De ziua fetitei mele am pus la cale o petrecere cu tema "piratii" si m-am gandit ca un tort in forma de cufar cu bani de aur s-ar potrivi perfect cu tema aleasa. S-a dovedit a fi o idee buna. Sarbatorita si invitatii au fost placut surprinsi de acest tort.
Trebuie sa recunosc ca alta imagine aveam eu in cap, dar nici cu ce mi-a iesit mie nu mi-e rusine. A trebuit sa imi bat un pic capul cum sa fac capacul cufarului si am avut noroc cu sotul meu, care mi-a dat ideea salvatoare si m-a salvat de la o mica partida de plans de nervi (asa reactionez uneori cand nu-mi iese cum vreau eu). Eu vroiam sa pun banuti pe toata suprafata tortului si capacul sa fie tot un pic ridicat dar foaia era prea subtire si se curba. Sotul meu m-a intrebat: " De ce nu ridici doar jumatate din capac?" Cum de nu ma gandisem si eu la asta? Cred ca ideile cele mai bune iti vin cand privesti detasat problema.
Ingrediente:
***Blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 2 linguri cacao
***Crema:
- 400ml frisca lichida
- 300g ciocolata cu lapte
***Glazura:
- 100ml smantana dulce pentru gatit
- 100g ciocolata amaruie
- 1 fiola esenta de rom
***Decor:
- bilute argintii de zahar
- banuti aurii de ciocolata
Pentru blat am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu 4 linguri zahar, iar galbenusurile le-am frecat cu celelalte 4 linguri de zahar, pana s-au albit. Peste spuma de albusuri am adaugat galbenusurile si faina amestecata cu cacao (lingura cu lingura!), amestecand usor, de jos in sus cu un tel. Compozitia obtinuta am turnat-o intr-o tava patrata, captusita pe fund cu hartie de copt.
Blatul l-am copt 40 minute, la foc mediu, pe raftul de mijloc al cuptorului.
Eu coc blaturile de fiecare data cu o zi inainte de a le umple cu crema. Astfel sunt mai usor de taiat.
A doua zi am taiat blatul in 4 foi si am pregatit crema.
Pentru crema, am topit ciocolata in frisca lichida. Atentie! Frisca nu trebuie sa fiarba! Am tinut craticioara pe foc pana cand a inceput ciocolata sa se topeasca, apoi am oprit focul si am amestecat continuu cu o lingura pana cand s-a topit toata ciocolata. Compozitia obtinuta am bagat-o la frigider pentru minim 3 ore.
Dupa cele 3 ore de repaos, am batut frisca cu ciocolata cu un mixer, pana am obtinut o spuma aerata si teapana. Am impartit crema in trei parti egale.
Pe fiecare foaie de blat am pus cativa fulgi de cereale cu cacao (nu este obligatoriu!) si apoi i-am acoperit cu crema. Nu am insiropat foile pentru ca erau subtiri si crema era destula.
Peste a treia foaie de blat unsa cu crema am lipit pana la jumatate a patra foaie de blat. Cu ajutorul unor scobitori lungi, cu un fel de nod la capat, am sustinut cealalta jumatate de foaie de blat, astfel incat sa para ca am ridicat capacul cufarului.
Din folie de aluminiu am facut o tavita de dimensiunea lacasului ce ramanea neacoperit de blat si am asezat-o in acel lacas. Tavita am umplut-o cu banuti aurii de ciocolata si am tintuit-o tot cu scobitori.
Am pregatit glazura (am topit ciocolata in smantana dulce pentru gatit si am adaugat si esenta de rom) si dupa ce s-a racit am turnat-o cu grija peste tort.
La final am asezat bombonelele argintii si lumanarile.
Pana la servire am pastrat tortul la frigider.
Si asa arata sectiunea:
La multi ani puiul nostru! Sa fii sanatoasa si desteapta, frumoasa si iubita, norocoasa si apreciata!