miercuri, 21 aprilie 2010
Varza calita
Varza calita este o mancare delicioasa, usor de facut si care te salveaza intr-un moment "ce fac azi de mancare?" :)
Ingredientul principal in aceasta reteta este varza. Ea poate fi murata sau proaspata. Daca folositi varza murata si este prea sarata, lasati-o la desarat in apa rece, o noapte. Apoi o folositi tocata marunt la mancarica. Daca folositi varza proaspata, dupa ce ati taiat-o fideluta, framantati-o cu o lingura de sare pe planseta de lucru, apoi o lasati la scurs, apoi o folositi la mancarica.
Pentru reteta prezentata eu am folosit varza proaspata.
Ingrediente:
- o varza proaspata de 1.5 - 2kg
- 100g ulei
- 350g afumatura taiata marunt (carnati, ciolan, coaste cu carnita, salam cu sunca in cazul meu, etc.)
- 2 cepe mijlocii
- 5 rosii mari
- un pahar bulion subtire
- sare si piper macinat dupa gust
- marar proaspat sau uscat
Varza am pregatit-o cum am explicat mai sus. Chiar daca la inceput pare multa varza, veti vedea ca ea scade mult la gatit si dintr-o cratita plina ochi ramaneti la final cu jumatate de cratita :)
Intr-o cratita mai inalta, punem uleiul la incins si calim in el cepele taiate maruntel. Peste ele adaugam carnita si calim cateva minute.
Rosiile le taiem cubulete si le adaugam si pe ele in cratita. Lasam sa dea doua clocote, apoi adaugam varza scursa de zeama. Amestecam un pic, apoi acoperim cratita cu un capac si dam focul mai mic. Lasam pe foc pana ce varza se inmoaie si zeama scade doar cat sa acopere fundul cratiteti de un deget, avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se prinda de fund. Varza, chiar daca e stoarsa, tot isi va lasa zeama in cratita. Daca ati nimerit insa o varza seaca, aveti grija sa mai adaugati atunci cand este nevoie cate un pic de apa. Nu prea multa insa, ca sa nu va iasa o ciorbita mai groasa :)
Cand varza e moale si zeama a scazut, adaugam bulionul, amestecam bine, potrivim de sare si piper si bagam cratita la cuptor (foc mediu, raftul din mijloc) pana se formeaza deasupra un strat bronzat usor (aproximativ 20-30 min). Asta nu inseaman ars :)
Se serveste ca atare sau cu smantana, insa neaparat cu ardei iute si presarata cu marar :)
Pofta buna!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. ...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Este prima data cand pun pentru iarna castraveti bulgaresti. Curajul mi-a venit dupa ce am vizionat videoclipul Jamilei cu castravetii e...
-
Se pare ca in ultima vreme pregatesc retete simple, vechi, care-mi ofera amintiri placute despre bunici si vacante. Si reteta de fata se ...
-
Retete cu carne de iepure mai am postate pe blog, inclusiv tocanite. Tocana de iepure din aceasta postare este diferita de celelalte...
-
N-am mai zis de-o ciorba/supa din noiembrie 2015, cand am postat delicioasa Zama proteica . Deci era cazul sa vina la rand o ciorba. Dac...
-
Ideea am pescuit-o de la Dana si prima data ( pentru ca am refacut-o de foarte multe ori de atunci) am facut-o de curiozitate. Nu reusea...
-
Azi vreau sa va zic despre o friptura de pui, frageda si delicioasa ♥♥♥ Vroiam friptura, dar friptura frageda si cu sos, prin urmare m-a...