Din ciclul " dulciurile copilariei mele" va prezint astazi Sarailie :)
Ingrediente pentru tava mare de la aragaz:
- 1 pachet de foi congelate de placinta (acelea subtirele)
- 350 de grame de nuca macinata
- putina apa (pentru uns foile)
- 1 betisor pentru frigarui sau un pai de plastic (din acela prin care sorbim suc)
Sirop:
- 500 ml de apa
- 400 de grame de zahar
- zeama de la o lamaie
Foile de placinta se lasa la decongelat la temperatura camerei pentru a putea lucra cu ele :), apoi le taiem in 4 (o data pe lungime si inca o data pe latime). Pachetul meu de foi de placinta a avut 22 foi subtirele, prin urmare au iesit 88 de dreptunghiuri. Sub nici o forma nu lasati foile de placinta la aer pentru ca se usuca repede! Tineti-le acoperite cu un prosop umed si le scoateti pe rand. Sa nu faceti cum am facut eu prima data :)
Luam un dreptunghi, il udam pe toata suprafata cu apa (cu ajutorul unei pensule) si presaram nuca macinata.
Punem betisorul pe dreptunghi, paralel cu latura cea mai mica si rulam foaia pe betisor.
Tinem de ambele capete ale betisorului si impingem extremitatile aluatului rulat spre centru, obtinand un rulou incretit.
Se scoate betisorul si se aseaza rulourile astfel formate intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Se introduc in cuptorul incins pana se rumenesc. Au nevoie de aproximativ 30 minute.
Intre timp preparam siropul. Fierbem apa cu zaharul si zeama de lamaie. Siropul trebuie sa fie mai gros, nu apos. Siropul RECE il turnam peste rulourile fierbinti, imediat ce am scos tava din cuptor. Siropul se va absorbi repede in rulouri. Atentie! Nu turnati siropul fierbinte peste prajitura fierbinte pentru ca se incruzeste! Puteti in schimb sa turnati siropul fierbinte peste prajitura rece.
Se serveste rece.
Pofta buna!