miercuri, 20 octombrie 2010

Choux a la creme - Mini eclere


O data cu Prajitura Kinder, am facut si aceste mini eclere simpatice si bune. Reteta este una care-mi place mie, cu putine ingrediente si rezultat garantat si nesteptat de bun :)

Ingrediente:
- 250ml apa
- 100g de unt (eu am folosit unt cu 82% grasime)
- 150g faina
- 4 oua

Intr-o cratita mai inalta punem apa si untul la fiert. Cand incepe sa fiarba, adaugam faina, toata odata, si amestecam bine pana obtinem un aluat compact care se dezlipeste de cratita. Tinem aluatul pe foc inca 1-2 minute, amestecand in cotinuare, pentru a-l mai usca un pic.


Dam cratita deoparte de pe foc si lasam aluatul sa se racoreasca pana ce putem tine un deget in el fara a ne arde. Dupa ce s-a racorit cat trebuie, incorporam ouale unul cate unul cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul unui robot de bucatarie care are si functia de amestecat aluatul. Este foarte important sa nu adaugam alt ou in coca pana cand oul dinaintea lui nu a fost incorporat perfect in coca. Va anunt ca trebuie ceva forta pentru etapa asta, iar daca nu aveti un robot de bucatarie care sa va ajute, faceti cum am facut eu si apelati la forta sotului/prietenului/fratelui mai mare/tatalui/bunicului mai in putere :)





Dupa ce am incorporat toate ouale, am bagat cratita cu aluat la frigider pentru o ora.
Inainte sa scot aluatul din frigider,aproximativ cu 20 minute, am dat drumul la cuptor si l-am lasat sa se incinga.
In tava captusita cu hartie de copt punem gramajoare de aluat, cu ajutorul unei lingurite. Nu faceti gramajoare mari si nici nu le puneti una langa alta pentru ca ele cresc foarte mult la copt. Ca sa va faceti o idee: cand am pus coca in tava era de marimea unei nuci, iar dupa coacere erau de marimea unui ou mare :) Daca doriti sa faceti eclere cu forma clasica, faceti betisoare din aluat.
Tava pregatita astfel o bagam la caldura cuptorului, pe raftul cel mai de sus, pentru 15 minute la foc mare si apoi la foc moderat pana se bronzeaza frumos.






Dupa ce s-au racit, le umplem cu crema preferata sau cu budinca si/sau cu frisca si le pudram cu zahar sau le glazuram cu ciocolata.


Umplutura dulce nu este obligatorie pentru aceste mini-eclere. Le puteti umple cu icre sau cu crema de branza sau cu crema de sunca sau cu orice va trece prin cap si veti avea astfel un aperitiv foarte simpatic si ingenios :)
Din cantitatile date ies 30-35 mini-eclere, deci reteta asta este una spornica :) Eu nu am stiut cate ies si pentru ca ingredientele mi s-au parut putine am facut canditate dubla :)) Va dati seama ca m-am trezit cu 70 de mini-eclere?!? :))


Reteta este preluata de pe blogul Dimineti insorite

11 comentarii:

  1. Or fi fost, insa eu nu am mai apucat :)
    Trebuie sa mai fac o tura, sa le gust si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acelasi aluat, copt identic, il poti folosi la aperitive, chiar umplut cu salata orientala, nu doar icre, crema de branza,vinete. Dar, asta stii deja!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Umplutura dulce nu este obligatorie pentru aceste mini-eclere. Le puteti umple cu icre sau cu crema de branza sau cu crema de sunca sau cu orice va trece prin cap si veti avea astfel un aperitiv foarte simpatic si ingenios :)" - asta am scris in articol, deci ... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci, n-am fost atenta cu gandu la kinderoasa:)Stiam eu ca suntem gand in gand!

    RăspundețiȘtergere
  5. Astept reteta ta :) aici :
    http://deeafildan.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria, stii vorba aia : mintile geniale gandesc la fel :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai nu mai astepta si fa si tu o tura de mini-eclere :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna & multumesc pt ideea pe care mi-ai dat-o!Am gasit aseara reteta & azi am incercat.Mi-a iesit,am o gramada de gogosele pe care indata le umplu.O singura adaugare as avea:in loc sa ma chinui sau sa apelez la sotul meu pentru a mesteca fiecare ou cu lingura,am mestecat cu mana.Chiar & asa,a fost destul de greu.Am pus in tava cu un pos din cel pt cofetarie & au iesit f aspectuoase.
    Inca o data,mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grey, mie nu-mi prea place sa ma murdaresc pe maini, mai ales daca am manichiura proaspat facuta :D Aluatul asta devine foarte lipicios dupa adaugarea oualor, deci eu nu recomand amestecarea aluatului cu mana.
      Ma bucur tare ca au iesit asa cum ti-ai dorit :) Sa le mancati sanatosi si cu pofta!
      Multumesc pentru increderea acordata si pentru impresii! :)

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape