sâmbătă, 30 august 2014

Tort de ciocolata


Tortuletul acesta l-am facut cu mare drag pentru matusa mea, Nicoleta. Pentru ca matusa mea iubeste ciocolata, am decis sa-i fac un tortulet simplu, cu blat de cacao si crema ganache de ciocolata cu lapte, iar deasupra i-am pus crema de ciocolata amaruie.
Reteta este aceeasi cu cea de la tortul "Flori delicate de migdale", cu mentiunea ca de data asta am folosit cantitati mai mici si am folosit doar prima crema.

Ingrediente:
***Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 1/2 plic praf de copt
- 1 lingura cacao
- 5 linguri frisca lichida
- 30 ml lapte
- 1 lingurita esenta de rom
***Crema:
- 500 ml frisca lichida
- 270g ciocolata cu lapte
***Sirop:
- 100 ml apa
- 3 linguri zahar
- 1 lingurita esenta ciocolata
***Glazura:
- 180g ciocolata amaruie
- 100 ml frisca lichida
***Ornat:
- feliute migdale
- bombonele mici de zahar

Pentru blat am batut albusurile spuma tare cu 3 linguri de zahar, iar galbenusurile le-am mixat cu restul ingredientelor enumerate mai sus, in lista de ingrediente, plus 3 linguri spuma de albus. Am amestecat usor cele doua compozitii si amestecul rezultat l-am turnat intr-o tava rotunda, cu diametrul de 20 cm, captusita pe fund cu hartie de copt.
Tava am bagat-o in cuptor la foc mediu, pe raftul din mijloc, pentru 40 minute.



Blatul l-am lasat la racit peste noapte. A doua zi l-am taiat in 3 foi.



Tot cu o seara inainte de asamblare am preparat si crema: intr-un castron am topit ciocolata la microunde, la putere mica. Am turnat peste ciocolata topita frisca lichida, putin cate putin, amestecand mereu. Rezulta o crema delicioasa! ♥ Am bagat castronelul in frigider peste noapte. A doua zi am mixat crema 3 minute la putere maxima, rezultand o crema spumoasa ♥


Pentru sirop, am amestecat bine toate ingredientele, pana s-a topit zaharul.
Din crema de ciocolata am oprit 3 linguri in alt castronel, pentru a unge cu ea latura tortului.
Am asezat pe platou prima foaie de blat, am insiropat-o prin pensulare si am intins peste ea jumatate din crema. Deasupra am asezat a doua foaie, am insiropat-o prin pensulare si am intins peste ea restul de crema. Am asezat deasupra a treia foaie, am insiropat-o prin pensulare si deasupra ei am intins glazura obtinuta in urma topirii bucatelelor de ciocolata in frisca calda.


Cu ajutorul unui cutit cu lama rotunjita am modelat glazura astfel incat sa arate ca o floare. Deasupra am presarat bombonele de zahar.
Latura tortului am uns-o cu crema pastrata si am lipit pe ea feliute de migdale.




La multi ani tusica Nicoleta! Sa ramai mereu vesela si plina de viata! 

joi, 28 august 2014

Paste cu vinete si ton


Pentru provocarea Mystery box challenge din luna august, Gina - Pofta buna a propus urmatoarele ingrediente: dovlecei, vinete, fructe de mare/sau peste, rosii, busuioc, menta, pesmet, usturoi, migdale, iar ingredientul vedeta PASTE ( de orice fel). Desi initial mi-au venit in minte o gramada de combinatii, am inceput sa le elimin rand pe rand pentru ca la una trebuia ou, la alta trebuia ceapa, la alta trebuia branza...
Recunosc ca am fost foarte tentata sa renunt la provocare luna aceasta, pentru ca pur si simplu nu am avut inspiratie, dar cand am vazut la mama vanata abia culeasa din curte m-am hotarat sa ma arunc cu capul inainte si sa sper la bine.
In jurul vinetei am alaturat la ceas de seara o parte din ingredientele propuse si m-am pus pe gatit, ajutata de junioara.
- Mami, dar iese buna mancarea asta?
- O sa vedem noi.
- Si daca nu ne place?
- O aruncam.
- Atunci de ce o faci, daca nu esti sigura ca iese buna?
- Pentru ca am fost provocata.
- Si castigi ceva?
- Nu.
- Si tot vrei sa o faci?
- Da, trebuie sa o fac.
- Lasa mami, ca poate ne place si nu o arunci.


Ingrediente:
- 200g paste - eu am folosit melcisori
- 1 vanata
- 1 conserva ton in suc propriu
- 2 rosii
- 2 catei usturoi
- cateva frunzulite de busuioc - eu am avut congelat
- 3 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de masline


Pastele le-am fiert conform instructiunilor de pe punga, in apa multa cu o lingurita de sare.
Ustoroiul curatat si busuiocul le-am taiat marunt, iar vanata si rosiile le-am transformat in bastonase cu ajutorul razuitoarei.


Intr-o tigaie antiaderenta am calit in ulei de masline usturoiul si busuiocul, doar un minut, cat sa-si elibereze aromele.


Am stins cu sosul de soia si am adaugat in tigaie bastonasele de vanata. La foc mic am calit vanata cateva minute, pana cand s-a inmuiat.


La urma am adaugat tonul, cu tot cu zeama din conserva, si rosiile. Le-am mai lasat pe foc 5-6 minute, apoi am oprit focul.


Am adaugat in tigaie melcisorii fierti si scursi bine de apa si am amestecat usor.



Spre surprinderea noastra, ne-a placut mult mancarea, asa ca a ajuns in farfurii si fotografiata, nu la gunoi. In plus, am folosit la prepararea ei 6 din cele 10 ingrediente propuse 
- Vezi mami ca ne place?
- Da, am avut noroc.
- Te-am ajutat eu si a iesit buna. E frumos sa gatesti!
- Da, este foarte frumos!





Sa ne fie de bine!

P.S. De dimineata mancarea mi s-a parut mai buna rece decat calda, deci lasati-o sa se raceasca bine inainte de a o servi mesenilor.

miercuri, 27 august 2014

Sos Remoulade - dukan


Înainte de a începe dieta, eu consumam mult sos Remoulade ( cumpărat normal), asa ca astazi, ca tot sunt la PP, am căutat sa fac sosul si am găsit o reteta in cartea Dukan. Normal ca eu am adaptat-o la gustul meu (picant). 
Sosul conține: jumatate de ceapa normala (merge si roșie), tocata marunt, 2 linguri branza fina cu verdeturi 0,2% grasime, 1 castravete murat - tocat marunt, sare, piper, 1lingura ulei de masline, 2 picături de otet, jumatate de lingurita mustar, putin tarhon. Eu am mai tocat o lingura de ardei iute Jalapeno, pentru ca sunt fan. Toate le-am amestecat bine, iar la sfârșit am tocat putin patrunjel verde (optional). Foarte bun a ieșit! Eu l-am servit cu carne de curcan la gratar. Incercati si voi! 
Pofta buna la toată lumea!

Mentionez ca doamna Carmen nu are blog personal, dar are pagina de facebook (Retete Dukanizate) si daca va plac retetele ei si doriti sa vedeti ce altceva a mai facut bun, va invit sa-i dati un like.

marți, 26 august 2014

Supa dreasa de gulie


Supica asta bogata si delicioasa este rezultatul unei alaturari de ingrediente disponibile, in jurul unei guli rotofeie cumparata de la o batranica din piata.
Gulia a fost cam ignorata pe blogul meu pana acum, prin urmare mai apare intr-o singura reteta: Gulie prajita - cartofi prajiti falsi. Acest lucru se datoreaza faptului ca eu nu am mancat gulie gatita pana anul acesta. O mancam doar cruda, cu putina sare. A fost o revelatie si dragoste la prima "vedere" cand am gustat gulie gatita, prin urmare voi mai incerca sa o folosesc si la alte preparate.

Ingrediente:
- 1 spate de pui
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1/4 radacina telina
- 1 gulie mare
- 2 rosii
- 2 linguri ulei de masline
- 250 ml lapte 1.5%
- 3 galbenusuri
- 250 ml bors
- leustean verde
- sare


Spatele de pui l-am pus la fiert la foc mic in 2 litri apa rece cu o lingurita de sare si am adunat spuma ori de cate ori s-a format.
Gulia decojita si rosiile le-am taiat cubulete, iar ceapa, morcovul si radacina de telina le-am dat prin razuitoarea cu ochiuri mari.


Ceapa, morcovul si telina le-am calit cateva minute intr-o tigaie in care am pus cele doua linguri de ulei de masline.


Legumele calite le-am adaugat in zeama din oala.



Am adaugat si cubuletele de gulie si de rosii.


Am lasat supa sa fiarba la foc mic pentru 20 minute, apoi am adaugat borsul.
Spatele de pui l-am scos din oala si am curatat carnea de pe oase. Carnea am pus-o inapoi in oala, am potrivit gustul de sare si am oprit focul.
Laptele l-am amestecat cu cele trei galbenusuri si am turnat totul in oala cu supa, dupa ce supa s-a racorit 15 minute.
La sfarsit am adaugat leusteanul verde, taiat marunt.


Am servit supa fierbinte si tare ne-a mai placut ♥♥♥



Reteta de fata este conforma cu dieta Dukan - zile PL.


Sarut mana pentru masa! A fost buna si gustoasa! ♥♥♥

duminică, 24 august 2014

Ravioli cu branza in sos de smantana


Am gasit la reducere doua cutii cu ravioli umpluti cu branza si am profitat de ocazie pentru a-i incerca si eu. A fost pentru prima data cand am cumparat din comert paste proaspete umplute si, chiar daca am fost reticenta pana la capat, am fost placut surprinsa da usurinta cu care poti pune cap la cap o cina usor de preparat, delicioasa si rapida. In mod sigur ma voi baza pe ele si cu alte ocazii! ♥

Ingrediente:
- 500g ravioli proaspeti, umpluti cu branza
- 400g ciuperci proaspete
- 500 ml smantana de gatit
- 200g sunca de curcan
- 1 lingura ulei de masline
- sare si piper macinat


Sunca am taiat-o cubulete, iar ciupercile le-am curatat si le-am taiat cuburi marisoare.
Am pus la fiert apa intr-o craticioara. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat o lingurita rasa de sare si ravioli umpluti cu branza. I-am lasat sa fiarba la foc mic vreo 10 minute.


Intr-o tigaie antiaderenta am calit sunca in ulei de masline.


Dupa ce sunca s-a prajit un pic, am adaugat ciupercile curatate si taiate in bucati marisoare. Se calesc impreuna pana cand ciupercile se inmoaie.


Am adaugat in tigaie smantana pentru gatit, sare si piper macinat dupa gust.


Cand sosul a inceput sa fiarba, am adaugat ravioli scursi de apa in care au fiert.


Am amestecat bine, apoi am acoperit tigaia cu un capac si am lasat mancarea sa fiarba 10 minute.


Gata!
Am servit mancarea imediat, si tare ne-a mai placut! ♥♥♥





V-am spus ca se prepara repede!
Sa ne fie de bine!

sâmbătă, 23 august 2014

Prajitura turceasca cu gris si grapefruit


Prajitura asta este foarte spornica si usor de facut, in plus este delicioasa ♥♥♥
Reteta este deja publicata pe blog: Prajitura turceasca cu gris si iaurt. Singura modificare pe care am facut-o de data asta, a fost sa inlocuiesc lamaia cu grapefruit rosu.
Mi-a placut mult cum a iesit, mai ales ca a prins o culoare foarte frumoasa, ca a unui rasarit ♥♥♥



Sa ne fie de bine!

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape