Treceți la conținutul principal

Tort " Santier in lucru"


Acest tort l-am facut pentru nepotul meu, Mihai, care a implinit in 13 octombrie 9 ani.
La multi ani Mihai! Sa fii sanatos si sa iei numai note mari la scoala!

Ingrediente:
*** Blat:
- 6 oua
- 6 linguri faina
- 6 linguri zahar
*** Crema:
- 200g unt 82% grasime
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1l lapte
- 5 linguri zahar
- 1 esenta de rom
*** Glazura:
- 200ml frisca lichida
- 200g ciocolata amaruie
*** Decor:
- 1 pachet biscuiti de cacao cu crema de cacao
- stafide in ciocolata
- 2 masinute de plastic

Pentru blat am batut bine albusurile cu 3 linguri de zahar pana s-au transformat intr-o spuma tare. Galbenusurile le-am frecat cu celelalte 3 linguri de zahar pana cand s-au albit, apoi le-am turnat peste spuma de albusuri si le-am incorporat usor, cu miscari lente, cu ajutorul unui tel.
Faina am adaugat-o la spuma, lingura cu lingura, amestecand in continuare incet cu telul. Compozitia finala trebuie sa fie aerata si sa nu contina cocoloase de faina.
Am turnat compozitia intr-o forma rotunda de tort, captusita pe fund cu hartie de copt.


Tava am bagat-o la cuptor la foc moderat, pe raftul din mijloc, pentru aproximativ 40 minute. Este gata cand deasupra prinde o culoare frumoasa, aurie.
Blatul copt l-am lasat sa se raceasca in tava.
Recomand coacerea blatului cu o zi inainte. Astfel blatul are timp sa se raceasca bine de tot si se va taia frumos.
Blatul racit l-am taiat in 4 foi.



Pentru crema am pus untul intr-o craticioara, pe foc mic. Cand untul s-a topit am adaugat faina amestecata cu cacao si am amestecat bine. Am turnat laptele, putin cate putin, amestecand mereu pentru a evita formarea de cocoloase. La urma am adaugat zaharul si esenta de rom si am lasat crema sa fiarba incet pana cand s-a ingosat ca o budinca. 
Nu plecati de langa cratita si amestecati mereu cu telul!


Forma de tort in care am copt blatul am captusit-o cu o punga mare si am inceput asamblarea tortului: foaie > crema > foaie > crema > foaie > crema > foaie. Crema am turnat-o fierbinte peste blaturi.



Am acoperit tortul cu punga si am pus deasupra o farfurioara pentru a nu lasa punga sa se desfaca.


Tortul l-am bagat la frigider pentru 5 ore si apoi l-am rasturnat pe un platou si am inlaturat punga.


Nu este necesara insiroparea blatului pentru ca el se inmoaie suficient de la crema si de la aburii ce nu pot iesi din cauza pungii.
Deasupra am turnat glazura racita (am topit ciocolata in frisca lichida) si apoi m-am apucat de ornat.
Biscuitii i-am maruntit in mixer.
Am taiat o bucata de tort din margine si am pus-o langa gaura formata, cu fundul in sus. Movila, gaura si latura aia de tort le-am acoperit cu frimituri de biscuiti si din loc in loc am presarat stafide in ciocolata, pe post de bolovani. Am asezat masinutele si am ingradit "movila de pamant" cu o bucatica de funda subtirica infipta in 4 scobitori.






De data asta am poze frumoase si cu sectiunea:



"A fost foarte bun!" - asa au zis toti cei care au mancat din el si tind sa-i cred pentru ca abia am putut salva feliuta asta de i-am facut poza :D
La multi ani inca o data Mihai!

Comentarii

  1. Ce tort frumusel!
    La multi, multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Crisa, nu stiu unde sa caut reteta la crema de lamaie cu unt, lapte si faina, era in doua locuri, dar n-o gasesc niciunde. Undeva imi si cantarisei cate grame de faina intra intr-o lingura de-a ta. Ma dumiresti? Te rog! O am pe zambetania, dar nu-i cu link catre tine si n-am mare baza c-o reusesc a doua oara:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, crema ce o cauti tu este la tortul "Foc de tabara" si la tortul "Cursa de masini". Crema cea mai buna precum si comentariul cu lingura de faina sunt la "Cursa de masini" http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/08/tort-cursa-de-masini.html
      Data viitoare sa pui link corect! :P

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura cu rabarbar

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Pizza cu blat din paine

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui

Frunze de vita de vie conservate in saramura, la borcan

Friptura frageda de cocos

Socata acidulata

Macrou marinat in sos de tomate

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Sunca fiarta in zeama de varza murata