Treceți la conținutul principal

Ciabatta



Ciabatta este o painica delicioasa cu coaja crocanta si miezul umed, foarte asemanatoare cu painea artizanala. Are o forma alugita si mai plata fata de o paine normala.
Nu este foarte greu de facut, insa dureaza foarte mult, in cazul meu o zi si jumatate :) Am facut-o simpla, in varianta cu masline si in varianta cu ardei. Un singur cuvant care o descrie : DELICIOASA !!

Incepem cu "biga" care este o plamadeala. Recomand ca biga sa fie facuta seara, pentru a-i da voie sa creasca peste noapte.
Pentru "biga" avem nevoie de :
- 250 gr faina
- 5 gr drojdie proaspata
- 150 ml apa calduta
Dizolvam drojdia in apa calduta. Intr-un castron incapator amestecam faina cu apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute, acoperim cu folie alimentara si lasam la crescut intr-un loc caldut, fara curenti de aer pentru cel putin 12 ore.

Aluat:
- 300 ml apa calduta
- 15 gr dojdie proaspata
- 500 gr faina
- 2 lingurite sare
- 4 linguri ulei masline
- optional: masline tocate, ardei tocat, ciuperci tocate, ierburi, rosii uscate si tocate, etc. Acest etc va da posibilitatea de experimenta dupa imaginatia fiecaruia :)

Dizolvam drojdia in apa calduta si turnam peste biga. Amestecam bine. Adaugam 250g faina, amestecam bine, acoperim castronul si lasam pentru inca doua ore la crescut.
Dupa doua ore adaugam in aluat sarea si uleiul de masline, amestecam bine, apoi incorporam restul de 250g faina. Framantam pana la omogenizare, apoi acoperim iar castronul si lasam inca o ora la crescut.
In acest timp incingem cuptorul. Trebuie sa precizez ca eu am cuptor pe gaz, deci nu va pot da temperaturi :)
Aluatul il rasturnam pe blatul de lucru bine infainat si il impartim in doua. Cu mainile bine infainate dam forma painicilor, avand grija sa nu framantam prea tare si nici prea mult pentru a nu pierde aerul din coca si astfel sa nu mai obtinem acele gaurele dragute specifice ciabattei. Punem painicile in tava captusita cu hartie de copt si le mai lasam sa-si traga sufletul 45 minute.



Apoi le bagam la cuptor, pe raftul de sus, pana prinde o culoare frumoasa (30-40 minute).
Gata! Aveti acum ciabatta de casa :)



Iata si sectiuni de la ciabattele mele:
- simpla



- cu masline





- cu ardei



Reteta este de pe blogul Laurei Adamache. Reteta ei o gasiti daca urmati acest lik :
http://adamache-laura.blogspot.com/2008/09/ciabatta.html

Comentarii

  1. Arta foarte bine, iti vine sa o mananci goala!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitarile mele!!!!Ai facut o ciabatta super pufoasa!!!
    Sa ai o saptamana frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Maria sa stii ca prima am mancat-o goala :)
    @ Judi poate o incerci si tu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Incepand cu data de 1 iunie 2010, Bucataria lui Tavi impreuna cu Angst si Jurnalul National organizeaza concursul culinar “Gateste cu Tavi”.

    Mai multe amanunte pe http://www.all-food.ro/concurs/

    Mi-ar face mare placere sa participi!

    Tavi

    RăspundețiȘtergere
  5. Ionut, nu mai bine faci o ciabatta reala si lasi monitorul in pace ? :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura cu rabarbar

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Pizza cu blat din paine

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui

Frunze de vita de vie conservate in saramura, la borcan

Friptura frageda de cocos

Socata acidulata

Macrou marinat in sos de tomate

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Sunca fiarta in zeama de varza murata