marți, 6 noiembrie 2012

Tort "Cufarul cu bani de aur"


De ziua fetitei mele am pus la cale o petrecere cu tema "piratii" si m-am gandit ca un tort in forma de cufar cu bani de aur s-ar potrivi perfect cu tema aleasa. S-a dovedit a fi o idee buna. Sarbatorita si invitatii au fost placut surprinsi de acest tort.
Trebuie sa recunosc ca alta imagine aveam eu in cap, dar nici cu ce mi-a iesit mie nu mi-e rusine. A trebuit sa imi bat un pic capul cum sa fac capacul cufarului si am avut noroc cu sotul meu, care mi-a dat ideea salvatoare si m-a salvat de la o mica partida de plans de nervi (asa reactionez uneori cand nu-mi iese cum vreau eu). Eu vroiam sa pun banuti pe toata suprafata tortului si capacul sa fie tot un pic ridicat dar foaia era prea subtire si se curba. Sotul meu m-a intrebat: " De ce nu ridici doar jumatate din capac?" Cum de nu ma gandisem si eu la asta? Cred ca ideile cele mai bune iti vin cand privesti detasat problema.
Ingrediente:
***Blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 2 linguri cacao
***Crema:
- 400ml frisca lichida
- 300g ciocolata cu lapte
***Glazura:
- 100ml smantana dulce pentru gatit
- 100g ciocolata amaruie
- 1 fiola esenta de rom
***Decor:
- bilute argintii de zahar
- banuti aurii de ciocolata

Pentru blat am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu 4 linguri zahar, iar galbenusurile le-am frecat cu celelalte 4 linguri de zahar, pana s-au albit. Peste spuma de albusuri am adaugat galbenusurile si faina amestecata cu cacao (lingura cu lingura!), amestecand usor, de jos in sus cu un tel. Compozitia obtinuta am turnat-o intr-o tava patrata, captusita pe fund cu hartie de copt.
Blatul l-am copt 40 minute, la foc mediu, pe raftul de mijloc al cuptorului.
Eu coc blaturile de fiecare data cu o zi inainte de a le umple cu crema. Astfel sunt mai usor de taiat.
A doua zi am taiat blatul in 4 foi si am pregatit crema.
Pentru crema, am topit ciocolata in frisca lichida. Atentie! Frisca nu trebuie sa fiarba!  Am tinut craticioara pe foc pana cand a inceput ciocolata sa se topeasca, apoi am oprit focul si am amestecat continuu cu o lingura pana cand s-a topit toata ciocolata. Compozitia obtinuta am bagat-o la frigider pentru minim 3 ore.
Dupa cele 3 ore de repaos, am batut frisca cu ciocolata cu un mixer, pana am obtinut o spuma aerata si teapana. Am impartit crema in trei parti egale.
Pe fiecare foaie de blat am pus cativa fulgi de cereale cu cacao (nu este obligatoriu!) si apoi i-am acoperit cu crema. Nu am insiropat foile pentru ca erau subtiri si crema era destula.



Peste a treia foaie de blat unsa cu crema am lipit pana la jumatate a patra foaie de blat. Cu ajutorul unor scobitori lungi, cu un fel de nod la capat, am sustinut cealalta jumatate de foaie de blat, astfel incat sa para ca am ridicat capacul cufarului.
Din folie de aluminiu am facut o tavita de dimensiunea lacasului ce ramanea neacoperit de blat si am asezat-o in acel lacas. Tavita am umplut-o cu banuti aurii de ciocolata si am tintuit-o tot cu scobitori.


Am pregatit glazura (am topit ciocolata in smantana dulce pentru gatit si am adaugat si esenta de rom) si dupa ce s-a racit am turnat-o cu grija peste tort.
La final am asezat bombonelele argintii si lumanarile.
Pana la servire am pastrat tortul la frigider.



Si asa arata sectiunea:


La multi ani puiul nostru! Sa fii sanatoasa si desteapta, frumoasa si iubita, norocoasa si apreciata!

PS despre petrecere, decoratii, mancare, jocuri, voi vorbi intr-o alta postare.

16 comentarii:

  1. La multi ani puiului vostru!!!
    Sa fie sanatoasa si inteleapta !

    RăspundețiȘtergere
  2. E minunata comoara voastra aurie! Capacele se fac usor din pasta de zahar, din ce am retinut eu la astea din blat ingineria este ca unul dintre blaturile interioare sa fie mai ingust, asa incat suprapunand unul mai lat, la mijloc sa-ti ramana deschizatura. Dar, frumos, frumos ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, eu cu pasta de zahar nu am lucrat niciodata pana acum. Mi-e frica de ea :D
      Tortul meu nu arata ca in visele mele, dar nu e un tort urat :D

      Ștergere
  3. La Multi Ani puiutului tau!! Foarte frumos tortul!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, sint sigura ca oricum ar fi aratat tortul tau, cea careia ii era destinat l-ar fi apreciat.
    Tortul tau este minunat iar fetita ta o norocoasa sa aiba asa o mamica ambitioasa.
    Ii doresc tot binele din lume, sanatate si mult noroc.
    La multi ani, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kyra, sa stii ca mi-au mers la inima cuvintele tale. Stand acum si gandindu-ma la ziua aceea, realizez ca junioara s-ar fi multumit si cu un tort normal, fara brizbrizuri :D
      Sunt o norocoasa pentru ca am un copil destept, frumos, sanatos si harnic :D Ambitiile mele, uneori stupide, nu ar trebui sa-mi ocupe mintea atat de mult, nu? :))
      Multumesc! :*

      Ștergere
    2. Nici vorba. Tot ce ne ambitioneaza ne face mai buni. Mereu trebuie sa fim in competitie cu noi insine. Sincer, ai toata admiratia mea. Tortul este minunat. Si pup copilul caruia i-a fost destinat. Bravo copile care aduci atita mindrie parintilor tai.

      Ștergere
  5. La multi ani fetei tale! Tortul e cel mai frumos si original cadou. Va pup pe amandoua!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos si inspirat tortul tau!La multi ani fetitei!! Sa creasca mare si sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua!
    am o intrebare: de unde ati luat banutii aurii de ciocolata?
    am si eu nevoie si nu stiu unde se gasesc.
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banutii i-am cumparat de la un magazin de cartier. Au costat 0.2 lei bucata.

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape