Flan de ton cu lamaie


Azi va propun o reteta mai speciala, cu un gust minunat si rezultat deosebit. Reteta am gasit-o in cartea " O masa intr-o farfurie" si a fost dragoste la prima vedere.
Am adaptat-o la ingredientele ce le aveam deja cumparate, deci nu am folosit spanac. Asta insa nu va impiedica sa urmati reteta originala, care sunt sigura ca are un rezultat foarte bun. Pun si poza, poate intereseaza pe cineva :)


" Ciudatul blat de paine de porumb care este baza acestei tarte cremoase si hranitoare se face cu malai, preferabil nu din cel grisat, care se gaseste in orice bacanie." Cu acest sfat incepe reteta in carte, insa eu nu am gasit altfel de malai decat grisat, prin urmare l-am folosit pe ala. Am improvizat mult, dupa cum veti vedea in continuare :)

Ingrediente pentru 6 portii indestulatoare:
- o lamaie mare, spalata si taiata felii subtiri
- 3 oua
- 250 ml lapte
- 400g ton in ulei, scurs si sfaramat
- 100g tocatura taraneasca pentru umplutura (eu am pus doi pumni de cubulete congelate de legume asortate)
- 1 ceapa mica, tocata fin
- 300g supa crema de pui, ciuperci sau telina (eu am facut un sos bechamel cu supa de legume)
- 450g spanac decongelat, bine scurs (eu am folosit frunze de salata)
- 125g malai
- 60g faina
- 1/2 lingurita rasa de sare
- 1 1/2 lingurita rasa praf de copt
- 100 g unt topit

Incingem cuptorul.
Ungem o forma de tort cu diametrul de 25cm (tava mea are 27 cm diametru) si ii captusim fundul cu hartie de copt. Va sfatuiesc sa captusiti toata tava cu hartie de copt, mai ales daca folositi o forma de tort cu peretii detasabili, pentru ca altfel riscati sa va curga compozitia (care e destul de lichida) in cuptor. Asezam artistic feliile de lamaie pe fundul tavii.


Batem doua oua cu 125 ml lapte intr-un castron mare, apoi adaugam tonul, tocatura taraneasca, ceapa si supa-crema. 



Se toarna incet jumatate din amestecul cu ton peste feliile de lamaie din forma, apoi se acopera cu spanacul tocat (in cazul meu frunze de salata oparite si tocate), avand grija sa intindem bine, pana la marginea formei. Peste spanac intindem bine cealalta jumatate de compozitie cu ton.
Malaiul, faina, sarea si praful de copt se amesteca intr-un castron cu oul si laptele ramase si cu untul topit. Amestecam bine si turnam coca peste umplutura cu ton.




Tava astfel pregatita o bagam la cuptor, pe raftul din mijloc, pana se rumeneste si este tare in mijloc.


Desprindem marginile flanului de tava cu un cutit si-l rasturnam cu grija pe un platou. Inlaturam hartia de copt si putem servi.


Si asa arata poza din carte :)


Concluzie: a fost foarte bun si in mod sigur voi repeta experienta:)
Pofta buna!

8 comentarii:

  1. cred ca ti-a iesit mai frumos decat in carte!:D arata super!

    RăspundețiȘtergere
  2. E buna si rece?Zi da!Asta pentru ca ma gandeam sa o fac pentru Craciun, ciorba cu pleurotus si flanu asta si mi-ai rezolvat masa festiva:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi nu l-am mancat cald :) Deci da, este foarte foarte bun rece :) Chiar este indicat sa il lasi sa se raceasca daca vrei sa tai felii frumoase si bine definite :)
    Iti dai seama ca nu l-am terminat la o masa, iar la frigider s-a tinut foarte bine doua zile, acoperit cu folie. Cu cat sta mai mult, cu atat aroma de lamaie se imprastie in tot produsul.
    Si eu ma gandesc sa repet reteta de Craciun:)
    Ma bucur ca ti-am fost de folos la alegerea meniului de sarbatoare :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Uitasem desertul pentru meniul de Craciun,praaaaaaaajitura Kinderrrrrrrrrr!!!!Fug de la tine d'aci ispita ca-i vineri:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu pe aia n-o mai fac prea curand :)) Mi-a mancat sufletul :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut Cristina flanul arata super,m ai facut sa mi doresc sa achizitionez aceasta carte doar vazand reteta ,chiar merita cumparata cartea? mai are retete la fel de apetisante?Blogul tau e pur si simplu MINUNAT!Multumesc tare mult ,Mari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea este destul de scumpa. Retetele din ea sunt foarte frumos prezentate, dar in afara de reteta asta nici o alta reteta nu m-a atras asa mult incat s-o incerc in bucataria mea :)
      Eu am cartea de la tatal meu, care a cumparat-o acum cativa ani in urma unor scrisori din acelea cu " sunteti fericitul castigator a X mii euro, dar..." :D Eu nu as fi dat atatia bani pe ea :D
      Multumesc frumos pentru cuvintele adresate blogului meu! Te mai astept in vizita la mine, draga Mari! :)

      Ștergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...