marți, 28 decembrie 2010

Prajitura Georgiana


Cu ocazia sfintelor sarbatori de Craciun, m-am mobilizat si am realizat aceasta prajitura minunata care isi astepta randul de ceva (mai multa) vreme. Reteta o am de la cumnata mea, Georgiana, cereia ii multumesc din suflet pentru ea. Delicioasa, perfecta si spornica, aceasta prajitura este de preferat altora, mai ales pentru mesele speciale, deoarece mesenii vor fi fermecati de alaturarea perfecta a cremei de lamaie cu blaturile moi si colorate si cu glazura de ciocolata. Dar sa lasam elogiile si odele si sa trecem la treaba :), nu inainte de a recomnada ca aceasta prajitura sa fie facuta cu 1-2 zile inainte de a fi servita.
Ingredientele de mai jos sunt pentru tava mare de la aragaz (aia cu gaurele pe margine :) ).

** FOI:
*Blaturile de cacao:
- 120gr margarina
- 100g zahar
- 1ou
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita amoniac stins intr-o jumatate de pahar lapte (100ml)
- aproximativ 300gr faina

Se freaca margarina cu zaharul, adaugam oul, cacao si amoniacul stins in lapte. Faina se adauga treptat, chiar depasind un pic canditatea data daca este nevoie. Trebuie sa obtinem o coca maleabila, nu prea tare. O impartim in doua si intindem doua foi pe care le coacem pe fundul tavii de la aragaz, dupa ce in prealabil am pus hartie de copt. Un sfat: intindeti foile direct pe hartia de copt, deoarece coca este un pic lipicioasa si un pic cam greu de manevrat. Evitati astfel lipirea ei pe blatul de lucru si ruperea ei la transferarea pe si de pe tava.
Foile le coacem pe raftul de sus al cuptorului, la foc moderat, aproximativ 20 de minute sau pana cand sunt gata.



*Blatul alb:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam galbenusurile cu doua linguri de zahar pana devin spuma. Albusurile le batem cu celelalte doua linguri de zahar pana obtinem o spuma tare si batoasa. Peste albusuri turnam incet galbenusurile si amestecam numai de jos in sus, incet, pentru a evita lasarea albusurilor. Dupa ce galbenusurile s-au incorporat, adaugam faina in ploaie, lingura cu lingura, continuand amestecarea de jos in sus. Recomand pentru aceasta operatie, un tel, fiind de un real ajutor la distrugerea si dispersarea bulgarasilor de faina in compozitie.
Coca obtinuta o coacem in tava de la aragaz, captusita cu hartie de copt, pe raftul de sus al aragazului, pana devine aurie.



*Crema:
- 500ml lapte
- 180g zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- 4 linguri faina
- 200g unt 82% grasime
- zeama de la o lamaie chiar si coaja


Faina se dizolva cu cateva linguri de lapte  intr-o farfurie. Restul de lapte se pune la fiert cu zaharul si cu zaharul vanilat. Cand laptele fierbe, turnam faina desfacuta in lapte si continuam fierberea, la foc mic si amestecand mereu, pana cand amestecul se ingroasa ca o budinca. Oprim focul si lasam la racit.
Untul il inmuiem si il frecam putin cu o lingura de lemn, cat sa nu mai fie o singura bucata.
Cand compozitia este rece, incepem sa o amestecam cu mixerul, adaugand treptat cate o lingura de unt. La sfarsit adaugam zeama de lamaie si coaja (razuita fin) daca va place si continuam mixarea pana cand compozitia este omogena.


Asamblarea prajiturii: blat de cacao - crema - blat alb - crema - blat de cacao - glazura.
Dupa asamblare, peste prajitura se pune un fund de lemn mai mare, si se lasa pana a doua zi, acoperita cu un stergar curat. A doua zi, peste prajitura turnam glazura.



*Glazura:
- 150g margarina
- 2 linguri cacao
- 5 linguri zahar 

Topim margarina intr-o craticoara, adaugam zaharul si cacao. Amestecam bine 2-3 minute apoi oprim focul. Lasam amestecul sa se racoreasca 5 minute si apoi o turnam peste prajitura. Lasam glazura sa se intareasca si apoi putem taia prajitura. Pentru o taietura "curata" recomand sa treceti lama cutitului prin apa fierbinte inainte de fiecare taietura.
Prajitura se pastreaza foarte bine si frageda cateva zile (5-6) daca o acoperiti cu folie alimentara si o tineti intr-un loc racoros.
Si acum cateva poze de profil :)







16 comentarii:

  1. Simteam eu ca-i ceva bun in pregatire:)Tava de la aragaz o am rezervata pentru prajitura Kinder, pe domnita Georgiana o planific pentru 2011:)La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani Maria!!!! :*
    Bafta cu Kinder! :)
    Astept impresii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Petrecere frumoasa la trecerea dintre ani. Sa ai un an mai bun, plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare si La multi ani!sibianca mea...prajitura Giogiana imi trezeste multe amintiri frumoase de pe vremea copilariei...e pe placul meu si o sa o execut indata ce scapam de kg puse de sarbatori pe noi.
    Un an minunat plin de realizari si pupici ,,zinei"

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani! Multa sanatate si un an nou mult mai bun iti doresc! Prajiturica ta arata minunat! Felicitari! Am salvat reteta pe viitor;)...acum suntem la salate abonati...ne-am "intoxicat" de atata carne de porc:D! Te pupic!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sara multumesc mult pentru urare! :* La multi ani si tie!
    Lale multumesc draga mea :* Si tu sa ai un an asa cum meriti! :) Te imbratisam cu drag si eu si zanita mea :)
    Iulia astept impresii :) La multi ani! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. cat imi plac prajiturile astea in culori! am notat, multam fain!

    RăspundețiȘtergere
  8. Zazuza astept impresii :)
    Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  9. salutare si de la mine, si eu am fost curioasa cum e aceasta prajutara , ca pe poze e super, acum coc blatul cu cacao dar nu se ridica deloc a rams asa subtire precum l-am pus in cuptor...am facut ceva gresit ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Irini, blatul cu cacao nu creste foarte mult. Ramane subtirel. Daca te uiti la poza cu blatul copt, ai sa vezi ca mare diferenta de inaltime intre el si blatul necopt nu este :)
    Pozele sunt un pic inselatoare, deoarece am pozat de foarte aproape. De aceea ai impresia ca blaturile sunt mai groase.
    Sper ca ti-a iesit bine si buna prajiturica.
    Te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  11. este o prajitura minunata! am facut-o de cateva ori, la ocazii speciale si de fiecare data a primit laude :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudette, ma bucur ca v-a placut :)
      Multumesc frumos pentru vizita! Te mai astept pe la mine! :D

      Ștergere
  12. Si eu am sa o fac la sfirsit de saptamina.Cred ca este tare buna si nu este asa de scumpa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur o sa va placa! :) Te astept cu pareri :)

      Ștergere
  13. Da am facut prajitura si e buna dar ne cam duceti in eroare cu acele poze facute foarte de aproape.Pozele tale par a fi cu blaturi mult mai inalte.Dar ....ma rog.De altfel a esit buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neli, special am pus crenguta de brad langa prajitura, ca sa se vada cat de aproape sunt facute pozele. Nu vreau sa induc in eroare pe nimeni, insa cat poate sa creasca o foaie de blat intinsa cu sucitorul si coapta pe fundul tavii de aragaz?
      Pozele le fac atat de aproape ca sa se vada texturile si din motive artistice.
      Ma bucur ca v-a placut totusi :)

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape