sâmbătă, 13 februarie 2010
Ciorba acra de legume, cu perisoare
Ingrediente:
- legume de sezon sau congelate(eu am folosit o jumatate de punga de amestec chinezesc si o mana zdravana de miez de dovlecei ramas de la dovlecei umpluti cu ton)
- trei patru rosii decojite si taiate marunt+ 4-5 linguri de pasta de tomate subtire(eu am folosit o conserva de 400g rosii cubulete in sos tomat)
- 400g carne macinata amestec
- un varf de cutit de sare de lamaie(cine are bors de casa- bravo lui!)
- sare
- piper proaspat macinat
- un ou
- leustean verde
Sa purcedem acus la treaba ca am lenevit destul.
Intr-o oala punem apa cat sa o umplem 3/4 si o punem la foc moderat. Se adauga legumele taiate frumusel(sa dea bine in farfurie), un pic de ulei si se lasa pe foc pana sunt aproape fierte.
Carnea tocata se amesteca bine cu rosiile decojite si tocate si cu pasta subtire de tomate (las la alegerea gospodinelor daca sa aduge sau nu un pumn /doi de orez ales si spalat, eu nu am pus din motive de Monti- dar zau daca i-am simtit lipsa). Se amesteca bine si cu oul, sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Cand legumele sunt fierte (dar mai trebuie lasate olecuta), ne udam bine mainile si formam bilute din carne pe care le adaugam in oala. Aici imi permit sa intervin cu trei sfaturi:
1. nu faceti bilutele mari- nu da bine in farfurie si riscati sa se desfaca in ciorba
2. mainile trebuie udate permanent pentru a nu lasa compozitia sa se lipeasca de ele
3. Insist cu focul- trebuie sa fie moderat nu mare si nici deabea sa palpaie. Apa trebuie sa fiarba cand adaugam perisoarele.
Cand s-au ridicat toate la suprafata, se da focul micut si se acopera oala cu un capac. Timpul de fierbere este conditionat de marimea perisoarelor.
Daca va place mai rosie zama, adaugati pasta de rosii dupa ce s-a fiert carnea. Eu nu am adaugat. Imi place cum iese asa.
La sfarsit, dupa ce opriti focul, dizolvati sarea de lamaie in putina apa si adaugati in ciorba pana e acra dupa gustul vostru. Daca folositi bors, trebuie sa il fierbeti si il adaugati fierbinte in ciorba- tot dupa gust.
Leusteanul innobileaza mancarea asta, facand-o de neuitat.
Se serveste fierbinte cu sau fara smantana dar neaparat cu un ardei iute.
Pofta buna!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Nu stiu daca exista multi amatori de salata de sfecla rosie, mai ales daca exista alte optiuni (muraturi asortate, castraveti bulgarest...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥ ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Aceasta prajitura de post a fost prima prajitura incercata de mine, cand eram copila. Este o reteta foarte usor de facut si nu necesita i...