Tort de zahar ars


Acest delicios tort l-am preparat pentru mama mea, care si-a serbat ziua de nastere la sfarsitul lunii august. Ea este fan crema de zahar ars, deci ce tort mai bun puteam face?
Desi nu este prima oara cand fac tort de zahar ars, am ales ca de data asta sa urmez sfaturile Laurei Laurentiu, pentru ca ea a simplificat mult procedeul. Tortul a iesit foarte frumos si foarte bun, iar mama a fost incantata de surpriza.
La multi ani mama mea! smiley4583.gif

Ingrediente:
***Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- un varf de cutit sare
***Crema:
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 1 litru lapte
- 2 lingurite esenta de vanilie
***Caramel:
- 5 linguri zahar

Prima data am caramelizat zaharul intr-o cratita inalta, cu diametrul de 26 cm. Cu miscari circulare am acoperit cu caramel si peretii cratitei, pana la jumatate. Am lasat caramelul sa se raceasca si m-am apucat de blat.
Cele 4 oua le-am separat in doua castroane. Albusurile le-am batut spuma tare cu praful de sare si 2 linguri de zahar, iar galbenusurile le-am mixat 2 minute cu celelalte doua linguri de zahar. Am incorporat galbenusurile in spuma de albus si apoi am incorporat si faina. Am amestecat usor, de jos in sus, pana cand am obtinut o compozitie omogena.


Intr-un alt castron am mixat toate ingredientele pentru crema.
In cratita captusita cu caramel am nivelat compozitia pentru blat.



Compozitia pentru crema am turnat-o usor, intr-o margine a cratitei. Compozitia pentru blat se va ridica deasupra compozitiei pentru crema.



Am introdus cratita intr-o alta cratita mai mare, in care am turnat in prealabil apa clocotita. Apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea vasului in care coacem tortul.


Am bagat "constructia" la cuptor, la foc moderat spre mic pentru 45 minute.
Asa arata cand este gata:


Am acoperit cratita cu un platou si cu o miscare brusca am rasturnat tortul pe platou. L-am lasat in pozitia asta, cu cratita in cap, fara sa umblu la el, pana s-a racit de tot. L-am bagat apoi la frigider peste noapte.


Ei, ia uitati ce frumos a iesit:


Nici nu are nevoie de cosmetizare! Eu doar i-am presarat deasupra cateva bombonele de ciocolata.



Se taie foarte frumos si feliile ies perfecte. Crema nu are deloc gauri si este moale si aromata. Blatul este pufost si insiropat.


Usor de facut, gustos, aromat, aspectuos, laudat si mancat cu pofta!
Sa ne fie de bine!

12 comentarii:

  1. Da, chiar a iesit foarte bine! Si eu de mult il am in plan dar inca nu m-am apucat de el :) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Oi, mama, ce grozava sectiune. De-l vedeam de ieri nu mai mesteream pentru maine tort de post:))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Crisa, al nostru o iesit cu blatul pe lateral:)))) O grozavie! N-am gasit cratita de 26 si am facut toata doza ta in una de 22, nu stiu de asta fu motivul:) S-o rupt cand l-am intors cu fundu-n sus, da' abia astept sa mai fac rost de-o caruta de oua si sa-l repet:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum Dumnezeu a iesit cu blatul pe lateral? :)) Maria scumpa, am impresia ca aragazul tau sta in panta :))
      Eu cred ca n-ai facut suficient caramel. Am dreptate? Vezi ca trebuie caramel ca sa se formeze sirop si sa nu lase crema sa se prinda de cratita si apoi sa se rupa cand il intorci invers! Nu te zgarci la caramel! Astept vesti mai bune! :*

      Ștergere
  4. Tre sa fac neaparat asa ceva! Pana acum nu am facut decat crema clasica de zahar ars.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua .Blatul nu contine si praf de copt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neata!
      La acest blat nu am folosit praf de copt. Nici Laura Laurentiu nu a folosit :D

      Ștergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...