vineri, 27 mai 2011

Gogosele cu flori de salcam


Au innebunit salcamii
De atata primavara
Asa canta Tudor Gheorghe, iar zilele astea tare s-au mai potrivit versurile astea. Mirosul florilor de salcam era atat de dulce si imbietor, incat nu am mai opus nici o rezistenta ideii de a prepara un dulce cu ele.
Reteta este foarte simpla si o poate realiza oricine, chiar si un copil mai marisor supravegheat de un adult (ca doar vorbim de ulei incins si de foc!). Ingredientul principal sunt micile, dragalasele, parfumatele flori de salcam, prin urmare mergeti la cules! Operatiunea asta nu sufera amanare, deoarece s-ar putea sa nu mai gasiti flori de salcam. Deja au inceput sa se scuture.
Cu speranta ca veti mai gasi floricele de salcam, iaca si ingredientele pentru gogoselele cu flori de salcam:
- flori de salcam
- 2 oua
- o cana de faina
- o lingura de zahar
- un plic zahar vanilinat
- o jumatate ligurita de praf de copt
- un praf de sare (cat iei in doua degete)
- apa
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru pudrat gogoselele

Florile de salcam le-am scufundam in apa multa, apoi le-am lasat la scurs pe un gratar, pana s-au zvantat de apa.
Din oua, faina, zahar, zahar vanilinat, praf de copt si apa cat cuprinde, am facut o coca de clatite, o idee mai grosuta.
Am pus ulei intr-o tigaie si l-am pus pe foc, la incins. Am pastrat focul potrivit si nu am lasat ueiul sa fumege.
Acuma venea chinul: fiecare tija cu flori trebuia data prin coca si apoi prajita in ulei.





 M-am pornit eu la treaba, insa am realizat ca ma chinuiam prea mult si rezultatul final nu avea fata comerciala. In plus, tijele alea sunt atoase si nu se pot manca. Prin urmare, dupa doua-trei incercari, am renuntat. Nu de tot! :) Doar ca m-am gandit ca n-o fi foc si nici nu m-o da la gazeta daca amestec in coca floricelele rupte de pe tija.
Zis si facut!


Din compozitie am luat cu lingura si am prajit in ulei. A mers mult mai repede si gogoselele au iesit frumoase.
Dupa ce s-au prajit frumos pe ambele parti, le-am scos pe servetele de hartie, pentru a scapa de surprusul de ulei, apoi le-am asezat frumos pe un platou si le-am pudrat cu zahar pudra din abundenta.
Apoi, a urmat sedinta foto:






E prima data cand incerc reteta asta si sincer, ma asteptam ca parfumul florilor sa fie mai puternic si sa se simta mai bine in gogosele, insa nu a fost deloc asa. De bune, sunt bune. De inedite, sunt inedite. De aspectuase, sunt aspectuase. Asteptam insa altceva si am fost putin dezamagita.
Avand in vedere ca florile de salcam se trec repede, sa zicem ca o data sau de doua ori pe an se merita sa faci ceva mai neobisnuit :)
Pofta buna!

14 comentarii:

  1. foarte-foarte-foarte interesanta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sambata am pornit si eu de la ciorchinii pane si i-am abandonat repede pe clatite cu flori, dar nu mi-o trecut prin cap sa ma opresc la gogosele, asa-mi trebe de nu te citesc la timp!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie, pe care luna aceasta o gazduiesc pe blog-ul meu.. Ingredientele provocarii sunt menta si ciresele... 2 ingrediente pline de inspiratie, zic eu :). Multumesc anticipat.. O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce apetisant arata si sunt convinsa ca este foarte buna reteta. Stiu ca florile de salcam sunt foarte dulci asa ca presupun o reteta delicioasa. Daca mai gasesc salcam promit sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ina, vezi ca se mai gasesc floricele de salcam, asa ca incearca reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Loredana, am luat toate florile la rand :)
    Pun in scurt timp si reteta pentru socata si cea pentru dulceata de trandafiri :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Maria, nu-i bai :) Stii pentru data viitoare :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Antonia, sunt onorata ca te-ai gandit la mine :*
    Nu promit nimic, insa voi face tot posibilul sa particip si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Stoica, te astept cu impresii :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cristina.. n-am incercat ever gogosele cu flori de salcam... dar tinand cont ca le mancam asa simplu in copilarie...:)) ma refer la floricele.. cred ca-i taare buna gogosica,nu?? Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Antonia, gogoselele sunt bune, dar nu se numara printre preferatele mele :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Super bune ! Abia astebt sa fac. Imi aminteste de copilarie pt ca ne facea bunica si mancam cu mare placere. Mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela, si eu abia astept sa simt parfumul florilor de salcam :)

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape