Foietaj aperitiv


Golirea frigiderului si a congelatorului pentru o spalare ce devenise necesara, a scos la iveala un pachet de aluat de foietaj Bella, ceva salam, un  rest de cascaval, un sfert de praz, o jumatate de ardei gras verde si un ou. Ce sa fac cu ele? De aruncat nu poate fi vorba. Am dat bani pe ele si sunt in termen de valabilitate :) Separat, fiecare, nu arata interes. Dar adunate si impreunate? N-are ce sa iasa rau. Ideea a venit, ingredientele erau pe masa, nu mi-a mai ramas decat sa le asez pe toate frumos in tava si sa incing cuptorul.
Recapitulare ingrediente pentru cine n-a inteles despre ce e vorba:
- un pachet aluat foietaj - recomand Bella
- salam sau sunca
- cascaval
- praz
- ardei gras
- 2 linguri bulion imbunatatit, dupa gust, cu ceva condimente (piper macinat, cimbru, chili, ...)
- un ou
- niscaiva seminte pentru decor  - eu am folosit seminte de in si de susan
N-am canditati exacte pentru ca nu am cantarit nimic, insa asta nu e un impediment. Sunt de parere ca in anumite ocazii trebuie sa ai incredere in instincte si sa dai frau liber imaginatiei, mai ales cand este vorba doar de o alaturare de ingrediente ce nu necesita un tratament special sau respectarea unor canditati. De asemenea, se poate jongla cu umplutura in sensul ca poti pune ce ai tu in frigiderul tau, nu te lua dupa frigiderul meu :)
La treaba acum!
Aluatul de foietaj se lasa la dezghetat, insa numai pana cand se poate lucra cu el. Daca se lasa prea mult, devine greu de manevrat, lipicios si se rupe repede. In nici un caz nu decongela aluatul in cuptorul cu microunde! Mai bine scoate-l din congelator seara si lasa-l in frigider pana a doua zi.
Intinde foaia de aluat cu grija si unge-o cu bulion imbunatatit pe toata suprafata, insa cu zgarcenie. Pe jumatate din suprafata aseaza in straturi felii de salam, felii de ardei gras, praz, cascaval ras.


Aducem partea libera de aluat peste umplutura si punem plicul in tava captusita cu hartie de copt. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita si il taiem in forma dorita, fara a despartii aluatul in bucatele individuale.


Ungem aluatul cu ou batut si presaram semintele.


Tava o bagam la cuptor, la foc moderat, pe raftul de sus, pentru 30-40 minute.


Se serveste calda sau rece, langa o bere :) Sau nu :)
E buna si a doua zi? DA!
E buna si a treia zi? Nu stiu, ca s-a terminat :)
Se face repede, e buna si ieftina. Ce altceva cauti la o reteta?
Pofta buna!

6 comentarii:

  1. arata delicios! cand mai fac platou suedez am sa incerc reteta ...adela... o zi frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place...felicitari pentru ingeniozitatea de a combina ingredientele!

    ps.ti-am copiat link-ul, o sa-l pun la mine pe blog...sper sa nu te superi!

    o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Adela :) Neaparat sa incerci! Sigur va avea succes :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Violette de ce sa ma supar? Suntem liberi sa facem ce vrem, dar in limita bunului simt :)
    Multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase. Te mai astept in vizita :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foietajul...cel mai simplu si cel mai bun! Ti-au iesit minunate bucatelele de foietaj aperitiv! Cred ca sunt delicioase!!! Si noi adoram acest aluat absolut divin:D!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iulia, multumesc frumos :) Poate incerci si tu reteta ca e tare simpla :)

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...