joi, 9 noiembrie 2017

Tort cu alune caramelizate


Acesta este tortul facut pentru mama mea, in august 2016.
Daca pentru tata ingredientul musai de regasit in tortul aniversar este lamaia, iar pentru junioara mea este ciocolata, pentru mama este caramelul si/sau crema pentru cremes. In tortul acesta am reusit sa le pun pe amdoua: caramelul se regaseste in delicioasele alune caramelizate, iar crema vanilata si delicioasa umple cu succes interiorul tortului.
Alte torturi facute pentru mama si postate pe acest blog:
Tort de zahar ars - 2013
Tort "Ecler" - 2012



Ingrediente:
***Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 1 lingurita rasa coaja de lamaie confiata
***Crema:
- o cutie crema pentru cremsnit de la Dr. Oetker
- 750ml lapte rece
- 250ml frisca lichida
***Ornarea:
- 250ml frisca lichida
- 4 linguri nutella
- alune caramelizate maruntite (multumesc Maria pentru ele!!!)

Pentru blat am batut spuma tare albusurile. Continuand mixarea la viteza maxima, am adaugat zaharul, galbenusurile si coaja de lamaie confiata. Faina am incorporat-o in spuma dulce cu ajutorul unui tel, cu miscari usoare de jos in sus.
Compozitia obtinuta am turnat-o intr-o tava rotunda (diametru 22 cm), captusita in prealabil pe fund cu hartie de copt. Blatul l-am copt la 180 grade, foc sus si jos, cu ventilatie, pe raftul din mijloc al cuptorului, pentru 45 minute. Cand a fost gata, l-am lasat sa se raceasca in tava in care s-a copt, pana a doua zi.
Mereu coc blaturile cu o seara inainte de umplerea cu crema.
Pentru crema am turnat laptele rece de la frigider intr-un bol şi am adaugat praful pentru crema cremsnit. Am preparat crema conform indicatiilor de pe cutie. La sfarsit am adaugat in crema frisca batuta spuma.
Blatul l-am taiat in trei foi.
Pe un platou am asezat prima foaie de blat si peste ea am nivelat jumatate din crema. A urmat a doua foaie de blat, peste ea am nivelat crema ramasa si am terminat cu ultima foaie de blat.
Pentru ornare am mixat frisca lichida cu crema moale de ciocolata si am obtinut o crema fina de ciocolata. Cu aceasta crema am imbracat tortul. Pe marginea tortului am facut cateva rotocoale de crema cu ajutorul unei siringi de ornat. Alunele caramelizate au imbracat tortul pe lateral si pe mijloc.
Un tort foarte simplu, dar foarte bun ♥♥♥
S-a feliat foarte frumos.




La multi ani mama!!! Sa ne traiesti multi ani de acum inainte si zambetul sa nu-ti dispara niciodata!!!

Mama si surorile ei, Nicoleta si Lucia. Mama este cea mai mare dintre surori.

eu si mama

2 comentarii:

  1. Ha, intrasem să caut rețeta pentru tortul cremă de zahăr ars! Îmi place mult crema aia de la Dr Oetker dar nu mi-o trecut prin minte s-o folosesc în altă combinație decât cu foile de cremeș.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crema aia e "belea" daca imi este permis sa folosesc cuvantul asta :D Pana la tortul Ecler nici eu nu m-am gandit vreodata sa o folosesc in alta combinatie decat cu foile de cremes :D

      Ștergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...