Aceasta reteta am pescuit-o de pe site-ul culinario.ro, unde a fost postata sub denumirea de Tarta de lamaie cu bezea. Fata de reteta initiala am modificat un pic cantitatile.
Este un desert foarte usor de facut si foarte bun. Am avut si ajutoare de nadejde, deci treaba a mers ca unsa. Am "muncit" 4 oameni la prajitura asta si cred ca de aceea a iesit asa buna :)
Ingrediente:
- 400 g biscuiti Petit Beurre
- 250g unt sau margarina pentru prajituri (la temperatura camerei)
- 6 oua
- 2 cutii (390g buc) lapte condensat
- zeama de la doua lamai mari
- 4 linguri zahar
Biscuitii au fost pisati de nepotul meu cel harnic si puternic, Mihai.
Lamaile au fost stoarse pana la ultima picatura de junioara mea, Teodora Maria.
Eu am separat albusurile de galbenusuri si am pasat albusurile la domnul tatic sa le transforme in spuma. Cand albusurile aratau ca un norisor alb si pufos, le-am adaugat si zaharul. Au mai fost batute un pic, cat sa nu cada din castron si apoi tati a fost felicitat pentru treaba bine facuta (ca altfel nu ne mai ajuta alta data).
Contributia mea la aceasta prajitura a fost simpla amestecare intr-un bol a laptelui condensat cu galbenusurile si cu zeama de lamaie.
Junioara a amestecat bine cu mainile biscuitii pisati si untul moale.
Compozitia rezultata a presat-o cu mana intr-o tava cu peretii inalti si captusita cu hartie de copt, astfel incat sa se formeze un blat nici prea gros, nici prea subtire.
Peste acest blat am turnat crema de lapte condensat, iar deasupra am nivelat artistic spuma din albusuri.
Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc potrivit. A stat acolo aproximativ 35 minute, apoi a fost pazita cu stajnicie de toti cei prezenti pana s-a mai racorit si a putut fi taiata. Doar o bucatica mi-a fost ingaduit sa iau pentru sedinta foto.
Cuptorul mamei mele cam parleste, de aceea prajitura s-a bronzat un pic, insa noi nu ne-am suparat si am hotarat, cu unanimitate de voturi urmatoarele:
- data viitoare o lasam cu 5 minute mai putin
- mai mergea adaugata zeama de lamaie in crema
- calda este buna, dar rece de la frigider e si mai buna
Ce ziceti? Echipa noastra a facut treaba buna?