joi, 14 octombrie 2010

Prajitura Kinder


De foarte multa vreme imi tot fac curaj sa fac prajiturica asta. Mi se parea complicata si cu prea multe ingrediente :) Vizita unor prieteni dragi cerea ceva spectaculos pentru desert, prin urmare mi-am zis :" Asta e momentul!" Mi-am luat inima in dinti, m-am documentat pe blogul Laurei Laurentiu - Retete ca la mama, mi-am scris lista de ingrediente si am plecat la cumparaturi. De fabricarea prajiturii m-am apucat tarziu in noapte, dupa ce s-au culcat cei ai casei, pentru a ma concentra mai bine :) Am spus "Doamne ajuta!", mi-am facut semnul crucii si m-am apucat de treaba.

Ingredientele pentru o tava mare (tava de la aragaz) sunt urmatoarele:
**Foi:
- 10 oua
- 200 grame zahar
- 2 pachetele de zahar vanilat
- 5 linguri pline cu gris
- 5 linguri pline de faina
- 5 linguri pline de cacao amara
- 5 linguri de miere (de salcam)
- 1,5 pac. de praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei

** Glazura 1 (cea dintre cele doua straturi de crema alba):
- 120 grame ciocolata de menaj
- 70 de grame de unt
- 1 lingura de apa
- 2 linguri de ulei

** Glazura 2 (cea de la suprafata):
- 220 de grame de ciocolata de menaj
- 100 grame de unt
- 3 linguri de ulei
- 1 lingura de apa
- 1 lingura zahar praf

** Crema:
- 700 mililitri de smantana pentru frisca (eu am folosit 1000ml Hulala pentru ca vroiam mai multa crema)
- 1 pachetel de gelatina instant sau 2 pachetele de intaritor de frisca (eu am folosit intaritor de frisca)
- 3 linguri de lapte
- 2 lingura de miere (eu am folosit tot de salcam)
- 1/2 de lingura de esenta de vanilie (eu am folosit 2 plicuri de zahar vanilat si 1 fiola de esenta vanilie).

Stiu, este o lista lunga :) dar prea imi doream sa incerc reteta asta :)

Separam albusurile de galbenusuri in castroane separate. Batem galbenusurile cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute, cu mixerul, pe viteza cea mai mare, pana ce obtinem o crema densa.



Adaugam faina, praful de copt, cacao si grisul.
In aceasta etapa eu aveam in castron o coca groasa, de n-o puteam amesteca cu lingura :) Ceva n-a fost bine. Ori ouale mele au fost prea mici, ori lingurile de faina, gris, cacao au fost prea pline... Nu stiu. Cert este ca nici in o mie de ani nu as fi putut incorpora albusurile batute spuma in coca aia. Avea consistenta ciocolatei de casa:) si gustul la fel:) Chiar eram descurajata si eram pe punctul de a lasa balta totul, ba chiar ma gandeam sa mananc cu lingurita toata coca aia :))
Sa nu uit: ATENTIE!!!! Nu gustati din coca! Nu va veti putea opri din "gustat" :)))
Dupa momentul de disperare, am continuat sa adaug restul ingredientelor, in speranta ca se va rezolva. Am adaugat laptele, uleiul si mierea. Disperarea continua sa creasca. Amestecul nu arata deloc bine. In disperare de cauza, am mai adaugat lapte putin cate putin (aproximativ 100ml) pana cand am crezut eu ca e bine.
Am batut spuma tare albusurile de ou cu un praf de sare si le-am amestecat usor, de jos in sus, cu cealalta compozitie. Compozitia finala iese destul de lichida.


Data viitoare cand voi mai face prajitura asta, voi face asa cum stiu eu. Adica voi amesteca galbenusuri doar cu jumatate din cantitatea de zahar, albusurile le voi bate spuma tare cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar, voi amesteca albusurile cu galbenusurile usor, numai de jos in sus, apoi voi adauga celelalte ingrediente lingura cu lingura. Astfel sigur scap de coca tapanoasa (si gustoasa :)) ).
Sa ne intoarcem la reteta :)
Impartim compozitia obtinuta in doua si coacem doua foi in tavi gemene captusite cu hartie de copt. Laura spunea ca 12-13 minute in cuptor sunt suficiente pentru ca blaturile sa fie gata. Ei bine, la mine dupa 15 minute nu era gata. Mari batai de cap am avut cu reteta asta :) Am lasat la cuptor, pe raftul cel mai de sus, chiar sub gril, aproximativ 25 minute pana au fost gata. La fund s-au bronzat chiar bine pana au fost gata si deasupra :)
Foile le lasam la racit fara a aindeparta hartia de pe ele.
Pana cand facem drum batatorit pe langa cuptor, preparam glazura 1 din toate ingredientele indicate, pe foc mic, fara a ajunge la fierbere, apoi dam craticioara deoparte sa se racoreasca.


Crema:
Mixam bine frisca lichida si adaugam pe rand si restul ingredientelor. Rezulta o crema teapana bine:


Dupa ce foile s-au racorit, purcedem la asamblare.
Pe o foaie de blat, asezata pe o tava, intindem in strat gros jumatate din crema si nivelam bine. Peste crema intindem glazura 1 racita.



Acum trebuie sa bagam tava cu prajitura cateva minute la frigider, pentru ca glazura sa se intareasca bine. Eu am lasat 15 minute, pana am spalat vasele :)
Intr-o craticioara topim si ingredientele pentru a doua glazura (glazura 2 ca sa ne intelegem ) si o lasam la racorit.
Dupa ce scoatem tava din frigider, intindem peste glazura 1 a doua jumatate de crema si nivelam bine.


Cu atentie asezam a doua foaie de blat si indepartam hartia.


Deasupra prajiturii turnam glazura 2 racorita bine si nivelam. Dupa toate astea, bagam prajitura la frigider si uitam de ea vreo 2-3 ore inainte de a o servi. Eu am lasat-o peste noapte, ca doar nu era sa tai prajitura la 2.30 dimineata :) Sau puteam ? :)


De taiat, o taiem cu un cutit incalzit in apa fierbinte.



De mancat s-a mancat, de placut a placut, insa a iesit multa :) Ne-a ajuns o saptamana :)) Prea curand nu o mai fac, insa cand totusi o voi mai face, injumatatesc cantitatile si fac o tava mica.
Pentru mine reteta asta a fot un esec, chiar daca laudele n-au contenit sa vina valuri valuri ;) Se simtea gustul de ars :( Prietena mea Lea mi-a spus un lucru foarte dragut atunci cand a mancat prajitura : " Eu nu prea mananc prajituri, insa imi place tot ce e ars." :))) Ea a vrut sa fie draguta si eu o iubesc, insa a zis un adevar dureros pentru orgoliul meu :) Teodora nu a mancat nici macar o bucatica, insa ea oricum nu prea e cu ciocolata. Toti ceilalti insa au fost incantati:)
Inchei aici probabil cel mai lung post al meu. Incercati si voi reteta asta pentru ca e cava deosebit, invatati din greselile mele, apoi dati-mi si mie de veste cum v-a iesit si daca v-a placut :)
Pofta buna!

12 comentarii:

  1. Ti-a iesit perfect, Cristina.Nici eu nu m-am incumetat, mi-ai dat curaj.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Lilly esti prea draguta :) Multumesc frumos!
    Bafta si te astept cu detalii si cu dovezi :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Cristina, imi pare rau ca te-a descurajat reteta asta. Eu n-am facut prajitura asta, insa blatul il fac destul de des. Si imi place la nebunie. Se taie frumos si in doua... ce sa mai zic.. e genial. :D
    Pentru fiecare 2 ouă adaugi 40 g de zahăr, 1 lingură de griș, o lingură făină, o lingură cacao, o lingură miere, 10 ml lapte și 50 ml ulei (Asta sa te ajut la injumatatit :D). Se mai adaugă puțin zahăr vanilat, sare și praf de copt.
    Si aici http://ancafish.blogspot.com/search/label/prajitură%20de%20iarnă acelasi blat dar fara cacao. Eu cred ca ora tarzie a fost problema. Rezultatul pare excelent. Si zau ca as manca o bucatica.
    Si inca un pont (sper ca nu te superi): amesteci o lingura de albus batut spuma in compozitia "tare" cu galbenusurile si apoi o sa poti incorpora toata spuma. Te-am pupat si felicitari! Le meriti!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Da, arata bine :)

    Anca mutumesc frumos pentru incurajare si pentru sfaturi :* Cum sa ma supar? Omul cat traieste invata :) Data viitoare cand voi mai face reteta asta, voi lua in considerare sfaturile tale :)

    Draga anonim salutari si tie! Eu fac bine multumesc, ceea ce sper ca faci si tu :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. De n-ar trebui sa fug la birou, amu' as incerca-o!Imi aduc aminte ca am si eu reteta listata pe undeva, da' mi-o fost teama de procesu' tehnologic complicat. Sa faci bine sa gasesti o solutie, care sa presupuna ca atunci cand intru p'aci(toata ziua!)sa pot si gusta minunatii, altfel ma ai pe constiinta!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Maria esti tare draguta :) Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Alea n-o fost cuvinte frumoase, ci durerea unui privitor!Mi-am gasit reteta listata,pana reusesc sa o pregatesc, cu asta-mi ostoiesc pohta ce-o pohtesc!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Maria sa-mi dai de veste cand o faci :) Sunt tare curioasa daca vei intampina aceleasi probleme ca si mine.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Ti-a reusit destul de bine, Cristina, te-as ruga sa editezi si sa inlocuiesti linkul cu acesta: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-kinder-pingui.html.

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Like Box