duminică, 27 ianuarie 2013

Gogosi umplute cu varza (de post)


De cand am invatat de la soacra mea sa fac gogosi de post, nu exista luna a anului in care sa nu le prepar de minim 2 ori. Noua ne plac mult si de foarte multe ori m-au scos din impas cand a fost vorba de musafiri sau de pregatirea pachetelului pentru scoala/serviciu/excursie.
Cu o alta ocazie am umplut aceste gogosi cu sunca si cu cascaval si au fost minunate!  Fetitei mele i-au placut in mod deosebit si ori de cate ori fac gogosi ma intreaba daca le fac umplute cu sunca si cascaval.
Zilele trecute am facut aluatul pentru gogosi de post si pentru ca aveam o varzuca care statea stinghera in camara, m-am gandit ca sigur o sa le placa mesenilor niste gogosi cu varza. Am avut dreptate! Nu apucam sa le scot bine pe farfurie, ca si dispareau! A trebuit efectiv sa ascund ultimele 4 gogosi ca sa pot sa le fac poza. Bineinteles ca dupa ce am terminat, gogosile au disparut instantaneu. smiley7027.gif

Ingrediente:

- 500g faina (cantitatea este aproximativa deoarece e posibil sa mai fie nevoie de 3-4 linguri faina in plus)
- 200 ml apa calda
- 12g drojdie proaspata (o jumatate de cubulet)
- 1 lingura zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura margarina
- ulei pentru prajit
- 1 varza (1- 1 1/2kg)
- 1 ceapa mare
- 6 linguri ulei
- sare, piper macinat, cimbru uscat

Prima data m-am ocupat de umplutura. Varza tocata marunt am frecat-o in pumni cu un praf de sare. Am calit in ulei ceapa tocata marunt cu sare (1 lingurita rasa), piper macinat (1/2 lingurita) si cimbru uscat (1 lingurita plina). Cand ceapa a devenit sticloasa, am adaugat varza scursa bine de zeama lasata. Focul l-am pastrat mic si am amestecat mereu, pentru a evita prinderea de fundul cratitei.
Cand varza si-a schimbat culoarea, devenind galbuie, am oprit focul.
Modul de lucru si poze cu prepararea aluatului gasiti aici:
http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2010/11/gogosi-delicioase-si-pufoase-de-post.html

Din coca am rupt bucati de aluat pe care le-am intins cu un facalet pe blatul de lucru, intr-o foaie nu foarte subtire. Pe jumatate din suprafata foii am pus varza calita, avand grija sa las marginea libera. Am format gogoasa, apasand bine marginile foii pentru a evita iesirea umpluturii afara in momentul prajirii.


Le-am prajit in ulei, intr-o tigaie cu peretii inalti. Stratul de ulei trebuie sa fie gros cam de doua degete.


Cand s-au prajit frumos pe ambele parti le-am scos pe servetele de hartie absorbanta.
Au fost servite cu pofta si n-au avut timp sa se raceasca. smiley7027.gif


Un singur cuvant care le descrie: DELICIOASE!!!!!
Sa ne fie de bine! smiley7027.gif

12 comentarii:

  1. as incerca , nu am manat asa ceva :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Super bune! Le ador! Pe la noi le zice langosi cu varza.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe la noi le zice langosi, dar eu le-am cunoscut prima data sub denumirea de gogosi si asa au ramas pentru mine :D

      Ștergere
  3. Pentru prima data am mancat gogosi umplute cu varza acum vro 10 ani. Aveam in camera de la camin o rusoaica ce ni le pregatea fie cu cartofi, fie cu varza. Preferatele mele sunt cele cu cartofi, pentru ca pe astea cu varza nu le am reusit niciodata bune. Abia astept sa ti testez reteta!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, n-o sa-ti para rau daca incerci! Sunt foarte bune! Atentie mare insa! Dau dependenta! :P
      Cu cartofi am facut si eu, dar nu umplute cu cartofi, ci am pus cartof in aluat. Au iesit foarte fragede! :D

      Ștergere
  4. Cu branza si marar am mancat, dar cu varza nu. Trebuie incercate!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Crisa, ajuta-ma, te rog! Vreau sa combin varza de aci cu cea de la sfecla rosie si sa fac o rulada cu aluatul de la cozonacul de post:)))! Temerile mele tin de sfecla rosie si de faptul ca eu mai mult le fierb decat le calesc si nu ma descurc sa le las far de zemuri. Amu-s in cap c-un tort menghina si nu pot gandi limpede combinatia despre care-ti scriu:)) Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria draga, daca nu vrei zeama, stoarce-le bine! :P
      Eu zic asa: fa compozitia de varza cu sfecla rosie cu o zi inainte de a te apuca de rulada. Nu pune multa zeama la fiert si las-o la cuptor pana devine frageda, iar zeama a disparut aproape de tot. Chiar daca mai ramane un pic de zeama, pana a doua zi ea va fi absorbita de legume.
      Sa-mi spui ce ti-a iesit! Spor la treburi! :*

      Ștergere
  6. Aşa voi face, să trăiţi! Am făcut una minunată săptămâna asta, cu ciuperci, dar din cauză de zemuri mi-o rămas aluatul crud la interior! (văzusem când ai scris la cea cu sfeclă cum peste noapte s-o "evaporat") Săruţ mâna!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa vad ce ti-a iesit! Ma inviti la o felie, da? :D

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets