miercuri, 21 aprilie 2010
Varza calita
Varza calita este o mancare delicioasa, usor de facut si care te salveaza intr-un moment "ce fac azi de mancare?" :)
Ingredientul principal in aceasta reteta este varza. Ea poate fi murata sau proaspata. Daca folositi varza murata si este prea sarata, lasati-o la desarat in apa rece, o noapte. Apoi o folositi tocata marunt la mancarica. Daca folositi varza proaspata, dupa ce ati taiat-o fideluta, framantati-o cu o lingura de sare pe planseta de lucru, apoi o lasati la scurs, apoi o folositi la mancarica.
Pentru reteta prezentata eu am folosit varza proaspata.
Ingrediente:
- o varza proaspata de 1.5 - 2kg
- 100g ulei
- 350g afumatura taiata marunt (carnati, ciolan, coaste cu carnita, salam cu sunca in cazul meu, etc.)
- 2 cepe mijlocii
- 5 rosii mari
- un pahar bulion subtire
- sare si piper macinat dupa gust
- marar proaspat sau uscat
Varza am pregatit-o cum am explicat mai sus. Chiar daca la inceput pare multa varza, veti vedea ca ea scade mult la gatit si dintr-o cratita plina ochi ramaneti la final cu jumatate de cratita :)
Intr-o cratita mai inalta, punem uleiul la incins si calim in el cepele taiate maruntel. Peste ele adaugam carnita si calim cateva minute.
Rosiile le taiem cubulete si le adaugam si pe ele in cratita. Lasam sa dea doua clocote, apoi adaugam varza scursa de zeama. Amestecam un pic, apoi acoperim cratita cu un capac si dam focul mai mic. Lasam pe foc pana ce varza se inmoaie si zeama scade doar cat sa acopere fundul cratiteti de un deget, avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se prinda de fund. Varza, chiar daca e stoarsa, tot isi va lasa zeama in cratita. Daca ati nimerit insa o varza seaca, aveti grija sa mai adaugati atunci cand este nevoie cate un pic de apa. Nu prea multa insa, ca sa nu va iasa o ciorbita mai groasa :)
Cand varza e moale si zeama a scazut, adaugam bulionul, amestecam bine, potrivim de sare si piper si bagam cratita la cuptor (foc mediu, raftul din mijloc) pana se formeaza deasupra un strat bronzat usor (aproximativ 20-30 min). Asta nu inseaman ars :)
Se serveste ca atare sau cu smantana, insa neaparat cu ardei iute si presarata cu marar :)
Pofta buna!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Aceasta prajitura de post a fost prima prajitura incercata de mine, cand eram copila. Este o reteta foarte usor de facut si nu necesita i...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥ ...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Cand am cumparat formele pentru nuci umplute am cumparat si forme pentru faguri (eu cu numele de galete le-am cunoscut cand eram mica). ...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Reteta de fata este rezultatul unei povesti ce a durat mai bine de un an. Mi-am dorit foarte mult sa detin si eu o matrita de fonta pentr...
-
Budinca asta a fost atat de buna!!! A disparut de pe farfurie in cateva minute de la taiere, iar asta m-a mirat foarte mult, mai ales ca ...