Pe internet, acest tip de desert mai este cunoscut si sub denumirea de cheesecake, iar variante ale acestui tort la rece sunt foarte multe: cu diferite fructe, cu oreo, cu caramel, cu ciocolata, cu cafea, etc. Tata fiind fan lamaie, era logic sa-i fac un tort cu lamaie 😉
Ingrediente:
***Blat:
- 200g biscuiti Petit Beurre
- 100g unt topit
***Crema:
- 300g iaurt grecesc gras
- 200g mascarpone
- 100g zahar pudra (eu am folosit zahar pudra cu aroma de citrice)
- coaja rasa de la o lamaie
- 250ml smantana pentru frisca (eu folosesc frisca vegetala Meggle)
- 10g gelatina
- 100ml zeama de lamaie proaspat stoarsa
***Jeleu:
- 100ml zeama de portocala proaspat stoarsa
- 100ml zeama de lamaie proaspat stoarsa
- 15g amidon
- 70g zahar
***Decor:
- felii de portocala
Intr-un castron am amestecat iaurtul grecesc cu mascarpone, coaja de lamaie si zaharul pudra. Peste acest amestec am turnat zeama de lamaie cu gelatina si am amestecat iar pana cand mixul a devenit omogen.
Peste blatul de biscuiti am turnat toata crema cu lamaie facuta mai devreme, am nivelat frumos si am bagat tava la frigider.
Pentru jeleu am amestecat intr-o craticioara zeama de lamaie, zeama de portocala, zaharul si amidonul. Am pus craticioara pe foc mic si, amestecand mereu cu un tel, am lasat totul sa fiarba pana cand jeleul s-a ingrosat.
In momentul in care s-a ingrosat, am oprit focul si am acoperit suprafata jeleului cu folie de plastic. Folia trebuie pusa exact pe jeleu, astfel se impiedica formarea unei pojghite la suprafata jeleului in timpul in care acesta se racoreste.
Am lasat jeleul sa de racoreasca 20 minute (daca este lasat mai mult se intareste prea mult si nu mai poate fi nivelat frumos pe tort!), apoi l-am turnat pe suprafata tortului scos din frigider. L-am bagat inapoi in frigider pana la momentul servirii.
La multi ani, tati!!! Sa ne traiesti multi ani de acum inainte si sa fii sanatos! 🎉🎊🎉