miercuri, 19 decembrie 2012
Tort "Fluturasul vesel"
Acest tort a fost facut pentru o domnisoara frumusica si zglobie, care a implinit 7 ani.
La multi ani inca o data Alisa!!! Sa ai o viata plina de noroc si veselie!!!
Ingrediente (tava folosita are diametrul de 28 cm):
*** Blat:
- 9 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri faina
*** Crema:
- 300 g ciocolata cu lapte
- 350 ml frisca lichida
*** Sirop:
- 3/4 cana cu apa
- 1 lingura zahar
- 1 fiola esenta de rom
*** Decor:
- 200 ml frisca lichida
- bombonele decor, argintii
- bombonele decor de ciocolata
Prima data am topit ciocolata in frisca lichida, pentru crema. Compozitia nu are voie sa fiarba. Se tine pe foc doar pana se topeste ciocolata. Compozitia rezultata, dupa ce s-a racit, am bagat-o la frigider, unde trebuie sa stea minim trei ore. Este de preferabil sa stea peste noapte, deci ar fi bine daca ar fi facuta in seara dinaintea pregatirii tortului.
Pentru blat, am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu cinci linguri de zahar, iar galbenusurile le-am frecat bine cu celelalte patru linguri de zahar. In spuma de albusuri am incorporat usor, cu miscari de jos in sus, galbenusurile si faina. Compozitia rezultata am turnat-o in tava captusita doar pe fund cu hartie de copt.
Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, la foc moderat, pe raftul din mijloc, pentru aproximativ 45 minute. Trebuie sa aiba o culoare aurie si sa treaca testul scobitorii.
Am lasat blatul sa se racoreasca in tava in care s-a copt, o jumatate de ora. L-am scos apoi din tava, am inlaturat hartia de copt de pe fund si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca bine. Dupa ce s-a racit, l-am taiat in patru foi.
Am scos castronul cu frisca + ciocolata din frigider si am batut bine compozitia cu mixerul pana cand a devenit spumoasa.
Am pregatit si siropul intr-o cana, apoi m-am apucat de cladit tortul.
Fiecare foaie de tort a fost insiropata cu ajutorul unei pensule. Din crema am oprit trei linguri de crema si restul l-am impartit in trei parti egale. Primele trei foi au fost unse cu crema.
Ultima foaie nu am uns-o cu crema, doar am insiropat-o.
Dupa ce tortul a fost cladit l-am taiat cu un cutit bine ascutit in felul urmator:
Am rearanjat bucatile de tort si am obtinut un fluturas.
Cu crema pastrata am uns fluturasul pe toate partile, pentru a ajuta frisca sa adere mai bine la blaturi.
De ornat am ornat cu frisca si cu bombonele decor.
Junioara mea a avut ideea de a pune doua scobitori in loc de antenute :D
Inainte sa ung fluturasul cu crema am facut o poza sectiunii:
Tortul a fost o surpriza foarte frumoasa pentru mica sarbatorita si a fost laudat de toti cei care l-au vazut si l-au gustat, prin urmare ma declar multumita :)
La multi ani inca o data Alisa!!!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Aceasta conserva am vazut-o prima data la soacra mea, acum cativa ani. Mi s-a parut foarte interesanta si mi-a placut foarte mult cand am...
-
Retete cu carne de iepure mai am postate pe blog, inclusiv tocanite. Tocana de iepure din aceasta postare este diferita de celelalte...
-
Musai sa puneti toamna asta macar un borcan mare cu pepene in saramura! O sa ma pomeniti la iarna! Pepenele murat are gust dulce-acrisor...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Am tot scris in anii trecuti, cand am facut inventarul borcanelor puse pentru iarna ( In camara 2012 ; In camara 2013 ), ca eu pastrez v...
-
Nu stiu daca exista multi amatori de salata de sfecla rosie, mai ales daca exista alte optiuni (muraturi asortate, castraveti bulgarest...
-
Este prima data cand pun pentru iarna castraveti bulgaresti. Curajul mi-a venit dupa ce am vizionat videoclipul Jamilei cu castravetii e...
-
Piersicule de vie sunt micute, foarte dulci si parfumate. Daca aveti ocazia sa cumparat/gustati o astfel de piersicuta, va asigur ca va v...
-
Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. ...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...