duminică, 8 ianuarie 2017

Coronita cu mac


La multi ani tuturor!!! 2017 sa va fie asa cum vi-l doriti!

Nu stiu daca am mai mentionat acest lucru, dar eu mereu m-am temut sa fac cozonac. Stiu ca pe blog apar cateva retete de cozonac, dar niciuna nu este de cozonac adevarat, din ala de folosesti oua, lapte, unt si il framanti pana asuda grinda. Pentru ca mi-am propus sa scap de aceasta fobie si pentru ca vroiam sa fac un mic antrenament inainte de cozonacii de Craciun, am preparat coronita asta dodoloata si aromata.

Ingrediente:
***Aluat:
- 750g faina alba
- 60g unt
- 4 linguri indulcitor pudra (eu am folosit slim sugar) - se poate folosi zahar
- 2 oua mici
- 400 ml lapte caldut
- 2 pliculete drojdie uscata
- coaja de la o lamaie
***Umplutura:
- 500g mac macinat
- 3 linguri lapte praf
- 5 linguri indulcitor pudra (eu am folosit slim sugar) - se poate folosi zahar
- 600 ml lapte rece
***pentru uns:
- 1 ou
- 1 lingura lapte
***la final:
- zeama de la o lamaie
- 2 linguri indulcitor pudra (eu am folosit slim sugar) - se poate folosi zahar


Intr-un bol incapator am pus toata faina. La mijloc am format o gropita si in ea am pus drojdia uscata, o lingura indulcitor si putin lapte caldut, Am amestecat usor, incorporand si un pic de faina, apoi am lasat 10 minute sa se formeze maiaua.
Cand maiaua a inceput sa creasca, am adaugat in castron ouale intregi, restul de indulcitor, restul de lapte caldut, untul moale si coaja de lamaie, amestecand bine dupa fiecare (la inceput cu o furculita, apoi cu mana).


Am obtinut un aluat omogen si nelipicios, pe care l-am lasat sa creasca intr-un loc ferit de aer rece pana cand am pregatit umplutura.


Pentru umplutura am amestecat intr-un castron toate ingredientele necesare si le-am lasat ragaz de odihna 30 minute.


Pe masa usor unsa cu un strop de ulei am intins aluatul intr-o foaie dreptunghiulara grosuta.


Peste aluat am nivelat umplutura de mac.


Am rulat foaia si apoi am unit ruloul la capete, formand astfel coronita. Am asezat-o cu grija intr-o tava mare rotunda, captusita cu folie de silicon (sau hartie de copt) si am crestat-o cum se vede in imaginea de mai jos.


Intr-un castronel am amestecat un ou cu o lingura de lapte si cu acest amestec am uns coronita pe toate partile vizibile.


Am bagat tava in cuptorul fierbinte, pe raftul din mijloc, la foc mediu spre mic, pentru o ora si jumatate. Coronita creste foarte frumos la copt si miroase senzational de bine ♥♥♥


Coronita fierbinte am uns-o cu un amestec de zeama de lamaie si indulcitor (sau zahar) si apoi am lasat-o sa se raceasca bine pe un gratar.


Nu se lasa deloc in timpul racirii, ci ramane la fel de dodoloata si faina ♥♥♥


Se feliaza foarte frumos si este foarte buna ♥♥♥


In loc de mac ma gandesc ca puteti pune nuca macinata, sau rahat macinat impreuna cu o lamaie, sau crema de ciocolata.


Perfect langa o cana de lapte firbinte ♥♥♥
Sa ne fie de bine!

10 comentarii:

  1. Doamne! Ce minune, dragă Cristina! Mi-au plăcut întotdeauna dulciurile cu mac, dar coronița cu mac de la tine e absolut irezistibilă. Mulțumesc pentru rețetă, am s-o fac neapărat!

    Zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zina iti doresc sa ai parte de un an bun si zambetul sa nu-ti dispara de pe buze!
      Multumesc pentru ca inca imi esti alaturi! :*

      Ștergere
  2. Aproape că-i simt mirosul, ce dor mi-i de cozonăceală! Spre deosebire de Zina io ocolesc macul pe cât se poate, cred că doar checul ăla al tău o avut trecere :) Un an bun ție și blogului, care sper să nu mai sufere în ăst an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul asta am facut si eu cozonaci si inca dupa reteta Laurei Laurentiu :D Nu pot sa zic ca au fost perfecti, dar am fost tare mandra :D In plus s-au mancat pana la ultima frimitura :D
      Anul asta mi-am propus sa fiu mult mai activa pe bloguri, deci... :D

      Ștergere
    2. Uraaaaa, mi-ar fi mare bucurie să te citesc mai des. Poate luna asta ai vreme și de cozonac, de ai poze. L-aș încerca în februarie :) De nu-i in plan la tine, fac dupa coronita asta cu umplutura de halva si prune uscate, ca n-am uitat-o.

      Ștergere
  3. Hai că mi-am găsit motiv de cozonăcit. Am mult mac pe stoc:)))) Crisa, umplutura asta scrășnește? Adică macu ăla rămâne crud? Vreau să încerc rețeta sâmbătă și să știu la ce să mă aștept, oricum îl dăruiesc 95%.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, îs neatentă. E mac măcinat ce mă-sa să scrâșnească, Mario?! Am văzut abia în rețeta printată, pe ecran nu :)))))

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am avut cu ce macina macu, am pus intreg, mai putin. O iesit bun, dar cred ca varianta ta e mult mai grozava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si uite asa vin si eu la final sa zambesc frumos, sa ma mir cum de am ratat comentariile tale si sa-ti confirm ca macul macinat nu scartaie in dinti :D Mie imi place ala scartaitorul :D

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape