luni, 13 iunie 2011

Socata acidulata


Cum sa treaca primavara fara sa fac socata? Asa ceva este inadmisibil!
Nu ma pot lauda ca am cunoscut bautura asta racoritoare in copilarie, pentru ca as minti. Am aflat ca se face suc din floare de soc numai cand am devenit ardeleanca (adica de vreo 9 ani) si de atunci nu trece primavara fara sa prepar macar o galeata de 10l din aceasta licoare parfumata si acidulata. 
Circula foarte multe retete de socata, insa eu am ramas fidela uneia singura : prima reteta incercata. Mi-am propus de foarte multe ori sa incerc si altceva, insa mereu reveneam la prima dragoste.

Ingrediente pentru 10l de socata:
- 10-12 flori de soc
- 10l apa
- 2kg zahar
- 2 lamai mari
- un cubulet de drojdie proaspata (25g)
- 4 linguri otet de mere
- un pliculet sare de lamaie
Florile de soc se folosesc imediat dupa recoltare pentru ca se vestejesc foarte repede.
Eu fac socata intr-o galeata de plastic de 10l si nu o tin la soare, ba chiar o bag sub chiuveta.
In galeata pun florile de soc si lamaile taiate in bucati potrivite.


Pun apa la fiert si cand incepe sa clocoteasca, adaug zaharul. Las sa dea cateva clocote apoi opresc focul.


Torn apa clocotita peste florile din galeata.


 Adaug drojdia dizolvata in putina apa calda, sarea de lamaie si otetul si amestec bine.
Galeata am acoperit-o cu un capac mare si am bagat-o sub chiuveta. Acolo trebuie sa stea 6 zile. Din timp in timp, sucul trebuie amestecat bine cu un linguroi de lemn.
Dupa cele 6 zile de asteptare, socata poate fi trasa in sticle si data la rece. Se pastreaza foarte bine la frigider.
Socata asta este acidulata bine si inlocuieste cu succes orice suc din comert. In familia mea este foarte apreciata si de aceea o recomand tuturor.
S-aveti pofta!

10 comentarii:

  1. Eeeee :) Sa nu exageram :)
    Cu atat zahar in ea... :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna rau !! pe caldurile astea.. as bea un litru fara oprire !! ;)) pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. fff buna !!! , am facut anul acesta vreo 6 ture de socata , din pacate nu mai este soc :(
    o zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci si tu esti fan socata :)
    Eu am mai descoperit zilele trecute doua tufe care inca mai aveau flori:) Nu stiu din ce motiv au inflorit mai tarziu.
    Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  5. ce amintiri imi vin in minte de cand eram mica si cand beam socata vara, o bautura a copilariei si nu numai, sanatoasa si foarte buna la gust :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,
    Drojdiile sunt omorate de apa clocotita, asa ca e preferabil sa puneti drojdia cand apa e doar calduta. Se poate inlocui cu boabe de orez nefierte (cam o lingura la 5 litri) care au deja drojdii ''salbatice'' pe suprafata lor, si dau un gust mai fin decat cel dat de drojdie ;) Sanatate!
    B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru sfatul dat! Chiar nu stiam ca se pot folosi boabe de orez in loc de drojdie :)

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape