miercuri, 31 decembrie 2008

Sarmalele, oala si fumul


Sa va spun si eu despre minunatele mele sarmale in vasul roman cu capac.

Le-am infasurat, le-am bibilit, le-am asezat frumos in oala si le-am bagat la caldura cuptorului. Nu trece o ora si casa mea s-a umplut de fum. De unde fum?

Scot oala din cuptor, scot ceva zeama care imi parea ca da pe-afara si bag iar oala la cuptor.In casa in continuare fum de-l taiai cu cutitul...Deschid geamurile, aerisesc, risc sa fac pneumonie(ca de, eu cand fac mancare stau in maieu/maiou), dar fumul nu se da dus si pace. Incerc o alta alternativa si incerc sa-l ignor, poate se supara si trece. Da de unde frate! Se incapatana sa ramana in ciuda eforturilor mele. Treaba cu ignoratul (si cu curentul rece ce-l simteam deja la coaste ) a durat vreo doua ore bune. Capitulez si sting focul la cuptor cu gandul sa incerc alta data. Un gand jucaus si pofticios ma impinge sa dau capacul la o parte sa admir frumusete de sarmale infuriate si fierbinti. Nu puteam eu sa stau cuminte? Nu puteam sa pun pe altcineva? Nuuuuu!!!!

Asa ca m-am delectat cu privelistea sinistra si intunecata oferita de niste mogaldete aproape carbonizate ce-si iteau capusoarele dintr-o masa intunecata si fara pic de lichid.Minunata mea oala se fisurase, iar lichidul se scursese frumusel si tiptil in cuptor unde se transformase intr-un fum innecacios si nesuferit si in ceva lipicios si negru pe plita cuptorului.Sotul meu vine atunci cu ideea minunata:" Lasa ca punem deasupra smantana si nu se mai vede cat sunt de bronzate."

Si asta a fost povestea" Sarmalele, oala si fumul".

Nu am pozat minunatia pentru ca nu merita. Nu a fost cuminte.
Poza minunata luata de AICI

6 comentarii:

  1. Vasul se lasa la inmuiat sub baie de apa cel putin 20 de minute inainte de a fi folosit. Si asta de fiecare data cand il folosesti. In mod normal trebuia sa ai instructiuni la el. Nu e simplu, dupa ce ai gatit in el, se spala si se lasa zile in sir la uscat, neacoperit, altfel mucegaieste daca il pui in dulap mai devreme. Apa intra in peretii vasului si dupa aia poate fi bagat in cuptor. Succes...data viitoare! Si la multi ani!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Scumpa Marilena, nu am vasul de ieri. Am mai gatit in el si de fiecare data l-am lasat la inmuiat mai mult de doua ore, iar mancarea a iesit delicioasa. De data asta a fost cu ghinion. Am ramas si fara sarmale si fara vas...

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Cristinica,merg si in tuci facute si ies delicioase, noi avem vas din ala dar dupa 2 ani de facut in el ne-am lasat de el,ca e prea mare,poate cand voi avea o familie mai mare sa il folosesc,deocamdata fac intr-o oala emailata stil tuci .Ai "condei" mai vrem povestiri m-ai distrat copios.
    pupici si La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi cer iertare, am crezut ca nu l-ai inmuiat inainte. Daca ai gatit de multe ori in el inainte, atunci chiar ca a fost ghinion... Asta este, desi sunt vasele cele mai indicate pentru gatit (sunt cele mai ecologice), sunt dupa parerea mea, cele mai pretentioase. O alternativa foarte sanatoasa, care nu elibereaza metal in alimente, este inoxul, si nu apar probleme deloc...

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am idee cum m-am ratacit p'aci, da' ce fain ii:))Cu vasul ceramic pan acum n-am avut nacazuri, dar cele termorezistente m-au terminat, pe unu l-am asezat fierbinte pe gresie si s-o dus, in frac'su am turnat apa rece si asa si-o dat duhu:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, din "vina" ta am recitit acest post si am ras cu gura pana la urechi :)) Parca a fost ieri! Si acum imi aduc perfect aminte cum s-a intamplat! Iti dai seama ce m-a marcat momentul asta? :))
      Vase din sticla termorezistenta am si eu 3 bucati dar sincer iti marturisesc ca nu prea gatesc in ele. Motivul? Nici unul special. Pur si simplu mi se par prea fragile pentru razboiul din bucataria mea :D

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape