A trecut Pastele cu bucatele lui alese si cu ouale vopsite, a trecut 1 Mai cu gratare, mici si bere, acum trecem pe varza :)
Pai la ce gaura in buget avem dupa atatea cumparaturi, singura noastra sansa de a mai manca ceva luna asta, este sa gatim ceva din ingrediente ieftine. Profitam asadar de preturile mai mici la legume si ne axam pe varza, fasole, mazare, linte, dovlecei, ciuperci, salata verde, ceapa verde, morcovi, telina, ridichii si soia. Uitam de carne o vreme, facem si o dezintoxicare, ne vitaminizam - numai beneficii :)
Bine, bine, dar n-o sa facem foamea? Nu! Stie cineva cate bunatati se pot face fara carne, branza, unt, oua? La cate retete au aparut, nimeni nu le mai numara. Important este sa nu disperati si sa vedeti partea plina a paharului. Si cum langa un pahar plin cu bere merge o placinta cu varza, in cautarile mele pe net dupa o reteta ieftina si buna, am dat peste placinta cu varza a Laurei Laurentiu, care are un site delicios, http://www.retetecalamama.ro/ .
Ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta - recomand Bella
- o varza de vreo 2kg
- marar - eu am folosit marar uscat, insa merge foarte bine si mararul proaspat
- 6 linguri de ulei (pentru calit varza)
- o ceapa mare
- sare si piper macinat
- 3 linguri de pesmet
- ulei pentru uns
- 100ml de apa minerala carbogazoasa
Pachetul de foi de placinta l-am lasat la decongelat.
Varza, taiata fideluta, am calit-o in ulei incins, impreuna cu ceapa taiata marunt, pana s-a inmuiat bine si a scazut apa lasata. Focul l-am pastrat mititel si am aut grija sa amestec des, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. I-am potrivit gustul cu sare si piper macinat, am adaugat mararul si apoi am lasat-o sa se raceasca.
Am incins cuptorul si am pregatit o tava cu peretii inalti.
Tava am uns-o bine cu ulei si am intins trei foi de placinta. Laura spune ca foile trebuie stropite cu ulei. Ei bine, eu nu le-am mai stropit. Pur si simplu am uitat :) Varza a avut destul ulei in ea, asa ca rezultatul final nu a fost un dezastru :)
Peste foile de placinta presaram un pic de pesmet, apoi intindem uniform un strat subtire de varza calita.
Peste varza am pus alte trei foi de placinta, apoi pesmet, iar varza calita si tot asa pana am terminat materia prima (varza calita si foi de placinta), avand grija ca ultimul strat sa fie din foi de placinta. Acest ultim strat trebuie uns cu ulei, insa eu nu l-am uns.
Placinta astfel costruita, am taiat-o in patrate si am turnat peste ea apa carbogazoasa.
Tava am bagat-o la cuptor, pe raftul de sus, la foc mediu si am lasat-o acolo pana s-a bronzat frumos deasupra.
A iesit minunata! Are tot ce-i trebuie si nu-i lipseste nimic. Este foarte buna calda, dar la fel de buna este si rece. Neaparat trebuie incercata macar o singura data.
Reteta Laurei o gasiti aici: http://www.retetecalamama.ro/2011/03/placinta-cu-varza-burek-de-post.html Tot pe site-ul ei este in plina desfasurare un concurs cu premii foarte atractive, la care particip si eu. Pentru a participa trebuie sa postez doua retete: una oarecare si una aleasa de pe site-ul Laurei. Ei bine, asta e reteta care mi-a facut cu ochiul pe site-ul Laurei. Cealalta reteta o voi publica pana la sfarsitu saptamanii viitoare.
Concursul se numeste Bloggospodina si despre el puteti afla mai multe delatii aici: http://www.retetecalamama.ro/2011/04/bloggospodina-un-concurs-gazduit-de.html
Pofta buna!