Am avut o revelatie cand am incercat aceasta reteta de chec. Este atat de simplu de facut, ingredientele sunt simple si putine, iar rezultatul e spactaculos. O pufosenie dulce si cu mare trecere la public. Oricine poate face acest chec :)
Recunosc, daca citeam reteta asta oriunde in alta parte nu i-as fi acordat atentie si nici nu mi-ar fi inspirat incredere, insa in Laura Sava am mare incredere pentru ca orice reteta am incercat de pe blogul ei mi-a reusit fara nici un fel de problema. Cand am vazut pozele ei de la Guguluful cu cirese, musai a trebuit sa fac si eu. Forma de guguluf aveam (chiar nu o mai folosisem de ceva vreme), ingredientele le aveam, ce mi-a ramas altceva de facut decat sa imi suflec manecile, sa-mi spal mainile si sa trec la treaba?
Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru o tava de guguluf (aia rotunda cu gaura in mijloc) cu diametrul de 28cm sau pentru doua tavi de chec (arata ca o tava de cozonac dar e mai mica si mai ingusta). Eu am facut portie dubla pentru ca am facut doua checuri: unul simplu cu cirese si unul in care am adaugat si cacao (despre el, povestesc alta data). De aceea in prima poza apar 4 oua.
Cana folosita pentru masurarea ingredientelor este o cana obisnuita de lapte, de 200ml.
- 2 oua- 1 cana zahar
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- 300g cirese proaspete si fara samburi
- unt moale pentru uns forma
- zahar pudra pentru ornat
Intr-un bol incapator am spart ouale si am adaugat peste ele tot zaharul.
Cu ajutorul unui mixer am batut bine ouale si zaharul timp de cateva minute (vreo 4-5).
Am adaugat laptele si uleiul, am mai mixat 1 minut si apoi am amestecat in compozita obtinuta faina amestecata cu praful de copt. Am mixat bine, pana cand am obtinut o compozitie omogena, fara cocoloase.Am turnat jumatate din compozitie (in cazul meu un sfert) in tava, am presarat ciresele fara samburi si le-am acoperit cu cealalta jumatate de compozitie (in cazul meu, alt sfert).
Tava astfel pregatita am bagat-o in cuptorul incins, unde am lasat-o 15 minute la foc mai mare si inca 25 minute la foc potrivit, pe raftul din mijloc al cuptorului.
Creste ca nebunul si emana un miros imbietor in timpul coacerii. Te tot ademeneste in bucatarie sa-i urmaresti evolutia si te provoaca sa stai langa el si sa-l pazesti pana e gata.
Eu am rezistat cu stoicism tentatiei si am stat cu ochii pe ceas. Dupa cele 40 de minute impuse de reteta, am incercat checul cu un pai si astfel am probat daca s-a copt sau mai trebuie lasat. Era perfect, prin urmare l-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca in forma in care l-am copt.
Pofta buna!