Acest tort racoros, cu gust dulce - acrisor din cauza coacazelor rosii si cu o crema rozalie delicioasa (tot din cauza coacazelor rosii ♥), l-am facut pentru aniversarea tatalui meu de anul trecut (2018). De obicei incerc sa fac un tort cu lamaie pentru ziua lui, acum insa aveam minunatiile astea rosii si, pentru ca sunt acrisoare, am zis ca o sa inlocuiasca cu succes lamaia traditionala 😃 Am avut dreptate 😉
Coacazele au fost culese din gradina parintilor mei. Ele pot fi inlocuite cu orice alt fruct acrisor.
Ingrediente:
***Blat:
- 6 oua mijloci
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 6 linguri ulei
***Umplutura:
- 300g coacaze rosii
- 500 ml frisca vegetala lichida
- 250g smantana grasa
- 3 linguri zahar
***pentru insiropat:
- 250 ml suc cu gust de lamaie
***Ornat:
- 200g coacaze rosii
- 400 ml frisca vegetala lichida
Blatul l-am pregatit cu o seara inainte.
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare.
Continuand mixarea la viteza maxima, am adaugat zaharul, galbenusurile si uleiul.
La urma am incorporat faina in spuma dulce de oua cu ajutorul unui tel, cu miscari usoare de jos in sus. Compozitia rezultata am turnat-o intr-o tava rotunda, captusita pe fund cu hartie de copt, cu diametru de 24 cm.
Am bagat tava in cuptorul fierbinte, pe raftul din mijloc, foc sus si jos, cu ventilatie, la 180 grade, pentru aproximativ 45 minute. Cand blatul a fost copt, am scos tava din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca in tava pana a doua zi.
A doua zi am taiat blatul in trei foi cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si zimtata.
Am batut spuma frisca lichida, smantana si zaharul. In aceasta spuma am amestecat bobitele acrisoare de coacaze rosii si astfel am obtinut crema pentru tort.
Pe un platou am asezat prima foaie de blat. Am insiropat-o prin pesulare cu putin suc cu gust de lamaie, apoi am nivelat pe suprafata ei jumatate din crema rozalie. Peste crema am pus a doua foaie de blat, am insiropat-o si pe aceasta si pe suprafata ei am nivelat restul de crema, mai putin 3 - 4 linguri de crema pe care le-am pastrat pentru final. A urmat si ultima foaie de blat, insiropata si aceasta.
La final am uns tortul, inclusiv pe margini, cu crema pastrata.
Pentru ornat am batut spuma frisca lichida vegetala si cu ea am impodobit laturile tortului. Pe suprafata tortului am nivelat bobitele de coacaze si le-am incercuit cu un brau de spuma alba.
Gata!
L-am pastrat la frigider pana la momentul servirii.
S-a feliat foarte frumos si arata foarte bine in sectiune ♥♥♥ A fost foarte bun ♥♥♥
Mama si tata - 15.06.2018
Alte torturi facute de mine pentru tata:
2009 - Sarailie - n-a fost tort, dar a fost o surpriza frumoasa 😃
2012 - Tort "Foc de tabara"
2013 - Tort "Mustata"
2014 - Tort de lamaie
2012 - Tort "Foc de tabara"
2013 - Tort "Mustata"
2014 - Tort de lamaie
2016 - Tort cu lamaie si cocos