Dulceata de trandafiri


Anul acesta este prima data cand fac dulceata de trandafiri, desi nu a existat an pana acum sa nu-mi fi dorit sa fac. O vecina a mamei are o tufa mare de trandafiri pentru dulceata si in fiecare primavara se umplea de flori batute si roz, ce emanau un miros dulce, puternic si imbietor. Ori de cate ori treceam pe langa tufa asta cand era inflorita, instantaneu simteam pe limba gustul inconfundabil al dulcetii de trandafiri. Mereu imi propuneam sa ma duc sa cer o pungulita de trandafirasi, insa mereu imi gaseam cate o scuza pentru a amana pe alta data. Anii au trecut, pofta a ramas si s-a facut tot mai puternica. Anul asta n-am mai stat pe ganduri. Am pandit tufa pana a inflorit, apoi am trecut la actiune.
Trebuie sa precizez ca pentru dulceata de trandafiri se foloseste un anumit tip de trandafir. Are florile mai mici, petale multe si emana un miros foarte puternic. Florile se trec destul de repede, deci perioada in care se poate face dulceata de trandafiri e destul de scurta.


 Ingrediente:
- 250g petale trandafiri
- 1kg zahar
- 750ml apa
- zeama de la o lamaie
- un pliculet sare de lamaie
Eu nu am taiat partea alba a petalelor, desi am citit ca multe gospodine o fac. Dulceata a iesit foarte buna si deloc amara din acest motiv.
Am pus la fiert apa cu zaharul si cu zeama de lamaie si am lasat pe foc pana s-a format un sirop legat bine. Cum vezi daca siropul e legat? Pai ori picuri sirop pe o farfurie si vezi daca picatura curge (la un sirop legat bine bicatura nu se imprastie), ori iei sirop intre doua degete si vezi daca se lipesc.
In timpul fierberii, spuma care se formeaza deasupra trebuie inlaturata, deoarece contine impuritatile din zahar.


Pana s-a fiert siropul, am pregatit petalele de trandafiri. Le-am curatat de impuritati, am presarat peste ele sarea de lamaie si le-am frecat bine cu mana.


Cand siropul a fost gata, am adaugat petalele de trandafiri si am mai lasat pe foc pana gand petalele au devenit stravezii (15 minute).


Fierbinte, am pus-o in borcane, am intors borcanele cu capacul in jos si le-am lasat asa o jumatate de ora.
Din canditatile date mai sus, mi-au iesit trei borcanele de 400g.
Dupa ce s-a racit, am depozitat comoara in camara, unde va ramane pana la noi ordine.



Pofta buna!

16 comentarii:

  1. Ramona, dupa cum vezi, nu e mare inginerie dulceata asta :) Nu stiu insa daca mai gasesti acum trandafiri. Pastreaza reteta pentru la anu' :)
    Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o reteta care mi-a stranit si mie curiozitatea ,nu stiu de unde sa adun 250. gr. de petale dar mi-o doresc enorm !Multumim pentru reteta si sa te bucuri d ulceata in zilele reci de iarna cand parfumul trandafirilor o sa inveseleasca zilele reci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Artlotus, ce urare frumoasa mi-ai facut :) Multumesc frumos!
    Dupa cum ii spuneam si Ramonei, slabe sanse sa mai gasesti trandafiri pentru dulceata anul acesta. Tine minte insa reteta pentru la anu' :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am gustat niciodata dulceata de trandafir, cu siguranta este delicioasa, nu? Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dulceata ta arata bina.Ce fel de trandafiri se foloseste pt.dulceata?Trandafirul meu este rosu,este bun pt.dulceata? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adela, toate au un inceput pe lumea asta si sunt sigura ca-ti va place dulceata de trandafiri atunci cand o vei gusta :)
    Dulceata asta este foarte buna, insa eu o mananc foarte rar pentru ca nu prea se face dulceata din asta prin partile noastre. Mie mi-au iesit DOAR trei borcanele, asa ca-ti dai seama ca le pazesc ca pe ochii din cap :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim, vezi a am pus in postare o poza cu trandafirul de dulceata. Daca trandafirii tai nu arata asa, atunci nu se preteaza pentru dulceata.
    Multumesc frumos pentru vizita! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. asta e dulceata care imi place mult,mult,iarna cand e multa zapada afara,inauntru la caldura,privind afara desfaci borcanul,camera se umple de miros si savurezi,incet,incet sa nu se termine repede---cand vin imi voi cumpara cateva borcane,as vrea sa gasesc facute in casa,,,,multumesc pentru postare

    RăspundețiȘtergere
  9. Ina, ce frumos ai descris tabloul perfect pentru dulceata asta :)
    Sper sa gasesti ceeea ce-ti doresti :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Un mic sfat! La cules, se apuca cu toate degetele floarea de trandafir, se desprinde usor si se taie cu o foarfeca partea alba.
    Cine doreste dulceata...am eu destula:). Va astept cu drag! anico_iri

    RăspundețiȘtergere
  11. Irina, chestia asta cu taiatul partii albe nu mi s-a parut necesara. Stiu ca multe gospodine taie partea alba a petalelor, dar eu am ales sa nu o fac si nu se vede nici o modificare a gustului sau a consistentei.
    Spune sincer, chiar crezi ca in fabricile de conserve sta cineva sa taie petalele de partea alba? Eu cred ca nu :)
    Felicitari pentru harnicie!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai facut o intreaga poveste din dulceata ta de trandafiri,felicitari...asteptam ''noi ordine''.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim, multumesc frumos pentru vizita! Sa mai vii pe la mine! :)

      Ștergere
  13. Hallo Cristina,eu traiesc de 34 de ani in Germania si mai fac din cand in cand dulceata de trandafiri care imi aminteste de copilaria mea in Romania.Stiu de la bunica mea ca petalele de trandafiri trebuie intai fierte altfel sant tari ca o guma de mestecat.Eu fierb o farfurie cu varf de petale(fara partea alba!) intr-un litru de apa pana se inmoaie,apoi pun 1 kg.zahar si le fierb pana se leaga.Pun sare de lamaie,mai fierb putin si o pun in borcane.Super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru informatie Genny! Poate reusesc sa mai fac anul acesta dulceata de trandafiri :D

      Ștergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...