miercuri, 20 mai 2015

Paine integrala, fara framantare


Sotul meu coace paine ♥♥♥ Da, sotul meu coace paine de doua ori pe saptamana ♥♥♥
Cu putina vreme in urma am trecut in faza de consolidare a dietei. In aceasta faza este voie paine integrala in limita a 2 felii/zi, prin urmare sotul meu a hotarat sa facem noi paine. Sa nu va inchipuiti ca urmam o reteta complicata si stam cu frica in san ca "oare creste?". Metoda aplicata de el este extraordinar de simpla si rezultatul a fost de fiecare data cel dorit. Painica este foarte buna si satioasa ♥♥♥
Reteta este conforma cu dieta Dukan - faza consolidare, iar din ingredientele enumerate mai jos rezulta o paine mare ce noua ne ajunge 3-4 zile (la 3 oameni).

Ingrediente:
- 1 kg faina integrala (recomand faina integrala din grau de la SanoVita!)
- 2 pliculete drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 850 ml apa calda


Intr-un castron mare am amestecat faina cu drojdia uscata.


Am turnat apa calda si sotul meu a inceput sa amestece totul cu mana.



A adaugat sarea si a continuat sa amestece usor, cat sa se distribuie sarea uniform in coca.
In alte dati am adaugat si mix de ierburi italiene si seminte de in.


Castronul l-am bagat in cuptorul stins si rece si am lasat coca sa creasca 30 minute.


Intr-o tava captusita cu folie de silicon (sau cu hartie de copt) a turnat coca crescuta si a nivelat-o usor cu mana uda.


Noi am folosit o tava rotunda de aceasta data (26 cm), dar cu alte ocazii am copt painea intr-o tava dreptunghiulara (20X30 cm) si mi s-a parut mai usor de portionat.


Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, la foc mediu spre mic, pe raftul din mijloc, pentru 1 ora si 15-20 minute.


Noi coacem painea seara si dupa ce oprim focul, lasam painea in cuptor pana a doua zi. Nu stiu daca conteaza acest lucru, dar m-am gandit ca trebuie precizat.


Ia priviti mandrete de paine rumena si faloasa ♥♥♥



Si sectiunea:



Noi nu mai cumparam deloc paine de cand facem noi paine in casa, iar painea facuta de noi parca este cea mai buna dintre toate incercate pana acum ♥♥♥ Este mancata cu mare placere de toti ai casei ♥♥♥


Se pastreaza foarte bine cateva zile daca este pastrata intr-o punga.


Sa vina salata de vinete, pateul si tocanitele cu sos!
Pofta mare!

10 comentarii:

  1. Ho, ho, ho, ce faina va iese! Io am ratat sambata una cu malai pe care o mai facusem de 10 ori grozava. Ia sa-mi iau fainuri de astea.maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faina asta este grozava si o recomand, deci daca o vezi pe raft sa o cumperi :D

      Ștergere
  2. cum e coaja la piine? e tare? eu vreau coaja moale..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coaja nu este tare ca cea a painii coapte pe vatra, dar nici moale ca cea a painii din comert.

      Ștergere
  3. Interesant ,multumesc am sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Prea multa drojdie face rau , parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce anume face rau? Eu nu am auzit nimic de rau despre drojdie, dimpotriva!
      In plus, un pliculet de drojdie este pentru 1/2 kg de faina, cum eu am folosit 1 kg de faina, era normal sa pun doua pliculete.

      Ștergere
  5. Seara buna! Am facut si eu painea, dar a ramas umeda si nefacuta in mijloc, desi crescuse superb si am respectat toate indicatiile. Recunosc ca am pus-o intr-un vas yena ( neavand o tava potrivita ca dimensiune ), oare aceasta sa fie cauza? Oricum, miroase atat de bine ca nu ma indur inca sa o arunc :D
    Minunate retete, multumesc! Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, poate tava folosita de tine a fost prea mica. Data viitoare foloseste o tava mai mare sau imparte compozitia in doua tavi mai mici. Ca idee, stratul de coca nu trebuie sa fie mai inalt de 4 - 5 cm.
      Nu arunca painea! Taie felii potrivite ca grosime si prajeste-le usor inainte de consum.

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape