Sambata. Pofta de dulce. Pofta de ceva anume, de ceva ce n-ai mai mancat de foarte multa vreme. Cornulete cu rahat!!!!!
Fara sa exagerez, au trecut mai bine de 10 ani de cand nu am mai facut/mancat cornulete fragede, din aluat cu untura, umplute cu rahat colorat si aromat si apoi tavalite pana la refuz in praf moale, dulce si lipicios de zahar pudra. De ce? De una, de alta, de mai multe. Motive se gasesc :) Motivul principal insa a fost pierderea retetei al carei rezultat mi-a lasat o amintire atat de faina si vie.
Nicodata nu mi-a trecut prin cap sa caut reteta pe internet. Nu as putea spune de ce, ca doar lumea asta virtuala geme de retete, care mai de care mai apetisanta si mai atragatoare. Ce m-a facut sa caut acum reteta? Pofta nebuna care ajunsese de necontrolat :)
Din miile de variante si poze, am ales doua care mi s-au parut mie ca ar avea sorti de izbanda si care erau din surse sigure, deci nu riscam vreo nereusita. Una dintre variante este cea postata de Lia, pe blogul ei - Povesti culinare si se poate vizualiza AICI. Cealata varianta am "pescuit-o" de pe forumul eLady si se poate vizualiza AICI. Cea de-a doua varianta o voi prezenta mai pe larg intr-o alta postare.
Amandoua au fost prestate cap - coada, in aceeasi zi, de sora mea, Raluca. Vrea sa invete sa faca prajituri, asa ca eu profit la maxim de dorinta ei si o pun la treaba :) Mainile ei le veti vedea in pozele acestor doua retete. Aportul meu de data asta este numai acela de cautator de retete, cumparator de ingrediente, pofticios de serviciu si supravegetor vigilent :)
Inainte de toate vreau sa o citez pe Lia cu privire la un aspect important: "Reteta asta necesita untura, pentru ca nici untul nici margarina nu-i dau aceeasi fragezime si nici acelasi gust. Sa nu-mi spuneti ca nu ati taiat porcul, pentru ca nici eu nu tai porc. Dar untura gasiti la orice carmangerie care se respecta.Trasa in folie sau pusa in galetuta."
Din ingredientele de mai jos au rezultat 60 de cornulete de vreo 6-7 cm:
- 200 g untura moale dar nu lichida
- 550 g faina- 2 pliculete praf de copt
- un galbenus
- 3-4 linguri smantana grasa
- sare cat iei in trei degete
- coaja rasa de la o lamaie
- putina apa (numai daca este nevoie)
- 150g rahat taiat bastonase
- 200 g zahar pudra
Incingem cuptorul.
Toate ingredientele, in afara de rahat, apa si de zahar pudra, le-a amestecat intr-un bol mare si apoi a framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de maini. In cazul in care aluatul nu se leaga, se poate aduga putina apa, insa in cazul nostru nu a fost nevoie.
Aluatul rezultat se lucreaza foarte usor pentru ca nu este lipicios si Raluca nu a intampinat nici o dificultate in manevrearea lui, chiar daca este incepatoare.
A rupt bucati de aluat si le-a intins intr-o forma rotunjita, pe o hartie de copt presarata cu faina. Cu un cutit a taiat aluatul intins, in triunghiuri alungite.
... pe care le-a asezat frumos intr-o tava captusita cu hartie de copt.
Tava astfel pregatita a fost bagata la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc mediu spre mare, unde a fot lasata la caldura aproximativ 30 minute. Nu trebuie lasate la bronzat foarte mult, ci numai pana cand prind o culoare aurie la colturi.
Cand au fost gata, asa fierbinti cum erau, au fost tavalite prin zahar pudra.
N-am cuvinte sa elogiez cornuletele astea asa cum ar merita. Pur si simplu se topesc in gura! Si pentru ca eu nu am cuvinte, iaca niste poze "graitoare":
Si cu asta , am terminat prima lectie din capitolul " Raluca face prajituri" :) Cred ca voi inaugura o noua rubrica pe blog - Raluca invata sa gateasca si o voi pune pe surioara mea cat mai des la treaba, ca uite ce frumuseti iesi din mainile ei :)
Buna treaba surioara!