joi, 26 noiembrie 2009

Blogroll - ce este si la ce foloseste

Definitie: blogroll = o lista de bloguri dintr-un blog. De regula, contine bloguri citite si recomandate de proprietarul blogului, insa nu intotdeauna:) as adauga eu.
Nu cred ca exista bolg care sa nu aiba si blogroll. La inceput, cand lumea era mai buna si mai inocenta, in blogroll-ul fiecarui blog gaseai adresele altor bloguri, bloguri care erau citite in mod frecvent si erau recomandate de autorul blogului tuturor vizitatorilor . Adaugarea unui blog preferat in blogroll-ul blogului propriu era un semn de recunoastere si de apreciere. Citind blogroll-ul unui blog puteai cu usurinta recunoaste preferintele autorului acelui blog.
In ziua de azi insa, cei mai multi autori de blog fac " schimb de link-uri" intre ei. Incepatorii fac tot posibilul sa le apara numele blogului lor intr-un blogroll de pe un blog celebru, iar blogerii vechi fac tot posibilul ca numele blogului lor sa apara in cat mai multe blogroll-uri. Listuta asta a devenit un fel de lista publicitara. Foarte putini dintre blogeri chiar citesc in mod frecvent si chiar le plac blogurile afisate in blogroll-ul lor, insa "schimbul de link-uri" ii obliga sa afiseze toate blogurile care le fac lor "publicitate". Si astfel gasim pe cate un blog un carnat lung de blogroll care probabil contine toate blogurile existente pe internet :). Sa nu ma intelegeti gresit, nu condamn pe nimeni, mai ales ca si eu tot asa am procedat o vreme. Daca blogul tau apare intr-un blogroll de pe un blog mai vechi si cu mai multi vizitatori, atunci ai foarte mari sanse sa te viziteze si pe tine cineva si sa nu ramai in anonimat (asta daca chiar iti doresti mai multi vizitatori si nu-ti place intimitatea sau daca sincer crezi ca ai de spus lumii multe lucruri si ai nevoie de audienta).
Asezarea titlurilor in blogroll se poate face in mai multe feluri: alfabetic, in ordinea actualizarilor sau in ordinea adaugarii in blogroll, cu mini-poza, fara mini-poza, cu primele cuvinte din ultimul articol publicat, doar titlul ultimului articol publicat, sa fie afisate pe blog toate blogurile introduse in blogroll sau doar cateva. Totul tine de cateva casute bifate.


Nu-mi permit sa dau sfaturi despre cum sa ne formam lista si ce bloguri sa adaugam sau nu, sau dupa ce criterii sa ne luam. Fiecare este liber sa faca ce vrea pe tarlaua lui. Imi permit insa sa dau cateva sfaturi despre cum ar trebui sa arate blogroll-ul la finalizarea lui.
1. Blogrolul e frumos sa apara in sidebar (stanga, dreapta, mai sus, mai jos, la mijloc... nu conteaza). Am vazut ca unii autori de bloguri pun blogroll-ul in footer (la sfasitul blogului, in partea cea mai de jos). Nu arata bine. Lungeste inutil pagina de blog si e inestetic.
2. Blogurile ar fi frumos sa fie afisate in ordinea actualizarii lor, evitand astfel ca la inceputul blogroll-ului sa avem o gramada de bloguri neactualizate de foarte multa vreme. In acest fel, de fiecare data la inceputul blogroll-ului va fi titlul celui mai recent actualizat blog. Putem citi (noi si vizitatorii nostri care aleg sa viziteze si blogurile din blogroll-urile noastre) astfel cele mai recente articole si putem "cerne" blogurile, cele neactualizare "cazand" la sfarsitul blogroll-ului.
3. Putem "ascunde" o parte din blogroll pentru a nu mai fi asa de lung, alegand sa apara pe blogul nostru doar cateva (alegeti ce numar va convine). Calitatea blogroll-ului nu va fi afectata daca indepliniti conditia 2, pentru ca vor fi afisate primele 5 bloguri, de exemplu, recent actualizate.
Atat am avut de zis despre acest subiect. Sper ca am fost explicita si nu am jignit pe nimeni :)

PS Am numarat in acest articol cuvantul " blogroll" de 19 ori :) Si cu asta 20 :)
Va stept si cu alte intrebari despre orice tine de fatada blogului.

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana