatite. Cam asta ar fi titlul adevarat.
Nu sariti cu laudele, ca nu pe mine trebuie sa ma laudati, ci pe Janet (Pe masa din bucatarie - la Janet si Liana) care s-a lasat prada imaginatiei si a dat o noua fata, mai festiva si mai atragatoare, unei mancari banale si cunoscuta de toata lumea.
Cu salata asta am rupt gura targului la ziua de nastere a fetitei mele, chiar daca era ceva ce toata lumea mancase. Fiind asa frumoasa, a parut a fi altceva si chiar si micii mofturosi au vrut sa guste :) Si asa s-a demonstrat inca o data ca prima data mananci cu ochii si apoi cu gura.
Ca orice salata de legume fierte, se face la ochi, asa ca nu o sa dau canditati exacte. Fiecare face cat vrea si cat ii trebuie.
Toate astea fiind zise, iaca si lista de ingrediente:
** Salata:
- cartofi
- morcovi
- radacina de patrunjel
- radacina de telina
- mazare
- gogosari in otet taiati marunt
- masline taiate marunt
- maioneza (oua, zeama de lamaie, mustar, ulei)
- mustar
- sare si piper macinat
** Trandafiri din Clatite:
- oua
- lapte
- faina
- maioneza (oua, zeama de lamaie, mustar, ulei)
- patrunjel (eu nu am avut si am presarat cu boia dulce peste maioneza)
Radacinoasele le-am spalat bine si le-am pus la fiert. Mazarea am scurs-o bine si am clatit-o cu apa rece.
Am preparat o maioneza rapida si am taiat gogosarii si maslinele marunt.
Pana s-au fiert radacinoasele, am preparat clatite. Fiecare face cum stie, insa aveti grija sa faceti mai multe. Chiar daca raman clatite, le puteti umple cu dulceata sau cu urda cu marar. Mai bine mai multe decat sa nu va ajuga. Eu am facut salata intr-un bol mare si mi-au trebuit aproximativ 15 clatite.
Radacinoasele fierte le-am taiat cubulete mici si le-am amestecat cu mazarea, gogosarii si maslinele intr-o cratita incapatoare. Am adaugat mustar si maioneza cat sa le lege si sa formeze o masa compacta. Am potrivit gustul cu sare si piper macinat si am dat cratita la rece.
Clatitele le-am uns cu maioneza si le-am presarat cu boia dulce. Janet a pus patrunjel tocat, deci lasati-va imaginatia sa zboare si puneti orice credeti ca merge.
Fiecare clatita unsa am rulat-o si apoi am taiat-o in bucatele late de un deget.
Intr-un bol captusit cu folie alimentara, am inceput sa construiesc cupola de trandafiri, imbracand peretii si fundul bolului cu bucatelele de clatite, ca in imaginea de mai jos.
Dupa ce am terminat aceasta operatiune, am umplut cupola cu salata deja pregatita, avand grija sa nu existe goluri.
Am dat bolul la rece pana la momentul servirii.
Cand a venit acel moment, peste gura bolului am pus un platou sau o farfurie potrivita, chiar un pic mai mare decat gura bolului si am intors salata invers. Am inlaturat folia alimentara si am dus platoul la masa.
Nu mai zic ce s-au mai minunat musafirii cand au vazut rezultatul :)
S-a mancat tot tot, chiar si de micii mofturosi :)
Dupa cum se observa, reteta nu e batuta in cuie si poate suferi modificari in functie de gustul si preferintele fiecaruia. Va arata la fel, dar va avea alt gust ;)
Pofta buna!