vineri, 25 martie 2011

Cornulete fragede (cu untura) a la Lia


Sambata. Pofta de dulce. Pofta de ceva anume, de ceva ce n-ai mai mancat de foarte multa vreme. Cornulete cu rahat!!!!!
Fara sa exagerez, au trecut mai bine de 10 ani de cand nu am mai facut/mancat cornulete fragede, din aluat cu untura, umplute cu rahat colorat si aromat si apoi tavalite pana la refuz in praf moale, dulce si lipicios de zahar pudra. De ce? De una, de alta, de mai multe. Motive se gasesc :) Motivul principal insa a fost pierderea retetei al carei rezultat mi-a lasat o amintire atat de faina si vie.
Nicodata nu mi-a trecut prin cap sa caut reteta pe internet. Nu as putea spune de ce, ca doar lumea asta virtuala geme de retete, care mai de care mai apetisanta si mai atragatoare. Ce m-a facut sa caut acum reteta? Pofta nebuna care ajunsese de necontrolat :)
Din miile de variante si poze, am ales doua care mi s-au parut mie ca ar avea sorti de izbanda si care erau din surse sigure, deci nu riscam vreo nereusita. Una dintre variante este cea postata de Lia, pe blogul ei - Povesti culinare si se poate vizualiza AICI. Cealata varianta am "pescuit-o" de pe forumul eLady si se poate vizualiza AICI. Cea de-a doua varianta o voi prezenta mai pe larg intr-o alta postare.
Amandoua au fost prestate cap - coada, in aceeasi zi, de sora mea, Raluca. Vrea sa invete sa faca prajituri, asa ca eu profit la maxim de dorinta ei si o pun la treaba :) Mainile ei le veti vedea in pozele acestor doua retete. Aportul meu de data asta este numai acela de cautator de retete, cumparator de ingrediente, pofticios de serviciu si supravegetor vigilent :)



Inainte de toate vreau sa o citez pe Lia cu privire la un aspect important: "Reteta asta necesita untura, pentru ca nici untul nici margarina nu-i dau aceeasi fragezime si nici acelasi gust. Sa nu-mi spuneti ca nu ati taiat porcul, pentru ca nici eu nu tai porc. Dar untura gasiti la orice carmangerie care se respecta.Trasa in folie sau pusa in galetuta."
Din ingredientele de mai jos au rezultat 60 de cornulete de vreo 6-7 cm:
- 200 g untura moale dar nu lichida 
- 550 g faina
- 2 pliculete praf de copt
- un galbenus
- 3-4 linguri smantana grasa
- sare cat iei in trei degete
- coaja rasa de la o lamaie
- putina apa (numai daca este nevoie)
- 150g rahat taiat bastonase
- 200 g zahar pudra

Incingem cuptorul.
Toate ingredientele, in afara de rahat, apa si de zahar pudra, le-a amestecat intr-un bol mare si apoi a framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de maini. In cazul in care aluatul nu se leaga, se poate aduga putina apa, insa in cazul nostru nu a fost nevoie.




Smantana si praful de copt vor fuziona si vor forma agentul de crestere.
Aluatul rezultat se lucreaza foarte usor pentru ca nu este lipicios si Raluca nu a intampinat nici o dificultate in manevrearea lui, chiar daca este incepatoare.
A rupt bucati de aluat si le-a intins intr-o forma rotunjita, pe o hartie de copt presarata cu faina. Cu un cutit a taiat aluatul intins, in triunghiuri alungite.



La baza fiecarui triunghi a asezat cate o bucatica de rahat si apoi a rasucit aluatul catre varf, formand astfel cornulete...


... pe care le-a asezat frumos intr-o tava captusita cu hartie de copt.



Tava astfel pregatita a fost bagata la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc mediu spre mare, unde a fot lasata la caldura aproximativ 30 minute. Nu trebuie lasate la bronzat foarte mult, ci numai pana cand prind o culoare aurie la colturi.
Cand au fost gata, asa fierbinti cum erau, au fost tavalite prin zahar pudra.


N-am cuvinte sa elogiez cornuletele astea asa cum ar merita. Pur si simplu se topesc in gura! Si pentru ca eu nu am cuvinte, iaca niste poze "graitoare":




Si cu asta , am terminat prima lectie din capitolul " Raluca face prajituri" :) Cred ca voi inaugura o noua rubrica pe blog - Raluca invata sa gateasca  si o voi pune pe surioara mea cat mai des la treaba, ca uite ce frumuseti iesi din mainile ei :)
Buna treaba surioara!

36 de comentarii:

  1. cele mai bune cornulete...Mmm, ce pofta mi-ai facut n-am mai mancat nici eu de foarte mult timp :)

    un weekend placut!

    RăspundeţiȘtergere
  2. da arata foarte bine ...nu am facut demult ...mi sa facut pofta... O seara placuta!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Violette, neaparat sa le incerci! Sunt minunate! :)

    RăspundeţiȘtergere
  4. Adela, nu lasa pofta sa te macine :) Fa repede un castron de cornulete :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. arata foarte bine,sigur sant delicioase

    RăspundeţiȘtergere
  6. Eu nici macar nu am degand sa incerc. Specialista e bunica... ea face cornulete si covrigei. Nici macar reteta nu vreau sa o cer. Pur si simplu profit la maxim ca am o bunica specialista! :)
    Cat de povestea cu surioara...și eu o invat pe a mea... doar ca surioara mea e mai mare ;))
    Dar e bine ca ai pus reteta pe net... asa stiu unde sa o caut peste vreo 20 de ani ! :D
    te pup

    RăspundeţiȘtergere
  7. Ina, multumesc:) Da, au fost delicioase :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. Anca, inteleg ce zici :) Numai ca pune mana si cere reteta si mai ales invata sa faci si tu, pentru ca, oricat ne-am dori, bunicile nu vor fi mereu langa noi :(
    Asa am facut si eu cu bunica mea. Atata am amanat sa "fur" retetele de lichiu cu prune, de cozonac cu mac si de prajitura cu foi si mere, pana a fost prea tarziu :( Ei ii ieseau atat de bine, ca nu ma hotaram sa ma apuc si eu sa fac. In 8 august anul trecut, bunicuta mea s-a dus si a luat cu ea si retetele :(
    Tu sa nu faci ca mine! :)

    RăspundeţiȘtergere
  9. Cristina,
    Da-mi voie sa o felicit din inima pe Raluca !
    Nu as fi spus niciodata ca e incepatore.
    Cornuletele i-au iesit minunat.
    Eu daca as avea asa comoara la casa,nu as mai lasa-o sa plece.:)
    Ma bucur din suflet ca v-am inspirat cu reteta mea.
    Ia vezi si reteta mea de placinta cu mere.
    Mere si cu prune.:)
    Va pup fetelor harnice.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Lia, multumim frumos :) Tare magulitoare sunt vorbele tale :)
    Raluca din pacate nu sta cu mine, insa vine destul de des in vizita si atunci o pun la treaba. Profit la maxim :) In curand nu va mai fi incepatoare. Oricum, se descurca foarte bine in bucatarie :)
    Ia sa caut placinta cu mere...

    RăspundeţiȘtergere
  11. Multumesc tuturor doamnelor si domnisoarelor pentru cuvintele frumos adresate.Apreciez asta si sper sa pot invata cat mai multe si mai mult de atat sa-mi fac propiile retete.

    Va multumesc inca o data si numai bine!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Arata super eu ca baiat zic asta si ca am sa incerc sa prepar...imi place foarte mult sa incerc retete noi si delicioase!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Bogdanel, spor la treaba!
    Nu sunt greu de facut si sigur o sa-ti placa :)
    Te astept cu impresii :)

    RăspundeţiȘtergere
  14. intradevar arata foarte bine( si deja imi plua-n gura) dar din pacate nu am cuptor traditional... si as vrea sa te intreb daca se pot coace si la cuptorul cu microunde obtiunea oven? multsumesc

    RăspundeţiȘtergere
  15. Anonim, nu-mi pot da cu parerea in cazul asta. Dar eu te sfatuiesc altceva: fa o jumatate de portie si vezi daca poti coace in cuptorul tau. Nu consumi cantitate mare de ingrediente, deci in caz de nereusita nu vei plange dupa banii cheltuiti. Asa iti vei cunoaste mai bine cuptorul si vei stii daca te poti baza pe el sa faci cornulete cu ocazia unei alte ocazii.
    Iti urez bafta si te rog anunta-ma ce ai facut. Astfel vor beneficia si altii de experienta ta :)

    RăspundeţiȘtergere
  16. Te rog, cum obtin untura? Ce anume sa cumpar pt. a topi? Sunca?

    RăspundeţiȘtergere
  17. Mihaela, untura se obtine din slanina proaspata de porc, adica stratul ala de grasime alba dintre sorici si carne.
    Slanina se taie in bucati cat mai egale si se pune intr-o cratita pe foc mic, unde se lasa pana cand slanina se topeste foarte mult si lasa grasime multa. Cand bucatile de slanina s-au transformat in jumeri prajite bine, strecori grasimea prin strecuratoare si grasimea curatata astfel o pui la inchegat intr-un vas curat cu capac, intr-un loc rece (camara, magazie, beci).
    Se poate folosi imediat dupa ce s-a inchegat :)
    Spor la treaba!

    RăspundeţiȘtergere
  18. Anonim, sa inteleg ca le-ai incercat si ti-au placut? :)

    RăspundeţiȘtergere
  19. am facut cu untura dar din greseala ca am avut reteta eronata am pus in loc de praf de copt amoniac si au iesit suuuuper tari ca piattra .s-au mancat ce sa zic le-am spus alor mei ca sunt cornulete crocante.asa ca atunci cand nu va iese numitile altfel ca daca sunt
    sunt dulci se mananca. va pup mari

    RăspundeţiȘtergere
  20. Amoniacul intr-adevar intareste rezultatul, dar daca le-ai lasa o zi sau chiar doua intr-o punga, oare nu s-ar inmuia? Ca doar si foile de prejitura le fac cu amoniac si dupa o zi devin fragede si moi. E adevarat ca si crema ajuta la asta, dar eu zic ca si punga isi va face treaba.

    RăspundeţiȘtergere
  21. Le-am facut si sunt ff bune. Multumesc de reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  22. Cu mare placere Anonim :D Sa pui la pastrare reteta pentru ca este de colectie :)

    RăspundeţiȘtergere
  23. yictorita galati.14 februarie 2012, 11:36

    sint cornulete super bune .pentru orce ocazie.t0t ce-i vechi e si bun .ma refer la reteta nu la cornulete'

    RăspundeţiȘtergere
  24. Yictorita, retetele vechi nu se vor demoda niciodata :)
    Multumesc pentru vizita! :)

    RăspundeţiȘtergere
  25. Draga Cristina felicitari pentru blog si pentru preocupari,aspectoase cornulete ai facut!
    Am insa o sugestie si te rog sa nu te superi pe mine pentru ca o fac pentru binele tau si a persoanelor care consuma cornuletele facute de tine si anume in viitor sa pui zaharul tos pe o tavita, sau un platou, pe orice altceva, chiar si pe o hartie dar care sa fie neaparat alba si sa nu-l mai pui pe ziar pentru ca tusul din ziar este foarte toxic.
    Vezi si aici propozitia in care scrie ca tusul este toxic.
    http://blog.suplimente-naturiste.com/2011/03/24/produsele-toxice/
    Am vazut persoane care pun branza sau slanina in ziar insa tusul din ziar da mari probleme de sanatate.
    Iti urez sa ai multa sanatate ca-i mai buna decat toate si sa ai numai zile pline de bucurii si realizari, sa fii iubita si fericita alaturi de cei dragi!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Justinian, multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si pentru vizita!
      Nu ma supar ca mi-ai dat un sfat :)
      Sanatate multa iti doresc si eu tie si o zi frumoasa!

      Ștergere
  26. da arata bn mai putin scrumiera care nu nu inteleg ce cauta langa cornulete in momentul pudrarii..ok ii inteleg pe fumatori dar nu langa mancare.........

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai Anonim, hai ca ma faci sa rad :)))
      Te rog frumos sa ma ierti ca ti-am lezat retina cu acea poza, dar ce sa-i faci? Unii mai si fumeaza. Nu zic ca-i bine, dar asta e adevarul. Tu sa nu pui scrumiera pe masa langa mancare niciodata! Te rog frumos!
      Sa nu fiu inteleasa gresit, apreciez ingrijorarea cu care ma trageti de maneca in legatura cu lucruri la care nu m-as fi gandit in veci (ziar, scrumiera...), dar cand scoti acele chestii in evidenta in loc sa incerci reteta si sa vezi daca-ti place, atunci imi vine sa fug pe camp. Probabil ca alti moderatori de bloguri ar fi sters acest gen de comentarii, insa eu am ales sa nu le sterg pentru ca, desi am activat moderarea comentariilor, sunt de parere ca un comentariu este doar un comentariu daca nu jigneste in vreun fel.

      Ștergere
  27. Răspunsuri
    1. Astept cu nerabdare sa-mi spui daca ti-au placut :)

      Ștergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundeţiȘtergere
  29. multumesc pentru reteta,sunt foarte fragede si bune

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Petruta, cu mare placere! :D
      Este o reteta de colectie si merita pastrata!
      Iti doresc sarbatori minunate!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape