miercuri, 20 octombrie 2010

Choux a la creme - Mini eclere



O data cu Prajitura Kinder, am facut si aceste mini eclere simpatice si bune. Reteta este una care-mi place mie, cu putine ingrediente si rezultat garantat si nesteptat de bun :)
Ingrediente: - 250ml apa - 100g de unt (eu am folosit unt cu 82% grasime) - 150g faina - 4 oua
Intr-o cratita mai inalta punem apa si untul la fiert. Cand incepe sa fiarba, adaugam faina, toata odata, si amestecam bine pana obtinem un aluat compact care se dezlipeste de cratita. Tinem aluatul pe foc inca 1-2 minute, amestecand in cotinuare, pentru a-l mai usca un pic.

Dam cratita deoparte de pe foc si lasam aluatul sa se racoreasca pana ce putem tine un deget in el fara a ne arde. Dupa ce s-a racorit cat trebuie, incorporam ouale unul cate unul cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul unui robot de bucatarie care are si functia de amestecat aluatul. Este foarte important sa nu adaugam alt ou in coca pana cand oul dinaintea lui nu a fost incorporat perfect in coca. Va anunt ca trebuie ceva forta pentru etapa asta, iar daca nu aveti un robot de bucatarie care sa va ajute, faceti cum am facut eu si apelati la forta sotului/prietenului/fratelui mai mare/tatalui/bunicului mai in putere :)




Dupa ce am incorporat toate ouale, am bagat cratita cu aluat la frigider pentru o ora.
Inainte sa scot aluatul din frigider,aproximativ cu 20 minute, am dat drumul la cuptor si l-am lasat sa se incinga.
In tava captusita cu hartie de copt punem gramajoare de aluat, cu ajutorul unei lingurite. Nu faceti gramajoare mari si nici nu le puneti una langa alta pentru ca ele cresc foarte mult la copt. Ca sa va faceti o idee: cand am pus coca in tava era de marimea unei nuci, iar dupa coacere erau de marimea unui ou mare :) Daca doriti sa faceti eclere cu forma clasica, faceti betisoare din aluat.
Tava pregatita astfel o bagam la caldura cuptorului, pe raftul cel mai de sus, pentru 15 minute la foc mare si apoi la foc moderat pana se bronzeaza frumos.





Dupa ce s-au racit, le umplem cu crema preferata sau cu budinca si/sau cu frisca si le pudram cu zahar sau le glazuram cu ciocolata.

Umplutura dulce nu este obligatorie pentru aceste mini-eclere. Le puteti umple cu icre sau cu crema de branza sau cu crema de sunca sau cu orice va trece prin cap si veti avea astfel un aperitiv foarte simpatic si ingenios :)
Din cantitatile date ies 30-35 mini-eclere, deci reteta asta este una spornica :) Eu nu am stiut cate ies si pentru ca ingredientele mi s-au parut putine am facut canditate dubla :)) Va dati seama ca m-am trezit cu 70 de mini-eclere?!? :))

Reteta este preluata de pe blogul Dimineti insorite

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana