miercuri, 21 aprilie 2010

Varza calita



Varza calita este o mancare delicioasa, usor de facut si care te salveaza intr-un moment "ce fac azi de mancare?" :)
Ingredientul principal in aceasta reteta este varza. Ea poate fi murata sau proaspata. Daca folositi varza murata si este prea sarata, lasati-o la desarat in apa rece, o noapte. Apoi o folositi tocata marunt la mancarica. Daca folositi varza proaspata, dupa ce ati taiat-o fideluta, framantati-o cu o lingura de sare pe planseta de lucru, apoi o lasati la scurs, apoi o folositi la mancarica.
Pentru reteta prezentata eu am folosit varza proaspata.
Ingrediente:
- o varza proaspata de 1.5 - 2kg
- 100g ulei
- 350g afumatura taiata marunt (carnati, ciolan, coaste cu carnita, salam cu sunca in cazul meu, etc.)
- 2 cepe mijlocii
- 5 rosii mari
- un pahar bulion subtire
- sare si piper macinat dupa gust
- marar proaspat sau uscat

Varza am pregatit-o cum am explicat mai sus. Chiar daca la inceput pare multa varza, veti vedea ca ea scade mult la gatit si dintr-o cratita plina ochi ramaneti la final cu jumatate de cratita :)



Intr-o cratita mai inalta, punem uleiul la incins si calim in el cepele taiate maruntel. Peste ele adaugam carnita si calim cateva minute.



Rosiile le taiem cubulete si le adaugam si pe ele in cratita. Lasam sa dea doua clocote, apoi adaugam varza scursa de zeama. Amestecam un pic, apoi acoperim cratita cu un capac si dam focul mai mic. Lasam pe foc pana ce varza se inmoaie si zeama scade doar cat sa acopere fundul cratiteti de un deget, avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se prinda de fund. Varza, chiar daca e stoarsa, tot isi va lasa zeama in cratita. Daca ati nimerit insa o varza seaca, aveti grija sa mai adaugati atunci cand este nevoie cate un pic de apa. Nu prea multa insa, ca sa nu va iasa o ciorbita mai groasa :)



Cand varza e moale si zeama a scazut, adaugam bulionul, amestecam bine, potrivim de sare si piper si bagam cratita la cuptor (foc mediu, raftul din mijloc) pana se formeaza deasupra un strat bronzat usor (aproximativ 20-30 min). Asta nu inseaman ars :)
Se serveste ca atare sau cu smantana, insa neaparat cu ardei iute si presarata cu marar :)
Pofta buna!

4 comentarii:

  1. arata bine,la fel o fac numai ca pun carne de porc si-mi place mai mult cu varza murata la borcan(la noi cand taiem porcul de asta facem e o traditie)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu pun orice fel de carne am in momentul acela: salam, carnati, carne macra, carne afumata...
    Cu varza murata e perfecta pentru zilele reci de iarna, insa vara e mai buna varza proaspata. Nu crezi? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sant perfect de acord- mie imi place varza si reteta aceasta ca si toate retetele tale sant minunate.Ai devenit o sursa zilnica de inspiratie pt. meniurile noastre.Cristina sa-ti traiasca fetita-primesc pe mail noutati de pe blogul tau si mi s-a parut fantastic cum i-ai sarbatorit ziua fetitei tale si ce meniu ai pregatit pt.copii ca sa nu mai zic de tort-o nebunie.Iti doresc toate cele bune.

      Ștergere
    2. Mariana, m-au bucurat tare mult cuvintele tale :D Nu stiam ca s-a inscris cineva sa primeasca noutatile de pe blog pe mail :D Cred ca esti prima :D
      Multumesc frumos pentru urari si aprecieri! Inseamna enorm pentru mine!
      Mai hai in vizita!
      Iti doresc o zi minunata!

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape