duminică, 15 ianuarie 2012

Nuci umplute cu crema caramel


Reteta de fata este rezultatul unei povesti ce a durat mai bine de un an. Mi-am dorit foarte mult sa detin si eu o matrita de fonta pentru nuci. Am cautat pe la toate neamurile si cunostintele sa vad daca cineva detine o astfel de matrita, insa nu am avut noroc. Am trecut la intrebari si rugaminti pe forumuri si am cautat aceasta matrita pe internet. Am gasit pe okazii, cu preturi intre 150 si 250 lei. Cat de mult mi-as fi dorit matrita asta, n-as fi dat atatia bani pe ea. Salvarea a venit vara trecuta din trei locuri: Bucuresti, Fetesti si Cernavoda. Cu uimire si bucurie am aflat ca matrita (noua!) nu costa mai mult de 30 lei, ba chiar la Fetesti pretul era de 25 lei.
In momentul de fata sunt mandra posesoare a doua matrite pentru coji de nuci si a doua matrite pentru faguri :D
Acum, daca aveam matritele mult visate, am inceput cautarile pentru retete. Am incercat multe retete pana sa ajung la cea prezentata azi. M-am gandit ca orice reteta de fursecuri ce contine multa grasime e buna pentru cojile de nuci si prima data am facut nuci cu coca de la Cornuletele fragede cu untura, a la Diana si le-am umplut cu crema de lamaie.


 Au iesit foarte bune (pun reteta in viitorul apropiat), insa nu era ce cautam eu, asa ca am continuat cu experimentele.
Am gasit o alta reteta pe internet. Rezultatul a iesit bine, dar tot nu era ce cautam. Crema a fost de ciocolata, iar din coca respectiva am facut si faguri. Voi posta si aceasta reteta in viitorul apropiat.



Si uite asa am ajuns la reteta de azi. Este exact ce cautam si am gasit-o in revista Practic in bucatarie nr.4/2007. Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 153 de nuci.
Ingrediente aluat:
- 200g margarina
- 200g untura
- 8 linguri de apa
- 7 linguri de zahar
- 2 oua
- 1 plic praf de copt
- 1kg faina
Ingrediente crema:
- 4 pahare zahar (800g)
- 400g unt
- 2 oua
- 100g nuci macinate
Intr-un bol incapator am pus margarina moale, untura si zaharul si am amestecat bine.



Apoi am adaugat ouale, apa si praful de copt si iar am amestecat.


La urma am adaugat faina lingura cu lingura.


Nu necesita framantat mult, doar cat sa inghita toata faina si sa se dezlipeasca de bol. In acest stadiu am scos coca pe masa si am chemat ajutoare.



Am lasat-o sa framante coca vreo 10 minute dar nu pentru ca era necesar ci pentru ca am vazut ca-i place :D Asta se numeste exploatare? :D
Asa arata coca la final:


Acum trebuiau forrmate bilute mici de coca ce apoi se coc pe ochiul de la aragaz in matrita speciala. Pentru operatiunea asta am chemat in ajutor si capul familiei. La trei perechi de maini, am transformat in bilute mici cat o cireasa bucata de coca obtinuta, in aproximativ 30 minute.


O data ce bilutele au fost gata, am trecut la copt. Prima data am incalzit bine formele, apoi treaba a mers unsa.






Cojile de nuca nu trebuie coapte foarte mult timp. Prind culoare frumoasa, foarte asemanatoare cu nucile reale.
Crema de caramel cu nuci este cea mai buna crema din lume! M-am indragostit de ea! Se face foarte usor.
Am fost curioasa cat cantareste un pahar cu zahar (bineinteles ca am cantarit prima data paharul gol, am pus cantarul pe zero si apoi am pus zaharul).


Untul moale l-am frecat cu doua pahare de zahar (400g) si ouale cu ajutorul mixerului. Zaharul ramas l-am topit intr-o craticioara, la foc mic.



Dupa ce zaharul s-a topit, am dat craticioara la o parte de pe foc si am turnat compozitia de unt, zahar si oua peste zaharul topit si am amestecat repede si energic.



Am pus crema obtinuta iar pe foc mic si am lasat-o sa fiarba, amaestecand mereu, pana cand s-a ingrosat . Am adaugat nucile macinate, am amestecat si am lasat crema sa se raceasca.



Cu crema racita am umplut cojile de nuca si le-am lipit doua cate doua.
Nucile astea nu le-am pudrat cu zahar pentru ca sunt destul de dulci.
Din pacate poze cu "productia la hectar" nu am din cauza ca am omis acest lucru.
Am doar poze cu sectiune.
UPDATE 25.01.2013: mai multe poze cu acest preparat gasiti daca apasati aici:   
http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/01/nuci-umplute-cu-crema-de-caramel.html




Acum urmeaza cateva concluzii si sfaturi:
- incepeti pregatirea nucilor cu cateva zile, chiar o saptamana inaintea evenimentului la care vreti sa le serviti. Desi nu sunt greu de facut, sunt foarte migaloase.
- cojile de nuci se pastreaza foarte bine intr-un bol cu capac si pot astepta cateva zile pana la umplere
- nucile umplute tin foarte multa vreme daca sunt pastrate in camara, la rece, intr-un bol acoperit cu capac sau intr-o punga de hartie. La mine au rezistat foarte bine, fara sa se altereze si fara sa se inmoaie sau sa-si schimbe gustul, doua saptamani pana s-au mancat toate.
- este un desert foarte apreciat si sigur va avea succes

S-aveti pofta!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana