miercuri, 13 noiembrie 2013
Tort de zahar ars
Acest delicios tort l-am preparat pentru mama mea, care si-a serbat ziua de nastere la sfarsitul lunii august. Ea este fan crema de zahar ars, deci ce tort mai bun puteam face?
Desi nu este prima oara cand fac tort de zahar ars, am ales ca de data asta sa urmez sfaturile Laurei Laurentiu, pentru ca ea a simplificat mult procedeul. Tortul a iesit foarte frumos si foarte bun, iar mama a fost incantata de surpriza.
La multi ani mama mea!
Ingrediente:
***Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- un varf de cutit sare
***Crema:
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 1 litru lapte
- 2 lingurite esenta de vanilie
***Caramel:
- 5 linguri zahar
Prima data am caramelizat zaharul intr-o cratita inalta, cu diametrul de 26 cm. Cu miscari circulare am acoperit cu caramel si peretii cratitei, pana la jumatate. Am lasat caramelul sa se raceasca si m-am apucat de blat.
Cele 4 oua le-am separat in doua castroane. Albusurile le-am batut spuma tare cu praful de sare si 2 linguri de zahar, iar galbenusurile le-am mixat 2 minute cu celelalte doua linguri de zahar. Am incorporat galbenusurile in spuma de albus si apoi am incorporat si faina. Am amestecat usor, de jos in sus, pana cand am obtinut o compozitie omogena.
Intr-un alt castron am mixat toate ingredientele pentru crema.
In cratita captusita cu caramel am nivelat compozitia pentru blat.
Compozitia pentru crema am turnat-o usor, intr-o margine a cratitei. Compozitia pentru blat se va ridica deasupra compozitiei pentru crema.
Am introdus cratita intr-o alta cratita mai mare, in care am turnat in prealabil apa clocotita. Apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea vasului in care coacem tortul.
Am bagat "constructia" la cuptor, la foc moderat spre mic pentru 45 minute.
Asa arata cand este gata:
Am acoperit cratita cu un platou si cu o miscare brusca am rasturnat tortul pe platou. L-am lasat in pozitia asta, cu cratita in cap, fara sa umblu la el, pana s-a racit de tot. L-am bagat apoi la frigider peste noapte.
Ei, ia uitati ce frumos a iesit:
Nici nu are nevoie de cosmetizare! Eu doar i-am presarat deasupra cateva bombonele de ciocolata.
Se taie foarte frumos si feliile ies perfecte. Crema nu are deloc gauri si este moale si aromata. Blatul este pufost si insiropat.
Usor de facut, gustos, aromat, aspectuos, laudat si mancat cu pofta!
Sa ne fie de bine!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Nu stiu daca exista multi amatori de salata de sfecla rosie, mai ales daca exista alte optiuni (muraturi asortate, castraveti bulgarest...
-
Aceasta conserva am vazut-o prima data la soacra mea, acum cativa ani. Mi s-a parut foarte interesanta si mi-a placut foarte mult cand am...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Musai sa puneti toamna asta macar un borcan mare cu pepene in saramura! O sa ma pomeniti la iarna! Pepenele murat are gust dulce-acrisor...
-
Am tot scris in anii trecuti, cand am facut inventarul borcanelor puse pentru iarna ( In camara 2012 ; In camara 2013 ), ca eu pastrez v...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
Desi m-am inscris de luna trecuta la provocarea Weekend cu spor, abia de luna aceasta particip activ. In luna august blogul propus pent...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...